неделя, 22 май 2011 г.

Exotic Tartalettes ✤ Тарталети с екзотичен вкус

Преди да са ни заляли летните плодове, и да сме забравили за момент вносните екзотики, ви предлагам едни изящни тарталетки, които са подходящи за завършек на леко меню. Могат да се приготвят предварително (основите и кремът), и да се довършат за нула време в момента на поднасяне. Аз лично намирам, че поканените на масата винаги се впечатляват, когато десертът се финализира пред очите им, и готвачът израства още по-високо на стълбичката на моженето :-) За това гледам да не пропускам такива случаи.

И така, какво ви трябва,
(за 2бр с диаметър 12см)

За тестото
200г брашно
120г масло
1-2с.л. ледена вода
1ч.л. маково семе
1ч.л. вода от портокалови цветчета

За крема:
200мл прясно мляко
плодът на 1 манго, нарязан и пасиран
100мл портокалов сок
2 жълтъка
60г захар
20г царевично нишесте
20г масло

Един портокал, нарязан и почистен от ципите

Tartalette with orange-mango curd and orange wedges

С помощта на фууд процесор направете брашното и маслото на трохи, добавете маковото семе и водата от портокалови цветчета, добавете лъжица-две ледена вода и оформете на топка. Оставете в хладилника около час. Разточете тестото и покрийте формите (предварително намаслени и посипани леко с брашно). Изпечете в загрята до 180 градуса фурна, като покриете тестото с фолио и напълните със зърна за печене или зърна боб. Извадете изпечените тарталети от формите, след като изстинат напълно.
Смесете млякото, портокаловия сок и пасираното манго в тенджерка и ги кипнете. Разбийте в отделен съд жълтъците със захарта, докато побелеят. Добавете нишестето, разбъркайте леко и прибавете една трета от млечната смес. Разбъркайте, за да се темперира, и върнете обратно в тенджерата. Кипнете на тих огън отново, като разбърквате постоянно. Дръпнете от огъня, добавете маслото, разбъркайте и охладете, като поставите съда в купа с ледена вода.
Аранжирайте тарталетите, като напълните всяка с крем и отгоре поставете по няколко почистени резена портокал.

четвъртък, 5 май 2011 г.

Fusion party ♡ Фюжън парти

Този път ви предлагам да не готвим, а да се забавляваме! За да стане успешно едно парти, не е нужно да се въртим около печката цял ден. По-скоро ни трябват няколко хитри и лесни идейки за парти храна, която може да се приготви бързо и да се хапва с пръсти – така няма да се безпокоите за чинии, прибори и места за сядане. Наредете всичко в шарени цветни плата, гарнирайте с добро настроение и купонът може да започне!

Fusion Party

Малки брускети с октопод – купете си предварително сварен октопод, запечете го на грила, нарежете пипалата на кръгове и аранжирайте върху филийки от пълнозърнеста франзела, подправена с чесън и украсете с листа салвия – този вкус ви изпраща направо на някой гръцки остров!

IMG_9791_1785w

Нарежете няколко плода авокадо на четири, увийте с резен хамон серрано, боднете клонка свеж розмарин, и ги запечетайте за кратко в тиган с малко зехтин – чувате ли вече испанските китари?

Fusion Party

Нарежете няколко круши на четвъртинки, изчистете семките. С коктейлна клечка прикрепете към резена круша маслинка, парче сирене бри, и тънък резен брезаола. Можете да променяте съставките както предпочитате – дали ще ни отнесат в Прованс или Тоскана - нали важното е да се забавляваме!

Fusion Party

Купете си италиански хляб – най-добре чабата. Нарежете на филийки, капнете струйка зехтин и подправете с нарязан на ситно чесън. Запечете за кратко в загрята фурна или на грил, докато станат златисти. Покрийте всяка филийка с резен ементал или едам, сложете по едно филенце аншоа и декорирайте с каперси и зелени маслини с бадем – експлозията от вкусове ще ви зашемети със сигурност.

Fusion Party

Купете букет пресни зелени аспержи, завийте всяка в тясна ивица прошуто и запечете на грил. Поръсете с прясно смлян черен пипер и качествена морска сол – не са нужни други подправки.

IMG_9800_1794Aw

Ако не сте се изморили вече, и имате нужда от още идеи – за най-запалените ентусиасти предлагам брускети от полента, запечени на грил и поднесени със сотирани в масло гъби. Направете си полента от царевичен грис – става много бързо. Разстелете на равен слой и оставете да се стегне. След това я нарежете на хапки и запечете за кратко. Сотирайте в масло няколко нарязани печурки и ги аранжирайте върху полентата. Подправете със резенче сушен домат и листенца свежа мащерка – ще се изненадате как вкусовете на тези прости храни се допълват и създават невероятна хармония.

И разбира се, не забравяйте напитките – дали ще бъде студено узо, перно или розе, дали пък ще заложите на сангрия с цитруси или домашна лимонада със стръкчета свежа мента – това решение оставям на вас.

неделя, 1 май 2011 г.

No recipe post for Labor Day ✤ За деня на труда - пост без рецепта :-)

Честит ви май!
И честита ви пролет, с нейните дъждове и променливо време, с всичките й недостатъци и прекрасности.
Днес рецепта няма, няма дори снимка на манджа. Като за деня на труда, ще ви споделя последните си новини, които са, че работата ми става все повече, и съответно времето за блогване все по-малко. Без да се оправдавам, ще ви кажа, че от миналия месец един от новите ми ангажименти е за екипа на BBC GoodFood България, и е свързан със снимки, редакторска работа и някои специални проекти, които все още са в работен етап, но скоро ще видят бял свят. Няма да излъжа, ако кажа, че това е като сбъдната мечта - всичката работа, която съм вършила до момента, е била с мисълта "какво ами ако? какво ами ако един ден звънне телефона, или отворя мейла, или...?" И така, ето че се случи, и всичко става толкова интензивно и толкова наситено с емоции, защото всеки едни снимки, всяка една история е различна, и носи своите послания, и оставя своя отпечатък.
И препрочитайки този текст, виждам колко хаотично е написан, но не мисля да го редактирам, защото излятите думи струват повече от внимателно премислените и правилно структурирани изложения, поне в този случай.
Поздравявам ви с едни китки, които до скоро красяха перваза на прозореца ми, а аз отивам да снимам новите неща за ЕВА и да набера нови лалета за вазата :-).

Оn my windowsill

Кексчетата, които се гушат между цветята, са от една мила приятелка, която ми ги изпрати една сутрин, и много, много ме изненада! Лина, благодаря ти много! Страхотни са!