събота, 27 август 2011 г.

Qinoa ❦ Киноа

IMG_6326_9298A

Киноата произлиза от района на Андите в Южна Америка, където е успешно отглеждана за храна още преди 3000 - 4000 години. Хранителния състав на семената му е много благоприятен в сравнение с този на другите зърнени култури. Семената на киноата съдържат незаменими аминокиселини като лизин и сравнително големи количества калций, фосфор и желязо. След прибиране на реколтата, зърната трябва да бъдат обработени, с цел да се премахне външната им обвивка, съдържаща сапонини – вещество, което придава горчив вкус. Обикновено продаваните в магазините пакетирани семена са фабрично предварително третирани.
Киноата е с лека, въздушна текстура, когато e сварена, и има мек, нежен вкус на ядки, което я прави добра алтернатива на белия ориз или кус-куса.
Зърната на киноата като цяло се готвят по същия начин както ориза и могат да бъдат използвани в широк спектър от ястия.
Един от начините за приготовление е да се кипнат две чаши вода с една чаша семена, и да се оставят да къкрят покрити на ниска температура за 10-15 минути, или докато зародишите се отделят от семената. Към киноата могат да се прибавят зеленчуци и различни подправки, да се използват различни бульони. Киноата е подходяща да замести ориза или да го допълни в рецептите за пилаф.
Може също така да се използва и като протеинова закуска, смесена с мед, ядки и плодове, а смляна на брашно може да се употребява като добавка при пшенични или безглутенови печива.

Red Quinoa Salad

Салата с червена киноа и зелен фасул

Порции: 2, време за подготовка: 10 мин, време за приготвяне: 30 мин.

300 г свеж зелен фасул
½ чаша червена киноа
1 жълта чушка, почистена от семките
1 малка глава червен лук
сол
1 ч.л зехтин
клонка пресен риган

Почистете и нарежете зеления фасул на парчета, задушете го в малко вода и оставете да се охлади. Сварете киноата в обилно количество вода за около 15 минути, или докато видите опашчиците на семената да се отделят. Отцедете от водата и смесете със зеления фасул. Нарежете жълтата чушка на кубчета, а лука на полумесеци, смесете със салатата, посолете. Отгоре поръсете с откъснатите листенца на пресния риган, и полейте със зехтина.


Quinoa-Rice-Lentil Pilaf

Пилаф с киноа, кафяв ориз и червена леща

Порции 4, време за подготовка: 5 мин, време за приготвяне: 25 мин.

1 глава лук шалот, дребно нарязан
1 средно голям морков, нарязан на колелца
600 мл зеленчуков (или месен) бульон
½ чаша кафяв ориз
½ чаша бяла киноа
½ чаша червена леща
1 ч.л къри
1 ч.л кимион на зърна
2 с.л зехтин
100г бекон, нарязан на ивици
сол, смлян черен пипер

Загрейте зехтина в тенджера и сотирайте шалота и моркова. Добавете ориза, залейте с бульона и варете почти до готовност. Прибавете киноата, варете около 10 мин, след което добавете и червената леща. След като лещата се свари, свалете от котлона, подправете със сол, къри и кимион. Запържете ивиците бекон до златисто, и ги изсипете върху ястието. Поръсете със смлян черен пипер и поднесете топло.

неделя, 14 август 2011 г.

Orange-Lemon-Almond Cake with Olive Oil ❊ Портокалово-лимонов сладкиш с бадеми и зехтин

Преди няколко месеца имах една поръчка да създам за клиент меню с няколко ястия, които непременно да съдържат зехтин. Да, дори и десерта :). И не че не бях яла вече портокали с мед, орехи и зехтин, но все пак се оказа трики -задачка да създадеш рецепта за десерт, в който има зехтин. В крайна сметка се порових в любимите си италиански кулинарни форуми, и от намерените там съвети и рецепти сглобих свой вариант, който (сигурно тук късметът на новака има пръст) се получи невероятно прекрасен! Целият домашен дегустаторски екип силно го одобри, до такава степен, че трябваше да сложа стража докато свърша със снимките :)
Споделям рецептата с вас, и да ви кажа - освен че е много вкусно, е и супер лесно за приготвяне!

EVA magazine, June 2011

3 яйца
1 чаша захар
¼ ч мляко
½ ч екстра върджин зехтин
настърганата кора и сокът от половин лимон и половин портокал
1 ½ ч брашно
1 пак. бакпулвер
1 щипка сол
40г филирани бадеми
За поръсване:
30г пудра захар
настъргана лимонова и портокалова кора

Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. Смесете млякото, зехтина и сока от цитрусите в чаша. Смесете брашното с бакпулвера и солта в друг съд. Започнете да прибавяте към разбитите яйца по малко от двете, като разбивате с телена бъркалка. Накрая разбъркайте в тестото настърганата цитрусова кора и филираните бадеми.
Изсипете в намазана с масло и посипана с брашно форма с откопчаващи се стени. Изпечете в загрята до 180С фурна за около 20-25 мин, като проверите за готовност с дървена клечица.
Оставете сладкиша да изстине, извадете от формата. Преди да сервирате, поръсете с пудра захар и декорирайте с настъргани лимонови и портокалови кори.