четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Peach-Blackberry Iced Cassatta • Сладоледена касата с праскови, къпини и мента

Да, малко хладно стана за сладоледени десерти, но лято ще има и догодина, а аз може да забравя за тази рецепта, така че, получавате я в аванс, за следващите топли месеци, или пък за моите приятели в Австралия, при които (завист!) пролетта е в разгара си :)

За 6 порции

200г рикота
200г заквасена сметана
400г изцедено кисело мляко
4с.л. акациев мед
2с.л. марсала
4 праскови
100г къпини
шепа нарязани листа мента

Peach-Blackberry Iced Cassatta

Покрийте с прозрачно фолио стените на купа с диаметър 18см. Смесете рикотата, сметаната, киселото мляко, меда и марсалата и разбъркайте добре. Нарежете прасковите на дребни кубчета. Прибавете ги заедно с къпините и нарязаните листа мента към млечната смес и разбъркайте. Изсипете сместа в купата, покрийте с фолио и замразете за поне 12 часа. Обърнете десерта върху чиния, и отстранете фолиото. Сервирате нарязан на парчета, декориран със свежи праскови и листа прясна мента.

вторник, 11 октомври 2011 г.

Courgette - tomato and fontina gallette ● Галет с тиквички, домати и сирене фонтина

Да, знам. Не съм публикувала нова рецепта от месец. Че и от повече от месец. Не се оправдавам, то няма и как. Нещата понякога така се подреждат, че ум да ти зайде :). Спокойният ми фрилансърски живот се мерджелее като мираж от миналото лято. Внимавай какво си пожелаваш, нали така казват хората? Е, аз доста си пожелах, ама чак толкова пък хич и не подозирах, че ще ми се стовари на главата! И така, за сега това е положението. Ще пълня това място тук с рецептите, които създавам и заснемам за разни места, те така или иначе са си мои. Ще ви показвам и някои чужди рецепти - сега това с гостуването по блоговете е толкова модерно, че човек почва да се чуди къде се намира :))). Аз обаче ще ви срещам с не-блогъри, а с хората, с които съм се срещнала около работата си, и които също имат да разкажат нещо интересно. Надявам се, да можем да се виждаме от време на време :)
Приятно готвене!


(За един галет с размери около 26см)

За тестото:
200г брашно
100г студено масло, нарязано на кубчета
1 яйце
щипка сол
1с.л. черно маково семе
1-2 с.л. ледено студена вода

За пълнежа:
1 средно голяма тиквичка
2 домата
няколко чери доматчета
100г сирене фонтина (или козе сирене)
смлян черен пипер,
прясна мащерка
розова сол, зехтин

Направете тестото, като смесите в блендер продуктите. Съберете на топка, завийте във фолио и оставете за 30 мин в хладилника.
Разточете тестото на кръг с диаметър около 30см върху лист хартия за печене. Наредете отгоре нарязаните на кръгчета зеленчуци, като оставите по няколко см непокрита ивица по края. Подправете със черен пипер и мащерка. Добавете сиренето, и загънете краищата на галета. Можете да намажете краищата на галета с жълтък, за по-красив изглед. Преместете галета с помощта на хартията в тава за печене. Поръсете с розова сол, намажете зеленчуците с малко зехтин и изпечете в предварително загрята до 220 градуса фурна за около 35 минути, докато тестото придобие златист цвят. Сервирайте топъл, но е вкусен също и охладен.

Zucchini-Tomato Gallette


(For approx. 26cm baking pan)

For the dough:
200g flour
100g cold butter, diced
1 egg
pinch of salt
1 tsp black poppy seeds
1-2 tbsp ice-cold water

For the filling:
1 medium courgette
2 tomatoes
some cherry tomatoes
100g fontina cheese (or goat cheese)
ground black pepper
fresh thyme
pink salt, olive oil

Make the dough by mixing the products in a blender. Gather into a ball, wrap in foil and let stand for 30 minutes in the refrigerator.
Roll dough into a circle about 30 cm in diameter on a sheet of baking paper. Arrange on top sliced ​​vegetables, leaving a few inches uncovered around the edge. Season with pepper and thyme. Add cheese and folds the dough ends. You can brush the edges of the gallette with egg yolk for a beautiful view. Move the gallette with the paper on a baking tray. Sprinkle with pink salt, brush the vegetables with some olive oil and bake in oven preheated to 220 degrees for about 35 minutes until golden. Serve warm, but chilled it is also delicious.