Помня, че бях обещала да публикувам по-често статии за срещи с различни хора. Помня, но не мога да се организирам и това си е. Реших, че не трябва да казвам "Не ми стига времето", а да си призная, че просто аз не го умея това с овладяването му. Вероятно голямо значение оказва природният ми мързел? На скоро четох статия за това, какво трябва да има в гардероба си стилната жена. Не запомних много, но една фраза ми се заби дълбоко: "Стилната жена не е мързелива". Хаха. Ясно е вече, че никога няма да съм достатъчно стилна. Но поне ще опитам още веднъж да овладея хаоса на времето, и ето - започвам с публикациите, и то отзад напред, защото просто сезонът го изсиква.
Седмица преди празниците, ще ви запозная с Иглика Мишкова, етнолог, куратор от Националния етнографския музей в София,която направи за GoodFood невероятни постни ястия и ни разказа за традициите, модерността и интерпретацията им на трапезата за Бъдни вечер.
Традиционно трапезата за Бъдни вечер се приготвя от постни ястия, защото постите още не са приключили. В различните краища на България има типични местни ястия, но най-разпространените рецепти са задължителните сърмички, бобената чорба, сушените чушки, пълнени с боб, баницата с тиква, обредният хляб, вино, мед и плодове.Хлябът може би е най-важната част от традиционната трапеза– обичайно се е замесвал от най-възрастната жена в семейството и е носител на многобройни религиозни вярвания. В миналато замесването на обредния хляб е било съпроводено от много условности и изисквания, като например какво да бъде брашното, колко пъти да се пресее, да се приготви с мълчана изворна вода, донесена от млада мома или скорошна невеста, да се приготви с квас. Всичко това са неща, които днес трудно биха могли да бъдат спазени, но ако имаме добро желание, можем да си замесим домашен хляб и да го украсим по традиционния обреден начин, като използваме кръстни символи и символите на слънцето за да спазим традицията, а от себе си можем да добавим пожелателните образи на онова, което за нас самите е най-важно и най-желано. Бихме могли да приготвим традиционни ястия, като спазим старите рецепти, по които са готвили нашите баби и прабаби, но също така можем да ги интерпретираме по нов начин, като добавим от себе си нотка от времето, в което живеем, и което неминуемо се отразява върху всички аспекти на живота ни. Ето например традиционната сладка баница с тиква, може да бъде приготвена по нов начин, и като съдържание, и като форма, за да улесним живота си, но и в същото време да спазим традициите. И не е нужно да се паникьосваме как ще докараме броя на ястията, ако някое не ни достига, добавяме ядки, или плодове, или вино, и можем да се насладим на една прекрасна вечер. Защото Бъдни вечер е празник не само на вярата, но и празник, посветен на семейството, и най-хубавата част от него е събирането с любимите ни и най-близки хора около трапезата.
Боб чорба и плънка за чушки с боб
4-6 порции, подготовка 15 мин плюс накисване, приготвяне 45 мин.
2 ч.ч. сух боб
2 смлени домата
1 чушка, нарязана на дребно
1 морков, настърган
1 ч.л. мед
чер пипер
щипка сминдух или пръчици от подправката по време на варенето,
1 глава лук, нарязана
чубрица
джоджен
зехтин
Накиснете сухия боб във вода от предната вечер, за да омекне. Сменете водата, и го кипнете. Отцедете, налейте нова вода и кипнете отново. Повторете процедурата още веднъж, след което го оставете да ври до готовност. Добавете смлените домати, нарязаната чушка и настъргания морков, щипка смлян сминдух и нарязания лук. Щом зеленчуците омекнат, отделете част от бобените зърна за плънка на сушените чушки. В останалата част добавете лъжица зехтин и подправете с черен пипер, сол, и джоджен. Сервирайте чорбата топла.
За да приготвите чушките, ги накиснете за половин час във вода. Подправете отделените бобени зърна със сол, зехтин, глава нарязан и задушен лук, нарязани на малки парченца сушени домати, мариновани в зехтин и чубрица и напълнете чушките. Запечете във гореща фурна, докато чушките покафенеят.
Зелеви сармички по асеновградски
4-6 порции, подготовка 20 мин, приготвяне 35 мин.
1 ч.ч. ориз
1 глава лук, дребно нарязан
1 ч.л. червен пипер
1 щипка чубрица
1 чаена лъжичка джоджен
Щипка кимион на прах
2 с.л. зехтин
Задушете лука в загрятия зехтин, прибавете измития ориз, червен пипер подправките. Добавете малко вода, за да набъбне леко плънката. Завийте малки сармички, с размер на палец. Подредете ги в тенджера, залейте с вода, притиснете с чиния, за да не мърдат, и ги сварете за 20-25 мин.
Обреден хляб
600 - 700 г брашно
1 кубче прясна мая (колкото кибритена кутийка)
400 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
3 с.л. зехтин
Замесете рядка кашица от маята, захарта, солта, оцета и водата, и малко от брашното. Оставете да шупне за десетина минути. Пресейте брашното в голяма купа, направете кладенче на дъното и изсипете закваската. Замесете меко тесто, накрая добавете зехтина и месете, докато поеме мазнината. Оставете да втаса, докато си удвои обема. Премесете отново, отделете част от тестото за декорация. Основната част направете на кръгла питка, поставете в нея едра монета и оставете да втаса отново. Към отделеното за декорация тесто добавете още малко брашно, оформете на продълговати пръчици и украсете питката според вашите представи и умения. Изпечете на 200°С, докато бухне и стане златиста, около 40 мин.
Банички с тиква и ябълки
6 порции, подготовка 15 мин, приготвяне 20 мин.
1 пакет фини кори за баница
300 г тиква, нарязана на кубчета
2 ябълки, обелени и нарязани
50 г стафиди
50 г орехи
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. канела на прах
½ настъргано бобче тонка
кафява захар или мед на вкус
3-4 с.л. зехтин
Нарежете корите на квадратни парчета, намажете ги със зехтин и застелете във форми за мъфини. Задушете леко тиквата, ябълките, стафидите и орехите. Добавете подправките. Напълнете формите с плодовата плънка, поръсете със захар или мед на вкус. Изпечете за около 10-15 мин на 180°С, докато станат златисти. Поднесете поръсени с пудра захар.
Средиземноморски ошаф
Сушени кайсии- 8бр., фурми- 4бр, сини сливи- 6бр., смокини -4, стафиди – 50 гр,
Сурови лешници, бадеми и орехи – ядки по ваш вкус
800мл чай с аромат на боровинки
1-2 ч.л. ванилов екстракт
¼ ч.л.канела
Накиснете плодовете във вода от предната вечер. На сутринта отцедете. Пригответе чая и залейте плодовете. Добавете канелата, ядките и ваниления екстракт, подсладете с мед на вкус.
Греяно вино с плодове
500 мл вино
парче портокалова кора, набодена с няколко зърна карамфил
2 плода звездовиден анасон
½ шушулка ванилия
3-4 плода кардамон
2 с.л. мед
пръчица канела
Сложете подправките и виното в съд и ги кипнете на слаб огън, докато ароматите се смесят. Прецедете и сервирайте в кана, която дръжте върху запалена чаена свещ, за да е топло виното.
Иииииии, забравих най-важното, да кажа че Иглика от скоро се нареди в блогърските редици -
От всичко по малко - проверявайте, изглежда доста обещаващо :)