Dobrin Atanasov ✣ Добрин Атанасов


Продължавам с поредицата от публикации за младите таланти на кулинарната сцена. Този път срещата ни е с Добрин от столичния Метрополитън.


Добрин Атанасов, който през 2011г. спечели бронза на Национална Кулинарна Купа, е само на 22 години.



Завършил е Професионалната гимназия по туризъм Алеко Константинов в Банкя. Интересът му към готварството не е продиктуван от някой член в семейството, а е възникнал съвсем самостоятелно покрай телевизионни предавания, книги и интернет. Самостоятелно взема решението си да започне да учи готварство, и след завършване на училище получава шанса да попадне в кухнята на елитен столичен ресторант, в екипа на Андре Токев, след което следва работата в сегашния му екип под ръководството на Андрей Стоилов, за когото казва, че чувства като свой ментор.




Казва, че страстта му не е ограничена в определен жанр от кулинарията, а иска да знае всичко за нея във всичките й аспекти – от студената кухня до десертите, включително и сомелиерството. Любима напоследък му е източно азиатската кухня – японска, китайска, тайландска. За българската кухня, за която прави уточнението, че няма нещо, което да наречем типично българско, казва, че обича да приготвя и да хапва яйца по панагюрски, или постен гювеч – предпочита постните ястия. Смята, че за да приготвиш едно ястие, трябва да го харесваш, за да можеш да го направиш както трябва.
Добрин приготви три рецепти, които ви предлагам да видите:


Карпачо от октопод със салата с маслинов винегрет и доматени брускети

порции 2, подготовка 120 мин плюс охлаждане, приготвяне 20 мин.

ЗА КАРПАЧОТО ОТ ОКТОПОД
1 октопод около килограм
1 парче целина
1 парче пащърнак

ЗА ЗЕЛЕНАТА САЛАТА
1 шепа микс салатни листа
1 с.л. маслинов винегрет

ЗА БРУСКЕТИТЕ
4 препечени филийки от франзела
4 с.л. домати конкасе
1 с.л. песто
ЗА ДЕКОРАЦИЯ
Чери домати
Диви гъби
1 с.л. зехтин

Сварете октопода с целината и пащърнака за около 2 часа. Разделете го на пипала, подредете ги едно до друго и завийте стегнато със стреч фолио. Охладете за около 3 часа в хладилник, най-добре за цялата нощ. Развийте фолиото и нарежете на тънки резени. Подредете ги в чиния.
Овкусете салатата с винегрета и я сервирайте в средата на чинията в пръстен от краставица. Разбъркайте доматите конкасе с пестото и ги разпределете върху брускетите. Декорирайте чинията с чери домати, диви гъби и струйка зехтин.


Патешко филе с аспержи, поширано яйце и аранчини
порции 2, подготовка 30мин, приготвяне 30 мин.

1 парче патешко филе
1 шепа свежа рукола
1 с.л. запечени кедрови ядки
6 бр. зелени аспержи
1 с.л. масло
2 яйца
1 с.л. амарант
3 с.л. майонеза
1 с.л. сос кимчи

ЗА АРАНЧИНИТЕ
100г ориз за ризото
1 с.л. масло
1 глава лук шалот, нарязан
30 мл бяло вино
400мл зеленчуков бульон
50 г пармезан, настърган

Пригответе аранчините: Загрейте маслото, запържете лука и ориза, налйте виното. Щом се изпари, наливайте по малко от бульона, докато оризът се свари. Добавете настъргания пармезан и разбъркайте. След като изстине, оформете малки топки, които панирайте с брашно, яйце и галета и изпържете в добре загрята дълбока маслена баня.
Бланширайте аспержите във вода, след което ги глазирайте с маслото.
Запечете патешкото филе на загрят тиган и довършете готвенето във нагорещена до 200 С фурна още за около 6-8 мин. Нарежете го на средно дебели резени и сервирайте върху легло от рукола. Поръсете с кедровите ядки. Добавете в чинията аспержите.
Смесете майонезата и соса кимчи, и оформете три малки кръга във всяка чиния. Отгоре поставете аранчините.
На силно загрят тиган, покрит с капак, пригответе пуканки от амаранта.
Поширайте яйцата, внимателно ги пренесете върху аспержите и поръсете с пуканките от амарант.


Мраморен чийзкейк
За форма с диаметър 26см

ЗА ОСНОВАТА
250 г шоколадови бисквити, натрошени
120 г меко масло

ЗА КРЕМА
300 г сирене тип Филаделфия
200 г захар
2 пак. Ванилова захар
300 г разбита сладкарска сметана
15 г желатин
100г черен шоколад, разтопен
ром или ромова есенция

ЗА ГЛАЗУРАТА
1 кутия компот от манго

Разбъркайте бисквитите с маслото и направете на тесто. Разстелете по дъното на приготвената форма и притеснете добре. Охладете за около час.
За крема разбъркайте сиренето и захарта, добавете ванилията, разтопения желатин и накрая прибавете разбитата сметана. От получената смес отделете 1/3 и към нея добавете разтопения шоколад и рома.
Върху охладената основа изсипете от белия и кафевия крем и ги разбъркайте с лъжица, така че да се получи мраморна шарка.
Пасирайте компота от манго, прецедете и залейте десерта преди да сервирате. Украсете според желанията си със пресни плодове, или плодов сос.

Коментари

  1. Този мраморен чийзкейк ми стана любим, щом го видях на стр. на списанието. Прекрасно предстяване на такъв неуловим творчески нюх и много живи снимки. Благодаря ти Луиз

    ОтговорИзтриване
  2. Крем сирене , захар и сметана - чийзкейк - смях !!! Що не пробвате истински чийзкейк , вместо това бездарие тук ?! Сладкарството е тънка материя , не е за лаици.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен,как си прави истински чийзкейк ?
      re:Dobrin Atanasov

      Изтриване
  3. На мен и (вероятно) на всички останали ще ни бъде много интересно да видим вашата версия на чийзкейк. Не че няма огромно разнообразие от вариации по темата. Но анонимните негативни оценки и то съпроводени с такъв език не се толерират. Застанете с името си личността си и можем да проведем конструктивен разговор по темата що е то чийзкейк и кой има право да го приготвя.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации