World classics: Guacamole ♨ Световни класики: Гуакамоле



As with every classic dish, for making guacamole there are several different kinds of recipes. Every region, every city and family has their own unique way for making it. There are many opinions what are the obligatory ingredients of a proper guacamole. Some people put tomatoes, some people do not,  one uses lemon, one uses lime... The one and only thing that's present every time is the avocado! :)


When I decided to make guacamole for a blog post, I did make a research and finally came across with a recipe on Daring Kitchen, where two sisters ended the heated discussion saying that the main point for making descent guacamole is using good avocados.


Here's what you need for two cups Guacamole

2 big ripe avocados
1 lime
1 small tomato
1 clove garlic
1 shallot or small red onion
1 or 2 hot peppers (if you like it hot, may be more?)
salt
bunch of coriander leaves or flat leaf parsley


Cut the avocado, discard the pit and peel it. Cut the flesh into small cubes and place it in a bowl.  Pour over the lime juice and smash it roughly. Cut the onion and garlic clove. Cut the tomato, remove the seeds and make it into small cubes. Add everything to the avocado, sprinkle with salt and mix. Add as much hot pepper as you wish, with or without the seeds.
If necessary, add more lime juice and salt. 
Serve with tortilla chips and some tequila, but guacamole also loves Corona beer :)




Както с всяка класическа рецепта, така и с гуакамолето. За приготвянето му съществуват безкрайно много "оригинални" рецепти. Всеки регион, всяко градче, че и хората в едно семейство даже си имат собствени разбирания за това, какво трябва да съдържа едно добро гуакамоле. Единственото нещо, което със сигурност присъства, е авокадото. По това две мнения няма. Но дали да има домати, дали да има лук, кориандър или лайм, е въпрос на лично светоусещане, любими или не продукти и моментни прищевки.

Когато реших да направя гуакамоле за публикация (защото за не-публикация се прави често, но не му отделяме толкова време за мислене), се постарах да прегледам повечко рецепти из уважаваниете кулинарни нет-места. Накрая реших, че се спирам на Daring Kitchen, където открих вихрен спор по същата тази тема, който завършваше с думите на две сестри - Няма значение какво ще сложите, важното е авокадото да е добро и да ви е вкусно!

И така, какво ви трябва, за да приготвите Гуакамоле.

За около 4 порции, все пак се сервира с тортиля чипс, и пие много текила, така че да не прекаляваме :)

2 големи авокадо, добре узрели, без тъмни петна по кожата
1 лайм (може и два, може и повече, зависи дали планирате текила или пък не)
1 малък домат
1 скилидка чесън
1 лук шалот или малка глава червен воден лук
1-2 люти чушки (тук оставям на вас да решите какви и колко люти!)
сол
свеж кориандър или магданоз, (аз този момент го пропускам).

Разрежете авокадото, махнете костилката и го обелете. Нарежете на малки кубчета и сложете в купа.Полейте със сок от лайм, за да не потъмнява и го намачкайте грубо. Нарежете лука на дребно, добавете го към авокадото. Обелете скилидката чесън, смачайте я и я наситнете. Изчистете домата от семките, нарежете го на дребни кубчета. Добавете всичко в купата и разбъркайте.

Посолете, най-добре с прясно смляна морска или качествена каменна сол. Нарежете лютата чушка на дребно, със или без семките. Добавете към купата и разбъркайте добре. Ако е необходимо, добавете още сок от лайм.
Поднесете с тортиля чипс и още резени лайм за любителите на силните усещания. Познавачите твърдят, че освен текила, гуакамолето обичало и бира Corona :)))








Коментари

  1. Приказно, цветно и приятно е тук! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни снимки и рецепта!Поздравления и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни снимки, а в това хаванче ми се вижда още по-вкусно гуакамолето!
    Кристални снимки,невероятни!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотия :) И без това е обяд, сега огладнях повече от всякога...

    ОтговорИзтриване
  5. Lovely photography and terrific looking guacamole! I love connecting with fellow food-lovers/bloggers :) www.tickettotasty.com

    ОтговорИзтриване
  6. Много добре изглежда, чак да му се дояде на човек:) Пробвах един път да направя нещо подобно, но не по тази рецепта и не ми се получи добре.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации