неделя, 2 декември 2012 г.

Choco cakes ✹ Шоколадови тортички




В чест на това, че е втори декември, (първи просто го пропуснах поради едни или други причини....), искам да сервирам едни малки сладкиши, които можете да си направите за закуска или пък за следобедно кафе. Малко късно ги публикувам, но това е, както се разбра, защото не подлежа на организиране и още по-малко съм способна на организация от сорта на "Очаквайте в блога скоро...тииийййзззз..." :) Светът е шарен, и затова е хубав.

Така че, на вашето внимание - шоколадовите тортички!



Всъщност, май не са шоколадови, защото се оказа, че в шкафа няма подходящ шоколад, и ги направихме с какао :) Но пак са си кафевички, и с какао или с шоколад - са твърде вкусни, за да разсъждаваш много-много.



Рецептата е семпла:
3 яйца
120 г захар
150 г брашно
30 г какао (или 100 г разтопен шоколад)
125 г масло
1 пак. бакпулвер
3 с.л. прясно мляко
2 с.л. мед
2 с.л. марсала
вода от портокалови цветчета
настъргано бобче тонка (за разкош, а и защото му дойде сезонът)




Разбийте яйцата, захарта и мекото масло на пухкав крем. Постепенно прибавяйте брашното, смесено с бакпулвера и какаото и смесените мед, мляко и марсала. Добавете настърганото бобче тонка и няколко капки от портокаловата вода (ако използвате шоколад, добавете го сега). Можете да бъркате и с миксера. Изсипете в 12 формички за мъфини или пък за малки кексчета или пък в нормална голяма тавичка, леко намазани (и набрашнени, ако не са силиконови). Печете в предварително загрята до 180°С фурна около 15-20 мин, до готовност - проверете с клечка.
Оставете да изстинат във формите, извадете и наръсете с какао.




19 коментара:

  1. Чудесни са и за втори и за трети и за всеки ден от декември, изобщо за цялата година:) Прекрасни снимки! Хубав, празничен и весел декември!

    ОтговорИзтриване
  2. Луис, кексчетата са страхотни, много пухкави изглеждат! Снимките, както винаги - потресаващи! Клипчето също много ме зарадва и усмихна :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятни са! Тези снимки са убийствени!
    Хубав декември!

    ОтговорИзтриване
  4. Откога те чакам да се появиш?!
    Прекрасни са тези малки сладки торто-кексчета, много фотогенични.
    Прекрасно видео си спретнала.

    Поздрави и успешна нова седмица

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни кексчета,фотогенични с хубав апарат и умение за снимане!Последното май е от най-голямо значение!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятни са!Малки, вкусни шоколадови хапки!
    Прекрасни снимки!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошни тортички и невероятни снимки, Lois! Сърдечни поздрави и прекрасна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Вкуснички и много фотгенични :)

    ОтговорИзтриване
  9. What a lovely idea! I'm going to convince my daughter that we should do this for Christmas dinner. People love individual desserts, and such simple ways to keep them. Thank you.

    ОтговорИзтриване
  10. Хей, благодаря ви, че ми оставяте коментарите си :) Странно, че получавам известия само за някои от тях... как ли се случва. Вероятно от последния ми пост Blogger пак нещо са пипали по платформата си :)))
    Thank you, Limner, I hope you've understood the recipe :)

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасно!Липсваш ни,пиши по-често.Купувам си списанието,ама тук си си само ти!

    ОтговорИзтриване
  12. Много красиви снимки и страхотен вкус имат тези мини тортички!
    Удоволствие е човек да влезе тук!Усеща ароматите, дори вкуса на всичко приготвено....

    ОтговорИзтриване
  13. eй, благодаря ви! Много ме радвате, да знаете.
    На всичко отгоре днес най-после се справих с това качване на GIF :)))) голяма мъка!

    ОтговорИзтриване
  14. Какво значи бобче тонка? И защо кексчетата са кафяви, като не прочетох шоколад и какао в тестото, а само да се поръсят с какао?

    ОтговорИзтриване
  15. леле, вярно, че съм забравила какаото :) личи си кой чете рецептите! ей-сегичка ще се поправя.
    а бобчето тонка е едно малко кафяво ароматно нещо, предполагам, че е семка от някакво растение
    ето го как изглежда: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Tonka_Beans.jpg

    ОтговорИзтриване
  16. Hello, I just found your blog through Texture Tuesday & Flickr. Your photography is amazing! Love it!!

    ОтговорИзтриване