неделя, 8 юли 2012 г.

Basil - arugula pesto ☀ Песто с босилек и рукола





След вчерашния ми набег до Ситняковския пазар, който колкото и да не прилича на лелеяните от мен фермерски пазари по света, все пак предлага някои екзотики, се прибрах с няколко китки босилек, рукола, и кедрови ядки. Отдавна си мислех да опитам вариант на домашно песто не само с босилек, и свежата широколистна рукола, която ми е любима като вкус, мисля свърши чудесна работа. За да не бъде импровизацията само в зелените подправки, смесих кедровите ядки с лешници и добавих малко чесън. Пармиджаното и зехтинът обаче си останаха неизменни :)



За бурканче от около 180 мл:
1 голяма връзка босилек, само листата
1 средно голяма връзка широколистна рукола
1 едра скилидка чесън
50 г кедрови ядки
50 г лешници
50 г пармиджано
60-80 мл зехтин
1/2 ч.л. розова хималайска сол



Сложете листата босилек и рукола заедно с ядките, солта и чесъна в кухненски робот и ги блендирайте. Добавете нарязаното или настъргано пармиджано и част от зехтина, продължете да блендирате. На мен ми се налагаше да спирам робота от време на време и да обирам сместа от стените. Добавяйте зехтина на тънка струйка, докато сместа стане хомогенна и плътна. Пресипете в стъклен съд, и съхранявайте в хладилника. Можете да го запазите за 4-5 дни, като ако не употребите всичкото наведнъж, долейте със зехтин.
Скоро - варианти за употреба на песто :)