четвъртък, 30 август 2012 г.

The story of 3 dozen shrimps


Докато още е август, да изтръскам от ръкава си няколко фокус-мокус снимки от лятото :)

Това е историята на едни скариди, нарекох ги образно три дузини, но никой не знае и не си признава колко точно е изял, за да мога да ги сметна, а аз не помня колко броя декапитирах :)




В кратце, варненското Метро, да е живо и здраво, продава всичко необходимо за една морска вечеря, или пък обяд, в нашия случай.



Купувате скаридите, махате главите. Нарязвате един лайм заедно с кората на много ситно. Нарязвате също малко пресен джинджифил. Смесмате всичко това със скаридите и ги оставяте извън хладилника за да речем, петнайсетина минути.




През това време охлаждате напитките и загрявате скарата! Слагате скаридите на скарата, и чакате да се зачервят яростно.



Тогава ги обръщате от другата страна, и чакате да се нашарят красиво и там.



Междувременно правите салата. Нежна салатка Дъбов лист, авокадо, див лук, маслинки и каперси от Метро, и краставичка от градината :))) А, и пармиджаното е от Метро! (Тук вече очаквам Валерия, ако ме прочете, да ме дари с поне златна клиентска карта, за да мога да влизам направо при манджите).


При готовите скаридки също може да се сложи малко див лук, ей-така, за красота. И още нещо, което за малко да забравя! Затопляте 3-4 лъжици масло, смесвате го с копър, лимончета и див лук, нарязани на ситно, и го оставяте малко да се стегне.


Сервирате маслото с подправките заедно със скаридите, силно се надяваме да сте си охладили бирата, виното, узото, или каквото там сте сметнали за благоприлично :)


Ииииии.... да не забравите една-две празни купи за черупките на скаридите, и много салфетки за бърсане, защото тази манджа се яде с ръце, и пада голямо облизване!









петък, 17 август 2012 г.

Sweet Emergency Summer 2012 :)


Гледах наскоро публикациите с етикет Sweet emergency от предишните години :) Умилително трогателни с наивността си снимки, но очевидно приготвени в истински момент на нужда от сладко десерти! Такава е и днешната публикация, повече красива светлина, от колкото рецепта, но в крайна сметка всичко под слънцето вече е измислено, ако не от нас, то от някой друг, и не виждам защо да се напъваме. Та просто си мисля да ви покажа какво успях да сглобя днес с наличната една праскова, шепа кедрови ядки и няколко къпини, откъснати от оградата :)
Снимките говорели повече от хиляда думи, казват, та да минаваме към същността.



И така, вземате една ужасно узряла, ужасно красива праскова, обелвате я или пък не, и я нарязвате на парченца.



Накъсвате малко къпини, позаплаквате ги и ги слагате при прасковата в стъклените чашки от баба. После добавяте малко кисело мляко, малко мед (това последното - само ако искате).



Накрая, ръснете малко кедрови ядки, и малко свежи стръкчета лимонова мащерка.



И съвсем накрая - можете да промените всичко това по начин, който на вас ви харесва, и да получите съвсем различен десерт :))) Това му е хубавото на готвенето - като газенето в река е - не можеш да стъпиш два пъти в една и съща вода.