вторник, 22 януари 2013 г.

I love slow cooking! ❖ Обичам бавното готвене!


Yes, I love slow cooking. And you know what? You do not need a slow cooker for practicing slow cooking. You just need some time before lunch time! Even if you have many tasks to complete, you can still cook a slow food, like these slow oven roasted pork cutlets.

It's been a long time since I've talked about our one century old country house. It's restoration took us 5 years already. And it still is not quite ready, you know. Our friends can not understand why we did not knock it down and build it again from scratch (as do we sometimes!). But the decision is made and the restoration is almost done. We have a new facade, we have a repaired roof, we even have a working fireplace!


And we have a cat. An evil one, who tends to scratch your hand when you give her some food. Our dog is pretty confused when she's around and pretends to be busy at the other side of the garden :)


We have a kitchen too, but it still needs a lot of work. On the left you can see our cupboard-to-be, which is a real IKEA hack, but still is not quite finished. On the right you can see the oven and a part of the sink, where we have a water problem - there is only HOT water running! And all the other parts of the house that you do NOT see need even more work.


That's why I do not have much time to cook complicated recipes and tend to stick around the lazy ones. But you may bet there's nothing more delicious than these slow roasted pork cutlets!


Slow Roasted Pork Cutlets 

4 or 6 or as many you need fresh pork cutlets from the neck
2 big onions
5-6 cloves garlic
1 carrot
3 bay leaves
1 tsp black peppercorns
4-5 juniper berries
2-3 tbsp olive oil


Preheat the oven to 200°C. Wrap with foil the roasting pan (well, you could skip this, but I find it way too easier to wash it this way). 
Cut the onion, slice the carrot. Chop the garlic. Add half of the cut onion to the pan and arrange the pork chops over it. Spread the cut garlic, the carrot and the rest of the onion on top. Add the spices, season with salt. Pour small quantity of water and drizzle with the olive oil. Put in the oven an leave it to roast at least for two hours. At the end of the first hour flip the chops upside down to roast evenly from both sides. You may need to add some more water, we do not want these to dry out, do we.


If you have some free time anyway, you could pair these pork chops with this Warm potato salad. Oh, and serve it with a glass of the domestic wine, of course! 
Enjoy, you will thank me later :)

Oh, and stay tuned for country living (and cooking) part TWO!


Обичам бавното готвене! И знаете ли какво? Нямате нужда от слоу кукър, за да го практикувате. Имате нужда само от малко време преди да стане време за обяд! Дори да имате много задачи за вършене, пак можете да си приготвите бавно сготвена храна, като тези невъобразимо вкусни бавно печени свински вратни пържолки :)

Дълго време мина, откакто за последно ви разказвах за нашата стогодишна селска къща.  Реставрацията й ни отне 5 години до момента. И още не е готова, нали се сещате. Приятелите ни не могат да разберат защо не я съборихме и да я построим наново (понякога и ние не разбираме). Но решението ни е взето и реставрацията е почти завършена. Имаме си нова фасада, имаме си ремонтиран покрив, и дори работеща камина!
Имаме си и котка, зла. Има склонност да дере ръката, която й дава храна, представяте ли си. Кучето ни е доста притеснено от нея, и обикновено се прави на заето в другия край на градината.
Имаме си също и кухня, която има нужда от още много работа. В ляво виждате бъдещия ни шкаф, който е истински IKEA hack, но все още не е завършен. В дясно виждате фурната и част от кухненската мивка, където имаме воден проблем - имаме течаща само гореща вода. И всички останали части от къщата, които НЕ виждате, имат нужда от още мноооого работа. 
Ето защо нямам много време за готвене на сложни рецепти и се въртя около мързеливите :) Но можете да се обзаложите, че няма нещо по-вкусно от тези бавно сготвени вратни пържолки! 

Бавно приготвени свински вратни пържоли
 

4 или 6 или колкото ви трябват свински вратни пържолки
2 големи глави лук
5-6 скилидки чесън 
1 морков 
3 дафинови листа 
1 ч.л. черен пипер на зърна 
4-5 плодчета хвойна 
2-3 с.л. зехтин 

Загрейте фурната на 200°C. Застелете с алуминиево фолио тавата за печене (всъщност, това можете да го пропуснете, но аз мисля, че така се мие по-лесно накрая).  Нарежете лука и моркова, чесъна също. Сложете на дъното на тавата половината нарязан лук, отгоре подредете пържолите. Върху тях разпределете нарязаните морков и чесън и останалия лук. Сложете подправките, посолете, поръсете със зехтина. Налейте малко вода и сложете във фурната за поне два часа. В края на първия час обърнете пържолите наобратно, за да се изпекат равномерно и от двете страни. Може да се наложи да добавите още малко вода, защото не искаме да изсъхнат.
Ако все пак имате малко време, можете да ги съчетаете с тази топла картофена салата. О, и разбира се, с чаша домашно червено вино!
Наслаждавайте се, ще ми благодарите после :)

О, и очаквайте скоро живот (и готвене) в провинцията част ДВЕ :)

14 коментара:

  1. Чудесна уютно-зимна рецепта, макар и времето навън да е пролетно (а мен този факт много ме радва :)). Съвсем НЕблагородно ти завиждам за прекрасните кухненски шкафове и червения хладилник, който се е гушнал зад тях :). А този страховит котак да не би да има нещо общо с онези две пухкави котета от предишната публикация за селската къща?
    Пожелавам ти усмихнат и слънчев ден :).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хахах, да, котакът, който всъщност е котка, е майка на същите и майка на лудото миналогодишно свое копие, което сме прибрали в София за зимата.
      Иначе за пролетното време съм съгласна! На хладилникът най-големият му кусур е, че е с фабрично отваряща се наляво врата (такъв ни докараха - късмет...). Голям проблем, търсим начин за решаването му.

      Изтриване
  2. класиката винаги е модерна.
    радвам се, че отново започна да пишеш в блога си:) иначе редовно те "чета" в GoodFood.
    това, че на вън е като пролет, мен изобщо не ме радва:( липсва ми миналата зима!
    котинката е прекрасна..
    успех с реставрацията на сто годишната къща.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря!
      а за зимата не се притеснявай, със сигурност още нищо не сме видели :)))

      Изтриване
  3. И аз й се радвам, че пак еактивна тук! Това е първия блог с който се запознах! Изпробвала съм много от нещата, които си публикувала! Иначе сме редовни и Good Food има специално място в нашия дом! Миналата година абонамент беше Коледен подарък от мен за съпруга ми! А тази си го купува редовно заедно с вестника сутрин!
    Със сигурност ще стане много уютно! Много добър избор!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, много ме радвате :)
      Относно къщата - само чакам леко да се поразчисти "майсторската" неразбория и ще покажа повече интериор :)

      Изтриване
  4. E, кухнята вече има вид и то много хубав :)
    Хладилниците обикновено имат възможност относно вратите,
    но явно че на този не може да се обръша :(
    Иначе цветът му е чудесен!
    А пържолите са прекрасни!
    В очакване на повече интериор :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами обикновено имат, но тези баш, така наречените ретро, били произвеждани и леви и десни... ама това го разбрахме малко късничко. Та сега сме поръчали да н итърсят такива спец панти някакви си дето ще позволят да се обърне вратата. Не че не може да се отваря, ама е много дразнещо.

      Изтриване
  5. Прекрасна е кухнята и мястото! Ще ти дойда на гости да сготвим заедно :)
    Ястието изглежда апетитно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, с радост! Само още малко (надявам се) и също да се реши водният проблем хахах

      Изтриване
  6. Луис, влезнах и се забравих в твоя блог. Толкова ми е уютно тук. А и да си признаем от много отдавна не е царяла такава активност тук :)))))
    Къщичката ви е прекрасна. Сигурна съм, че имате още много работа, но крайният резултата ще ти достави огромно удоволствие.
    Пържолките са чудни. И ще ги опитам. Рядко хапваме свинско. Даже, почти никога. Но твоето изглежда много апетитно и крехко. Благодаря

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти, Ани! Наистина от много време не бях така активна, както трябва, та сега леко се опитвам да наваксам :) Истината е, че някакси много ми се готви в последно време!

    ОтговорИзтриване
  8. Това за мен са едни от най-хубавите пържоли, които съм яла през живота си. Правила съм ги по тази рецепта сигурно 10 пъти вече. Планирам още поне толкова да направя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехаааа, радвам се, и благодаря че мина да споделиш :)

      Изтриване