събота, 2 февруари 2013 г.

Duck fillet with cherry sauce ❖ Патешко филе с черешов сос



Last week I’ve promised to tell you more about the country house we have. Well, some other work had to be done with priority, that’s why you gonna get just a recipe and a small talk. 

In the morning I was wandering in the garden, thinking how sad it looked. My rosemary and thyme looked great, but the sage, the oregano and the parsley are so wilted and leafless! I know they will grow again, but till then there’s plenty of time yet. The only sign of the new spring were the snowdrops, still small but ready to bloom.

When I went into the vegetable patch, there stood some cabbage, broccoli and brussel sprout stems. I thought there were only leaves, but what a surprise I got when under them I found a small green balls! These were the tiniest brussel sprouts I’ve ever seen in my life :)
Of course I pick them up and went home to make pictures and think of how to cook them.
I had found a pack of duck fillet deep in the freezer and thought serving it with apple sauce, when I realize that the last apples were decayed. Then I found a jar of cherry compote and the decision was made: I will make a cherry sauce! 

 
Duck fillet with cherry sauce
Serves 2
 
2 duck fillets, skin on
1 cup cherries, pitted
½ cup cherry jam
1 cup red wine
2 tbsp olive oil
1 tsp sugar
pinch of salt
1 star anise

1. First make the sauce. Heat the oil in a pan, add the cherry jam and the cherries, stir so the jam dissolves. Cook for 2 min, then add the wine and the spices. Cook until part of the wine evaporates and the sauce get thicker.

2. Cut the skin of the duck fillet diagonally and put the meat in very hot skillet skin side down. Reduce the heat and cook until crispy brown, approx. 5-7 min. Pour the fat in a jar – you could use it for another meal lately. Turn the meat upside down and cook couple more min. If you do not like the idea of eating your meat very rare, you could finish it in the oven for 5-8 min – it’s up to you. When you think your meat is ready, wrap it with foil and let it rest until you finish the rest of the dishes.

3. Prepare as a side some green salad mixed with aged cheese, here I’ve used 300 days old sheep cheese from Sarieva kashla.

Serve the duck fillet cut on stripes along with the cherry sauce (I added those little tiny brussel sprouts that I found in the garden, although I was ashamed to serve them alone, hahah!)
Do not forget to serve a glass of wine - the duck meat loves wine!







Бях ви обещала да покажа повече от къщата на село, но други задачи трябваше да бъдат свършени с прииоритет, така че днес ще получите само рецептата за обещаното патешко и малко празни приказки :)
Когато онази сутрин излязох в градината, всичко ми се видя ужасно тъжно и унило. Розмаринът и мащерката изглеждат почти добре, но салвията, риганът и магданозът са повяхнали и почти без листа. Знам, че ще порастат отново, но дотогава има толкова много време! Единственият признак на новия сезон са кокичетата, които са почти готови да цъфнат. В зеленчуковата градина намерих стебла от зеле, броколи и брюкселско зеле. Мислех, че са само листа, но когато ги разтворих, видях отдолу малки зелени топчици. Най-дребното брюкселско зеле, което съм виждала! Естествено, откъснах ги и се върнах в къщата да ги снимам и да мисля какво да сготвя.
Бях намерила във фризера пакет патешко филе и исках да го приготвя с ябълков сос, но установих, че последните ябълки са изгнили. След това открих един буркан с консервирани череши и решението се намери само - черешов сос!


Патешко филе с черешов сос
За 2 порции

2 филета патешко месо от гърдите, с кожата
1 чаша череши без костилки 
1/2 чаша сладко от череши 
1 чаша червено вино 
2 с.л. зехтин 
1 ч.л. захар 
щипка сол 
1 плодче звезден анасон 
 
1. Първо пригответе соса. Загрейте зехтина в малък съд, добавете черешите и сладкото, разбъркайте, докато сладкото се разтвори. Гответе около 2 мин, после добавете виното и подправките. Гответе още няколко мин, докато част от виното се изпари и сосът се сгъсти. 
2. Направете диагонални нарези по кожата на патешкото. Загрейте силно тиган с дебело дъно и сложете месото с кожата надолу. Намалете силата на котлона и гответе 5-7 мин, докато кожата стане златисто кафява. Обърнете месото и гответе още няколко мин, според това как го харесвате. Ако не ви допада мисълта да ядете патешкото розово (както всъщност е най-вкусно) можете да довършите готвенето в загрята фурна за няколко мин. Когато решите, че месото е готово, завийте го във фолио и оставете да почине, докато завършите останалите ястия. 
3. Пригответе салата от смесени листа за гарнитура и я съчетайте с отлежало сирене. Аз сложих 300 дневен кашкавал от
Сариева къшла който наистина си заслужава парите и усилията да го намериш!
Сервирайте патешкото, нарязано на ивици, заедно със соса от череши и салатата, аз добавих и онези миниатюрни брюкселски зелчици, които бяха толкова малко, че направо ме беше срам да ги сложа на масата :) 
Накрая получавате поздрав от домашните любимци, които се гледат през стъклото и се чувстват много важни, всеки по свой начин :)))

 



1 коментар:

  1. Sorry, I had to re-post this due to some technical issues...I wish someone had told me that Blogger was such a limp horse before I started!
    Съжалявам, но трябваше да публикувам това отново заради някои технически проблеми. Бих искала някой да ми беше казал, че Блогър е толкова куцо място преди да започна с него!

    ОтговорИзтриване