Cupboard Renewal ✔ Подновяване на шкаф


Това е една от доста любимите ми снимки, и една от най-споделяните. Дори веднъж я видях на ФБ страницата на Provence-Mon-Amour :) Снимката е направена пред любимото ми старо шкафче в двора на селската ни къща, която вече шеста година подред подлежи на бавна и славна реставрация. Показвала съм ви парченца от нея, като части от други публикации. Но днес реших, че ще направя един пост само за част от тази работа. Приемете го като търсене на ново хоби :)))
Въпросното шкафче, което е било горна част от кухненски бюфет, е част от наследените при покупката на къщата ни мебели. Забравило си е годините, и броя на словете боя. Използвахме го от немай къде, за да си държим в него чашите отвън под летния навес. Тази пролет реших, че повече не искам да го гледам в този мърляв вид, и се заех с неговото обновяване.




Първо свалих боята от олющените места с помощта на ексцентричен виброшлайф, като не търсех непременно да стигна до чисто дърво. Там, където боята беше здрава, я оставих. Харесваше ми да има релеф от слоевете боя и от изпъкналите жилки на чистото дърво. След което облепих стъклените витринки с хартиена лепенка и нанесох две ръце бяла водоразтворима боя. До тук добре, но ми се струваше твърде обикновен, и реших да направя вътрешността му цветна, и по-точно тюркоаз. Лош избор!



Още повече, че масата, върху която обикновено шкафът стоеше, също беше минала своя ред в подновяването, и в момента на тези снимки съхнеше, изгледът никак, ама никак не ми хареса! Чудех се как е възможно от тюркоаз да докарам такъв цинга-манга вид... 
Следващата седмица не издържах, и забърках друг цвят за вътрешността на шкафа - класическо сиво, определям го на около 18% :) Повторих два пъти, за да се скрие тюркоазеният нюанс, а в долната част покрих с бяло.
В допълнение масата, която стана с бели крака и омаслен плот след изшкурване с фина шкурка, беше върната на мястото си, и резултатът започна да прилича на приличен!





Освен всичките му проблеми, както може би виждате, на шкафчето му липсва и едно от чекмедженцата. Тъй като опитите ми да намеря същото чекмедже вече няколко години не дадоха резултат, реших да му направя чекмедженце от подръчни материали. От изработката на кухненските ни мебели (за тях друг път!) бяха останали парчета от плоскости пауловния, и благодарение на огромния брой и разнообразие от инструменти, които сме събрали през годините на раставрация, не беше никакъв проблем изработването на дървена кутия с размерите на липсващото чекмедже. В притеснението си да не я направя по-голяма, и да не може да влезе в дупката, естествено я направих по-малка, но мисля, че това е по-малък проблем! За дръжка сложих хартиена дръжка от торбичка, и нарочно не боядисах новото чекмедже, за да се различава достатъчно от останалата част.



На следващата сутрин се събудих с нова идея :)))
Винаги съм харесвала старите кухненски шкафове по италианските селски къщи и ферми - онези, с метална мрежа и перденца на витринките. Е, познайте дали намерих рабица в плевнята, където се складират всички останали от ремонтна дейност материали! Изправих гънките, изрязах я по размера на вратичките и я боядисах с 3-в-1: преобразувател, праймър и боя. След като изсъхна, я монтирах от вътрешната страна на вратичките с малки пирончета.
Не знам как ще ви се стори на вас, но аз много си го харесам, и дори като седя под въпросния навес, сядам с лице към шкафа, че да мога да си го гледам, докато съм там :)))






Коментари

  1. Преди да се гмурна в кулинарията, това беше моят "свят" - четката за боядисване, шкурката, бормашината... Много ми беше приятно и не малко неща светнаха след моята намеса. Възхитена съм от метаморфозата на стария шкаф, много успешна, много стилна! Поздравления!!!! Снимките са чудни, както винаги, носят спомен за отминало време, аромат на детство и лятна ваканция на село :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. eй, мерси, то наистина е много приятно това :) особено като се получават нещата :)

      Изтриване
  2. Резултатът е просто страхотен! И цялото интериорче изглежда разкошно! Много, много ми харесва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, има още доста за довършване, и вероятно няма да остане така в крайна сметка. но засега - така :)

      Изтриване
  3. Чудесен е Лоис, браво!На село имаме чудесен стар кухненски бюфет, на който съм хвърлила око от години, досега се чудех как да му намеря място в градското ни жилище, но тъй като скоро се очертава да се сдобием със собствена селска къща, мисля, че там ще си пасне идеално. Пак мислех да го боядисам бял, но вместо мрежа на прозорците мисля, да опитам с фина дантела. Надявам се в близките месеци да се похваля със снимки!;-)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, селската къща е страхотно нещо - и страхотен кеф, и страхотно главоболие в същото време :)))

      Изтриване
  4. Ох, усещам и аз как се въвличам сама в тази нова стpаст...след пъpите ми опити с омасляване все нещо ме гложди. В pезултат подхванах стаpия вгpаден гаpдеpоб, ще видим докъде ще я докаpам...
    А шкафчето е станало много, много кpасиво, pабицата много ми хаpесва, сега чакам да покажеш и завески, ако pешиш да сложиш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами не, завески няма да има, харесва ми да се вижда вътре, а и това е стимул да подреждаш :)))

      Изтриване
  5. Уникално!Много са модерни тези неща напоследък! Никой вече не обръща внимание на лъскавите мебели.Бавно и постепенно ще се завърнем отново на село...при природата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами лъскавите мебели си имат своя чар, но той е доста скъп :)
      поне тези, които аз харесвам. А останалите, конвейрното производство, не ме интересуват наистина

      Изтриване
  6. Обожавам малките чекмедженца, които са кокетна част от старите масички! Крият един неповторим аромат на тайни от отминалата младост на някоя напета, закачлива мома, която днес е малка прегърбена баба с набраздено лице и блага усмивка. Много е хубав, така че напълно разбирам, защо седиш се с лице към него, за да му се радваш. Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  7. Мила картинка! Поздравления, Лоис! Резултатът е много сполучлив!
    И ние имаме на село един подобен шкаф (цял обаче), но е с плъзгащи стъкла на витринката - много ми боде в очите. Кога ли ще се заема с префасонирането му и аз... не обичам да хвърлям здрави неща, били те и демоде! :) А, и още един има, под сайванта - в долната му част милото си държи инструменти, а на горната е махнал вратичките (на големите деления) и е наредил малки сандъчета със слама, та кокошките мътят в тях. Идилия! ;)))
    Поздрави и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехаааа
      Ние нямаме кокошки, макар че си говорим да си вземем токачки ;)

      Изтриване
  8. Това шкафче е в прелестна нова пременя и готово да преживее много радости на собствениците си, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. I love the photos! It makes me wish I had furniture like that to paint!

    ОтговорИзтриване
  10. Много хубаво преобразяване! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. Много хубаво преобразяване! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Поздравление за постигнатия резултат. Шкафчето е прекрасно. Малките чекмедженца ме очароваха.
    И аз от есента ще съм горд собственик на селски имот, затова събирам идеи за трансформиране на стари мебели. Може ли да ми кажете точната марка водоразтворима боя. Леко съм пообъркана от информацията във форумите. Това латекс ли е?
    С пожелание за волни вдъхновения и нови зареждащи приключения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е латекс, води се боя за дърво метал и бетон, водоразтворима
      Ето това е: http://praktiker-online.bg/product/83773/boya-za-darvo-metal-beton-akvakril.html

      Изтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. Поздравления за шкафа! Много се възхищавам на хора, които успяват сами да се справят толкова добре и да реставрират разни неща. Много хубав е станал. Аз искам да помоля за малко помощ и разяснения, обаче за масата - имам една маса, която има нужда от възстановяване и точно този ефект искам да постигна, който ти си направила. Би ли обяснила какво представлява този процес на омасляване на дървото, какви продукти се използват?
    Използвам случая да те поздравя за блога. И да ти благодаря. Понякога ужасно се нуждая от нещо наистина красиво. Не просто сладникаво, а ... така ... на място... естетично и истинско, дето не крещи и не е лъскаво :-) Попивам снимките като терапия. И храната е истинска и приборите са изискани и винаги на място, подходящи. От твоите снимки се запалих и започнах да си събирам посребрени стари прибори :-)Още веднъж БЛАГОДАРЯ.
    Гергана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесват - и шкафа, и блога :)
      Благодаря ти за хубавите думи, много приятно ми стана, че съм те вдъхновила.
      Относно масата: плотът е третиран с масло за дърво, в случая някаква евтина марка.
      Има различни препарати, на dulux, levis, ikea.... най-добри според мен са маслата Osmo, продават се от Phivex: http://www.phivex.com/oils.html
      Ако ти се чете, ето тук има много информация от първа ръка: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=731536.0

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    3. Много благодаря. Ей сега ще ги изчета тези неща. И аз харесвам стари реставрирани неща. Моите опити са много скромни (оправих един стол, който светна с бяла боя и пренаредих един апартамент, не знам дали се брои :-D), но много харесвам работата на момчетата от магазин Рето, сигурно го знаеш.
      За съжаление вече не съм в София, иначе с удоволствие бих си поговорила с теб на чаша кафе. Винаги си добре дошла в Търново.
      Гергана

      Изтриване
    4. Благодаря ти за поканата, харесвам Търново!
      Може и там, може и тук :)

      Изтриване
  15. Чудесен е! Аз от известно време се каня да измъкна един много стар бял шкаф от мазето на къщата на село, искрено се надявам да не са го нападнали дървоядите вече.. Дано да успея с реставрацията и ще покажа снимки. Мисля след като го боядисам да мина с шкурка ръбовете, че да е по-автентичен. Много добре си се справила и ми даде муз да се захвана и аз най-сетне.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации