вторник, 15 юли 2014 г.

Chocolate mousse with sour cream ♋︎ Шоколадов мус със заквасена сметана


Recently I got an assingment to make and photograph some pudding containing recipes for a brand who sells ready to cook puddings. Most of them were chocolate ones.
As a result I got such chocolate cravings, that I had to make something reaaaally chocolatey and gooey to feed my hunger for sweet. What better than a chocolate mousse? As you may know, I do have my favourite chocolate mousse resipe, The Belgian Chocolate mousse.
But this time, I did not wanted to use coffee, and had on hand a recently bought jar of full fat soured cream, so here it is the new recipe for a Midnight friendly chocolate mousse!


What you need, for approx. 6 glasses:

300 g good black chocolate, something like 70% cocoa
160 ml milk
3 eggs, separated
200 g full fat sour cream
40 g sugar



1. Chop the chocolate to small pieces. Put the milk in a pan, add the chocolate an heat gently, stirring to help the melting process. Once the chocolate is melted, add the egg yolks and stir again. Take off the fire and let it cool slightly.
2. Beat the eggs whites with electric mixer until stiff peaks are formed and set aside. In another bowl beat the sour cream whit the sugar until stiff and fluffy.
3. Add the chocolate mixture to the whipped cream and fold, stirring carefully. Add on batches the whisked egg withes to the mixture, folding gently for preventing the egg whites to collapse.
4. Divide the mousse between 6 glasses and refrigerate for at least 4 hours, or better overnight.
5. Take out the fridge and enjoy :)

(I admit I put the shredded coconut for easier focussing, you just do not need it)



В последните дни имах ангажимент да реализирам няколко рецепти с пудинг за компания, която продава готови продукти за готвене. Повечето бяха шоколадови.
В резултат получих такъв шоколадов глад, че трябваше спешно да приготвя нещо много шоколадово и вкусно, за да задоволя жаждата. Какво по-добро от шоколадов мус? Както може би знаете, аз си имам любима рецепта, тази за  Белгийския шоколадов мус, но този път не исках да използвам кафе, освен това имах под ръка скоро купена пълномаслена заквасена сметана, така че ето я новата рецепта за Безопасен среднощен шоколадов мус :)



Какво ви трябва, за около 6 чаши:

300 хубав черен шоколад, около 70%
160 мл мляко
3 яйца, разделени
200 г заквасена сметана 30%
40 г захар



1. Нарежете шоколада на малки парченца. Налейте млякото в малък съд, добавете шоколада и загрейте на слаб огън, докато шоколадът се разтопи. Разбърквайте, за да улесните процеса. След като шоколадът е стопен, добавете жълтъците и разбъркайте. Дръпнете от огъня и оставете леко да се охлади.
2. Разбийте белтъците на сняг с миксер. В друга купа разбийте сметаната със захарта, докато стане пухкава и стабилна.
3. Добавете шоколадовата смес към разбитата сметана, объркайте внимателно. Добавете към сместа на части разбитите белтъци, като ги смесвате внимателно с шпатула, за да не спаднат.
4. Разпределете муса в 6 чаши и охладете за поне 4 часа, най-добре за цяла нощ.
5. Извадете от хладилника и нападайте!

(Признавам, че сложих кокосовите стърготини, за да фокусирам по-лесно, изобщо не ви трябва)



четвъртък, 3 юли 2014 г.

Mulberry Walnut Crumble ☼ Кръмбъл с черници и орехи

Well-well, it's been a while... I know. It feels like trying to revive a deadman, doesn't it. 
But this week I'm enjoying some free time, a short vacation in my favourite summer sea house, and I felt like willing not only to cook something, but also to shoot some pics of it. Really. The today recipe is freshly-hot, I'm still digging in the pan with a tiny spoon :)


Yes, it's not the same. The garden is unkept, the grass is my height and the only flowers that flower are the rose bushes, wild and tall as trees. The trees are looking sad, the leaves are yellow and wrinkled, and there's no fruit on my favourite white mulberry tree. The few that grow are eaten by the birds - they can get even to the highest branches and steal them all.


But I am still lucky because in my mum's garden there is another mulberry tree, a black one and it is in its full plenty. So I am picking some mulberries and they are so many so I decide to make a pud :)


I dig in to the net societies and find the only thing I can make with my limited products and equipment is a crumble. So let it be a crumble then! 


(For text in Bulgarian scroll down)

What you need for a Mulberry-walnut crumble 

For a small 22 cm pan

400 g fresh mulberries
1 cup flour
1 cup brown sugar
1 cup walnuts
60 g butter, cold
small bunch fresh mint


Preheat the oven to 180C.
Grease the pan with a knob of the butter. Put the flour and half the sugar in a bowl and stir. Cut the butter in small dices, add it to the flour and mix with your hands until resemble crumbs. Chop the walnuts or grind them coarsely. Add them to the flour mix and stir.


Put the mulberries into the pan and sprinkle the rest of the sugar on top. Chop the mint leaves and add them over the fruit. Cover with the flour crumbs and bake for 30 min until the fruit bubbles and the top is golden brown. Add some more fresh mulberries on top (if you still have any) and serve warm or cold, with some ice cream or on its own.
You can dig in with a large spoon, it’s lovely when still warm.


Какво ви трябва за един сладкиш с размер 22 см
400 г черници 
1 ч брашно 
1 ч захар 
1 ч орехи 
60 г масло, студено 
малка връзка мента 

Загрейте фурната до 180С. 
Намажете съда, в който ще печете, с малко от маслото.
Сложете брашното и половината захар в купа, разбъркайте. Нарежете маслото на малки кубчета, добавете го при брашното и направете на трохи, най-лесно става с пръсти. Нарежете орехите на ситно, или ги смелете грубо, добавете ги при брашнената смес и разбъркайте. 
Сложете черниците в съда и ги поръсете с останалата захар. Нарежете листата мента и ги поръсете отгоре. Разпределете брашнените трохи върху плодовете и печете около 30 мин, докато плодовете забълбукат, а повърхността стане златисто-кафява. 
Сервирайте топло или студено, с малко сладолед или както си е. Можете директно да го нападнете с лъжица, още докато е топло е най-вкусно и ароматно!