Christmas Eve Dinner ❂ Трапеза за Бъдни вечер
Не е за завиждане съдбата на фууд-блогърите! Винаги трябва да си преди всички - боядисваш яйца месец преди Великден, ядеш шаран в края на ноември, редиш постна трапеза за Бъдни вечер дни преди празника :-)
Но, в крайна сметка, никой не ни кара, нали така, и щом сме решили, че ни харесва - нека го направим както трябва!
Днес, часове преди важния ден, искам да ви покажа моята трапеза, която е колкото традиционна, толкова и с частица новост - за да поддържа интереса ни жив, и да гъделичка сетивата ни.
Няма да пиша рецепти, защото това са ястия, познати на всички, различното е само в съставките и ароматите.
Лозовите сърмички са приготвени със стафиди, пиноли, лук шалот, и подправени с копър, канела и мускатово орехче, настъргана лимонова кора.
Зелевите сърми са от ориз с лук, моркови и праз, подправени с джоджен, мащерка и шафран, дафинов лист и смлян черен пипер.
Десерт от изпечени тиква, ябълки и круши, смесени със стафиди, сушени боровинки, и орехи, поляти с лимонов сок и посипани с тъмна кафява захар Мусковадо, подправени с щипка канела.
Варено жито, смесено със стафиди, сушени черни череши, сушени червени боровинки, сушен ананас, орехи, бисквитена галета, кафява захар Демерара, подправени с канела, мускатово орехче, Коантро и настъргана лимонова кора, посипано с ванилова пудра захар и декорирано със домашно сладко от портокалови корички.
Е, както може би предполагате, това не е всичко, защото моята половинка в момента приготвя боба, с който утре ще бъдат напълнени сушените чушки (правилно предполагате - човекът иска поне едно нещо да бъде с традиционен вкус, лол). Също така е приготвил преди повече от месец киселото зеле, от което ще поднесем салата, и също така ме изненада днес с прекрасна салата от червени печени чушки с чесън и зелен лук, която сервира с прясно домашно сирене - за съжаление бяхме толкова гладни, че не успях да я снимам. Също така утре на трапезата ще има и традиционната содена питка, която обаче ще приготви свекърва ми, тъй като традиционно сме на гости у тях :-).
Но, в крайна сметка, никой не ни кара, нали така, и щом сме решили, че ни харесва - нека го направим както трябва!
Днес, часове преди важния ден, искам да ви покажа моята трапеза, която е колкото традиционна, толкова и с частица новост - за да поддържа интереса ни жив, и да гъделичка сетивата ни.
Няма да пиша рецепти, защото това са ястия, познати на всички, различното е само в съставките и ароматите.
Лозовите сърмички са приготвени със стафиди, пиноли, лук шалот, и подправени с копър, канела и мускатово орехче, настъргана лимонова кора.
Зелевите сърми са от ориз с лук, моркови и праз, подправени с джоджен, мащерка и шафран, дафинов лист и смлян черен пипер.
Десерт от изпечени тиква, ябълки и круши, смесени със стафиди, сушени боровинки, и орехи, поляти с лимонов сок и посипани с тъмна кафява захар Мусковадо, подправени с щипка канела.
Варено жито, смесено със стафиди, сушени черни череши, сушени червени боровинки, сушен ананас, орехи, бисквитена галета, кафява захар Демерара, подправени с канела, мускатово орехче, Коантро и настъргана лимонова кора, посипано с ванилова пудра захар и декорирано със домашно сладко от портокалови корички.
Е, както може би предполагате, това не е всичко, защото моята половинка в момента приготвя боба, с който утре ще бъдат напълнени сушените чушки (правилно предполагате - човекът иска поне едно нещо да бъде с традиционен вкус, лол). Също така е приготвил преди повече от месец киселото зеле, от което ще поднесем салата, и също така ме изненада днес с прекрасна салата от червени печени чушки с чесън и зелен лук, която сервира с прясно домашно сирене - за съжаление бяхме толкова гладни, че не успях да я снимам. Също така утре на трапезата ще има и традиционната содена питка, която обаче ще приготви свекърва ми, тъй като традиционно сме на гости у тях :-).
Ама не е честно. Как така без рецепта за лозовите сърмички!? Търся рецепта цяла вечер, и то със стафиди и канела. Моля, нека има и рецепта! :-0
ОтговорИзтриванеЕхааа! Напълно ми е непонятно как си успяла да опазиш всичките тези неща за снимките. Чудесно звучат (и изглеждат!) всички ястия и много ми допадат всички нови неща, които си добавила от себе си и които ги правят наистина уникални и неповторими.
ОтговорИзтриванеВесели празници на теб и на цялото ти семейство! :-)
Много ми хареса празничната ти трапеза и само как си ги представила...... поне 10 мин. зяпах с отворена уста.
ОтговорИзтриванеСтрахотна си!
Весело изкарване на празниците!
Ммм... празнично-апетитно!
ОтговорИзтриванеВесели празници!!! :)
благодаря ви, хора!
ОтговорИзтриванесигурна съм, че и вашите маси са не по-малко празнични и подредени, желая на всички ви весели празници!
Мариета - ами рецептата за лозови сърмички е много проста - за около 20 броя:
3лавички лук шалот, или една средно голяма обикновен лук,
нарязват се и се сотират в малко зехтин. Добавя се половин чаша измит ориз, и се задушава. Налива се чаша вода, добавят се шепа стафиди, малко пиноли (кедрови ядки) или други ядки, и се оставя да поеме водата. Добавят се подправките: щипка канела, малко настъргано мускатово орехче, смлян черен пипер, нарязан копър, сол, настъргана лимонова кора. Когато водата се поеме от ориза - се завиват малки сърмички, подреждат се в тенжера, заливат се с вода и се притискат с чиния, за да не се развият при варенето. Варят се на тих огън около 20 минути.
Надявам се да съм ти била полезна, весели празници!
Wszystkiego najlepszego!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много! Заемам се. Весели празници и на теб!
ОтговорИзтриванеВсичко е толкова красиво, Лоис, пожелавам на теб и семейството ти най-прекрасните празници!:))
ОтговорИзтриванеЩастлива,усмихната и пълна с любов Коледа! Бог да те пази и наздраве!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Честито Рождество! Много светли и уютни празници и много нови вдъхновения!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа!
ОтговорИзтриванеЗдраве,късмет и щастие за цялото ви семейство!
Весели празници!
благодаря ви, Йоли, Джинджър,
ОтговорИзтриванеJswm, Thank you!
Честита Коледа Лоис! От сърце ти желая всичко най- хубаво, много здраве, много късмет и много щастие!
ОтговорИзтриванеВсичко е страхотно! Пу за мен от печените плодове:)
Лоис, честита Коледа!
ОтговорИзтриванеЖелая ти много любов, здраве, радост и топлина в дома ви!
(почерпвам се с житото, много оригинален начин на поднасяне)! Прекрасни ястия!
Сърдечни поздрави!
Весела Коледа Луис! Пожелавам ти много здраве, семейно щастие и вдъхновение за всички красоти, които създаваш!
ОтговорИзтриванеПразничната ти трапеза е прелестна! Харесват ми всички добавки от теб в традиционните рецепти. Арменските сърмички са същите като тези, които си направила, с тази разлика, че не слагаме кедрови ядки и се правят с повече глави лук, за повече сладост. Догодина обаче мисля да добавя и кедрови ядки ;)
Много ми допадна и житото! Звучи адски вкусно:)
Прекрасна си!
Спокойна Коледна вечер.
благодаря ви, Ирина, Диди, Лулу, Мира, Ани!
ОтговорИзтриванеИ на вас честита коледа!
Честита Коледа!
ОтговорИзтриванеЩастие и благоденствие, здраве и късмет!
Светли празници!
Честита Нова 2011! Нека да е успешна, здрава и запомняща се! Много сбъднати желания! :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Честита нова година!Много любов и усмивки ти желая.
ОтговорИзтриванеУха, страхотни вкусотии
ОтговорИзтриванеРиболов на шаран