Orange-Chocolate Macarons ♡ Портокалово-шоколадови макарони
I have promised to give you an idea to use the candied orange peels, haven't I? And because I've promised (it's almost an year since then) to make macaroons, I decided that I could combine the two promises. I will not go into details about making macaroons as they became so popular lately that there are many recipes and instructions for their preparation. But on the other hand, will tell you in detail about the taste of my macaroons.
Нали ви обещах идея за употреба на захаросаните портокалови корички? А понеже бях обещала (вече май почти година от тогава) да направя макарони, реших, че мога да съвместя двете обещания. За макароните няма да се впускам в детайли, тъй като те станаха толкова популярни в последно време, че рецепти и указания за приготвянето им има купища. Но за сметка на това ще ви разкажа в детайли за вкуса на моите макарони.
How could you understand does the person you live with knows you? Yes, he (or she) certainly knows how do you have your coffee. Probably knows if you have a phobia of spiders. Probably knows that you love to nap until late Sunday or you are fan of jogging in the park. But does he (she) know which is your favorite chocolate? It turned out that my husband does not know! When I stood in front of the stand with chocolates, and said "pick some for me" - there it came the great surprise! So now I will explain in detail - bitter chocolate with oranges! That's the chocolate!
No, That is THE Chocolate!
And that's why I've decided the first macaroons I will make will be with that particular combination of flavors - orange, filled with dark chocolate ganache.
To make the taste things were easy - orange oil, orange peels, orange liqueur. For the color I decided to use saffron powder to achieve deep orange-yellow hue. I think even their taste was positively influenced by the addition of saffron. In a nutshell - the experiment is received!
Как да разберете, дали човекът, с когото живеете, ви познава? Да, той(или тя) сигурно знае как пиете кафето си. Сигурно знае, ако имате фобия от паяци. Сигурно знае, че обичате да си поспивате до късно в неделя, или пък сте фен на ранния джогинг в парка. Но знае ли кой е любимият ви шоколад? Оказа се, че моята половинка не знае! Когато го изправих пред щанда с шоколадови бонбони, и казах "избери ми" - настъпи голямо чудене! Затова сега ще обясня в детайли - горчив шоколад с портокали! Това е шоколадът!
Не, това Е ШоколадЪТ!
И по този повод, реших първите макарони, които ще приготвя, да бъдат с точно тази комбинация от вкусове - портокалови, слепени с тъмен шоколадов ганаш.
За вкуса нещата бяха лесни - портокалово масло, портокалови корички, портокалов ликьор, а за цвета реших да използвам шафранен прах, за да постигна наситения оранжево-жълт нюанс. Мисля, че дори и вкусът им се повлия положително от добавката на шафрана. С две думи - експериментът се получи!
What you need for one dose of macaroons (the number you will end up with is quite relative and depends on many factors, one of which is whether you have a dog with long tongue that loves sweets ....)
90g egg whites - it is better to use one that have been aged two days in the refrigerator in a sealed glass vessel
30g granulated sugar
110 ground almonds
200g caster sugar
0.5 g saffron powder
few drops orange oil
In a mixer bowl, beat egg whites until foaming. Add granulated sugar and beat until you get a smooth and shiny cream. Add well-sieved icing sugar and ground almonds, saffron and orange oil. Mix them with the spatula, quickly but carefully - must be a thick mass that descends like a ribbon from the spoon. Transfer mixture into a posh with a circular nozzle, and make rounds on covered with paper tray - about 4 cm in diameter and on a distance from one another. Let them stay for 30-40 minutes. Now comes the moment with orange peels - cut them into fine pieces and place several pieces on top of the macaroons. Preheat oven to 150 degrees and bake for about 15-16 minutes. Remove from oven, and when cool separate from paper and arrange on a wire rack.
Какво ви трябва, за една доза макарони, (бройката е крайно относителна и зависи от редица фактори, един от които е дали имате куче с дълъг език, което обича сладко....)
90г белтъци - добре е да използвате белтъци, които са отлежали два дни в хладилника в затворен стъклен съд
30г кристална захар
110г смлени бадеми
200г пудра захар
0.5 г шафранен прах
няколко капки портокалово масло
В купата на миксера разбийте белтъците докато се разпенят. Добавете кристалната захар и разбивайте, докато се получи лъскав и гладък крем. Добавете добре пресятите пудра захар и смлени бадеми, шафрана и портокаловото масло. Объркайте ги с шпатула бързо, но внимателно - трябва да се получи средно гъста маса, която да се спуска на лента от лъжицата. Прехвърлете сместа в пош с кръгъл накрайник, и шприцовайте кръгове върху застлана с хартия тава - около 4см в диаметър и на разстояние един от друг. Оставете ги да позасъхнат за около 30-40 минути. Сега идва моментът с портокаловите корички - нарежете ги на фини късчета и поставете по няколко върху шприцованите макарони. Загрейте фурната до 150 гр. и изпечете макароните за около 15-16 минути. Извадете от фурната, и щом поизстинат, ги отделете от хартията и наредете върху решетка.
For the filling I've used a chocolate-orange ganache.
You will need:
300g dark chocolate - about 70% cocoa
250 ml of whole cream - 36%
50ml orange liqueur Grand Marnier
Cut chocolate, bring the cream to boil, and then pour over the chocolate. Add liqueur and stir. Refrigerate for several hours in refrigerator, then beat with mixer. Transfer to Posh and assemble the macaroons - (If you have some macaroons left, because in my case after the dog's attacks followed by the child's attacks, the number decreased to about 12 ...) If you can save everything and have not accidents related to baking and unsticking from the paper, you should get about 22-26 assembled sweets, depending on their size.
За пълнежа използвах шоколадово-портокалов ганаш, за който ви трябват:
300г черен шоколад - около 70% какао
250 мл пълномаслена сметана - 36%
50мл портокалов ликьор Гран Марние
Нарежете шоколада, затоплете сметаната до кипване, и я изсипете върху него. Добавете ликьора и разбъркайте. Охладете за няколко часа в хладилник, след което разбийте ганаша с миксер. Прехвърлете в пош и сглобете макароните - (ако са ви останали де, защото у нас след набезите на кучето последваха набезите на детето, и бройката намаля до към 12...) Ако успеете да овардите всичко, и нямате аварии, свързани с печенето и отлепянето от хартията, би трябвало да ви се получат около 22-26 сглобени сладки, в зависимост от размера им.
The next morning, I enjoyed the macaroons that had left (hidden!) in the company of a cup of caffè correto with Grand Marnier, mmmmmm, délicieux!
На следващата сутрин, се насладих на останалите (скрити!) макарони в компанията на чаша caffè correto con Grand Marnier, мммммм, délicieux!
Нали ви обещах идея за употреба на захаросаните портокалови корички? А понеже бях обещала (вече май почти година от тогава) да направя макарони, реших, че мога да съвместя двете обещания. За макароните няма да се впускам в детайли, тъй като те станаха толкова популярни в последно време, че рецепти и указания за приготвянето им има купища. Но за сметка на това ще ви разкажа в детайли за вкуса на моите макарони.
How could you understand does the person you live with knows you? Yes, he (or she) certainly knows how do you have your coffee. Probably knows if you have a phobia of spiders. Probably knows that you love to nap until late Sunday or you are fan of jogging in the park. But does he (she) know which is your favorite chocolate? It turned out that my husband does not know! When I stood in front of the stand with chocolates, and said "pick some for me" - there it came the great surprise! So now I will explain in detail - bitter chocolate with oranges! That's the chocolate!
No, That is THE Chocolate!
And that's why I've decided the first macaroons I will make will be with that particular combination of flavors - orange, filled with dark chocolate ganache.
To make the taste things were easy - orange oil, orange peels, orange liqueur. For the color I decided to use saffron powder to achieve deep orange-yellow hue. I think even their taste was positively influenced by the addition of saffron. In a nutshell - the experiment is received!
Как да разберете, дали човекът, с когото живеете, ви познава? Да, той(или тя) сигурно знае как пиете кафето си. Сигурно знае, ако имате фобия от паяци. Сигурно знае, че обичате да си поспивате до късно в неделя, или пък сте фен на ранния джогинг в парка. Но знае ли кой е любимият ви шоколад? Оказа се, че моята половинка не знае! Когато го изправих пред щанда с шоколадови бонбони, и казах "избери ми" - настъпи голямо чудене! Затова сега ще обясня в детайли - горчив шоколад с портокали! Това е шоколадът!
Не, това Е ШоколадЪТ!
И по този повод, реших първите макарони, които ще приготвя, да бъдат с точно тази комбинация от вкусове - портокалови, слепени с тъмен шоколадов ганаш.
За вкуса нещата бяха лесни - портокалово масло, портокалови корички, портокалов ликьор, а за цвета реших да използвам шафранен прах, за да постигна наситения оранжево-жълт нюанс. Мисля, че дори и вкусът им се повлия положително от добавката на шафрана. С две думи - експериментът се получи!
What you need for one dose of macaroons (the number you will end up with is quite relative and depends on many factors, one of which is whether you have a dog with long tongue that loves sweets ....)
90g egg whites - it is better to use one that have been aged two days in the refrigerator in a sealed glass vessel
30g granulated sugar
110 ground almonds
200g caster sugar
0.5 g saffron powder
few drops orange oil
In a mixer bowl, beat egg whites until foaming. Add granulated sugar and beat until you get a smooth and shiny cream. Add well-sieved icing sugar and ground almonds, saffron and orange oil. Mix them with the spatula, quickly but carefully - must be a thick mass that descends like a ribbon from the spoon. Transfer mixture into a posh with a circular nozzle, and make rounds on covered with paper tray - about 4 cm in diameter and on a distance from one another. Let them stay for 30-40 minutes. Now comes the moment with orange peels - cut them into fine pieces and place several pieces on top of the macaroons. Preheat oven to 150 degrees and bake for about 15-16 minutes. Remove from oven, and when cool separate from paper and arrange on a wire rack.
Какво ви трябва, за една доза макарони, (бройката е крайно относителна и зависи от редица фактори, един от които е дали имате куче с дълъг език, което обича сладко....)
90г белтъци - добре е да използвате белтъци, които са отлежали два дни в хладилника в затворен стъклен съд
30г кристална захар
110г смлени бадеми
200г пудра захар
0.5 г шафранен прах
няколко капки портокалово масло
В купата на миксера разбийте белтъците докато се разпенят. Добавете кристалната захар и разбивайте, докато се получи лъскав и гладък крем. Добавете добре пресятите пудра захар и смлени бадеми, шафрана и портокаловото масло. Объркайте ги с шпатула бързо, но внимателно - трябва да се получи средно гъста маса, която да се спуска на лента от лъжицата. Прехвърлете сместа в пош с кръгъл накрайник, и шприцовайте кръгове върху застлана с хартия тава - около 4см в диаметър и на разстояние един от друг. Оставете ги да позасъхнат за около 30-40 минути. Сега идва моментът с портокаловите корички - нарежете ги на фини късчета и поставете по няколко върху шприцованите макарони. Загрейте фурната до 150 гр. и изпечете макароните за около 15-16 минути. Извадете от фурната, и щом поизстинат, ги отделете от хартията и наредете върху решетка.
For the filling I've used a chocolate-orange ganache.
You will need:
300g dark chocolate - about 70% cocoa
250 ml of whole cream - 36%
50ml orange liqueur Grand Marnier
Cut chocolate, bring the cream to boil, and then pour over the chocolate. Add liqueur and stir. Refrigerate for several hours in refrigerator, then beat with mixer. Transfer to Posh and assemble the macaroons - (If you have some macaroons left, because in my case after the dog's attacks followed by the child's attacks, the number decreased to about 12 ...) If you can save everything and have not accidents related to baking and unsticking from the paper, you should get about 22-26 assembled sweets, depending on their size.
За пълнежа използвах шоколадово-портокалов ганаш, за който ви трябват:
300г черен шоколад - около 70% какао
250 мл пълномаслена сметана - 36%
50мл портокалов ликьор Гран Марние
Нарежете шоколада, затоплете сметаната до кипване, и я изсипете върху него. Добавете ликьора и разбъркайте. Охладете за няколко часа в хладилник, след което разбийте ганаша с миксер. Прехвърлете в пош и сглобете макароните - (ако са ви останали де, защото у нас след набезите на кучето последваха набезите на детето, и бройката намаля до към 12...) Ако успеете да овардите всичко, и нямате аварии, свързани с печенето и отлепянето от хартията, би трябвало да ви се получат около 22-26 сглобени сладки, в зависимост от размера им.
The next morning, I enjoyed the macaroons that had left (hidden!) in the company of a cup of caffè correto with Grand Marnier, mmmmmm, délicieux!
На следващата сутрин, се насладих на останалите (скрити!) макарони в компанията на чаша caffè correto con Grand Marnier, мммммм, délicieux!
So beautiful! They are gorgeous! What a wonderful mix of lavours!
ОтговорИзтриванеBest wishes:)
Ееее супер са! А, аз имам два буркана с белтъци:) И бадемово брашно имам:) Само ми липсва ентусиазъм.
ОтговорИзтриванеВтората снимка ме плени! И представяйки си аромат и вкус...ми изчезва и ума и дума, както винаги тук де :)
ОтговорИзтриванеAnna-Maria, thank you!
ОтговорИзтриванеЛулу, не е работа за 23.30ч вечерта... Много време отива. Почваш в събота сутрин и неделя следобед са готови :-)
Ивейн, благодаря ти!
Ооох, как обичам макарони, а с тези аромати, които си съчетала ще е нещо невероятно.:)
ОтговорИзтриванеКучо разбира какво да хапне, милия той.:)))
Снимките ти ми подействаха много освежаващо.:))
Благодаря ти, Джинджър :-)
ОтговорИзтриванеКучо е тя, ние у дома сме все жени - и детето, и кучето и котето, че и аз - на един мъж - матриархат!
Люси, прекрасни са и макароните, и снимките!
ОтговорИзтриванеКаня се и аз да опитам да ги направя и в тази връзка ми е питането - със смлени бадеми или с купено бадемово брашно са твоите?
Сърдечни поздрави :)
С купени смлени бадеми - не беше много фино брашно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти.
Да казвам ли, че много неблагодорно завиждам, че имаш Гран Марние? :-) (няма да питам пак от къде е, то се е видяло, че трябва да изляза извън граница, че да си го купя)
ОтговорИзтриванеМежду другото и моя любим шоколад е този с портокала и пак между другото, моята половинка също не знаеше този небезизвестен факт, хаха :-)
Ще ти прошушна на уше нещо за гран марнието :-)
ОтговорИзтриванеА относно половинките, ще се научат те
Very cute and festive! I am going to make some macaroons tomorrow... first time :)
ОтговорИзтриванеОх,много ме е страх от тези макарони.Как ги правиш такива съвършени .. просто не ми е ясно ... Страхотни са,страхотни!!!
ОтговорИзтриванеCasey, keep my fingers crossed for you :-)
ОтговорИзтриванеЙоли, тези са ми първите - сигурно е късмет. И нали се сещаш, че от всичките произведени, тези са най-най :-)))
И не съм съвсем сигурна, че се получи точно както трябва, макар на вид да ги докарах ...
Хайде още един в отбора,чиито половинки не знаят любимия им шоколад:)
ОтговорИзтриванеЛоис,разкошни са и макароните,и снимките!
...за разлика от Ирина,съвсем благорадно ще завидя за съдовете от предния пост - много,много ми харесаха!
Благодаря ти, Диди.
ОтговорИзтриванеСъдовете - тенджерите ли? Стъклената имам от много време, купих я когато се роди дъщеря ми със силните намерения да готвя в нея бебешките храни... но доста скоро минахме на готови бурканчета, хахах.
А порцелановата я намерих миналата зима в едни затънтен магазин във Велинград - истинска находка!
this entire post is gorgeous.
ОтговорИзтриванеThank you, Kathleen :-)
ОтговорИзтриванеДа,за тенджерите:)
ОтговорИзтриване...ей така стават хубавите придобивки,понякога и съвсем неочаквано.
Лоис, разкошни са! А за комбинацията от шоколад и портокал мога само да завиждам благородно :). Половинката ми изобщо не харесва шоколад и плодове на едно място, та или ще трябва да го убедя да пробва, или ще си ги похапвам сама (или със щерката) :))). Страхотна идея за оцветяването с шафран! Особено последната снимка е мммммммм!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Мира,ами ти не си признавай :-) Обяви ги за просто жълти макарони :-)))
ОтговорИзтриванеBrava ti sono venuti perfetti,ciao :)
ОтговорИзтриванеGrazie, Stefania, baci!
ОтговорИзтриване