Сладкиш със сушени плодове и орехи
Този сладкиш носи в себе си всички прекрасни коледни аромати, без да е обременен с дългата предварителна подготвка, която изискват традиционните коледни десерти - меденки, щолен, панетоне. Ако не ви е стигнало времето да се подготвяте седмици преди празника, можете да спасите положението, като загубите само около час и половина.
По рецепта на Рийдърс Дайджест
Какво ви трябва:
200г. сушени плодове (в оригинал фурми, при мен заменени със сушени череши, кайсии и стафиди)
50г. масло
1 ч.л. сода бикарбонат
150г. кафява захар
2 яйца
300г. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1и1/2 ч.л. подправки за меденки - канела, карамфил, индийско орехче, (аз сложих кардамон, канела и индийско орехче)
1 щипка сол
120г. едро счукани орехи
Нарежете на дребно по-едрите плодове. Сложете 250мл вода да заври в малка тенджерка. Когато водата кипне, добавете нарязаните плодове, маслото и содата, разбъркайте докато маслото се разтопи и оставете да се охлади. Добавете и орехите.
Загрейте фурната до 180 градуса (160 с обдухване). Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. Добавете сместа с плодовете и орехите, разбъркайте. Пресейте отгоре брашното заедно с бакпулвера и подправките за меденки и размесете внимателно.
Изсипете тестото в силиконова или намазана и набрашнена форма – около 26см. Изпечете, докато сладкишът бухне и клечката излиза чиста – около час.
Става още по-ароматно, ако се залее още топъл с лимонова глазура, приготвена от 150г. пудра захар и 3с.л. лимонов сок.
здравейте,рецептата е страхотна .Трябва ли като щолена да се прави по-рано ,за да престои
ОтговорИзтриванеDanito, благодаря за отзива! Ами не, не трябва да преседява. Всъщност този сладкиш е по-близо до кекс, отколкото до друг тип, и е за бърза консумация. Дори не разбрах колко дълго може да се съхранява, защото го излапахме още същия ден :-)
ОтговорИзтриванеблагодаря,ще го направя и ще докладвам
ОтговорИзтриванечестита Нова Година дае година на пожелани и сбъднати мечти .направих сладкиша стана много вкусен следващият път ще сложа малко по-кисели плодове/сега сложих фурми и за мен беше малко сладичък.
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки!
ОтговорИзтриванеСладкишът е невероятен, поздравления за рецептата! :)
ОтговорИзтриванеРецептата е много оригинална. Получава се сочен сладкиш с много добър вкус. Относно фотографията - поздравления!
ОтговорИзтриванеНаправих го! Чудесен! Благодаря за рецептата! И за всичко, което споделяте!
ОтговорИзтриванеСтрахотен сладкиш! В момента се пече във фурната. Аз сложих червени боровинки, кайсии и смокини :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен сладкиш!!! Ще го правя всяка година!!!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта. Правя го за поредна година около Коледа и всички много го харесват. Благодаря ви за сполучливата рецепта :)
ОтговорИзтриванеМалко ме притеснява водата от плодовете, прецеждат ли се?
ОтговорИзтриванеНе, не се прецеждат, добавя се цялата смес.
Изтриване