петък, 28 януари 2011 г.

No bake cheesecake with strawberry topping ჴ Чийз кейк с ягодов топинг без печене

Do you love cheesecake?
My memories of that word are associated with a Louis Armstrong's song and preceded by some (many) years the moment I first tried cheesecake. My first steps into jazz - done by Phillips reporter cassette-player and stretched by listening to tapes - I was maybe five? At that time my father translated the song name as cake with cheese and for long time I was thinking it was something like our salty cake :-) To be alive and healthy the global network that dissipated this error.
So, once clarified what this miracle cheesecake was, we can now make it ready! There are many recipes, and many species - by baking or without baking, with gelatin and other additives. I want to offer you one that is very simple to make, and rarely can anything go wrong. The taste is great and also subject to improvisation.

What you need:
For the base
200g biscuits (I used Petits Beurre)
100g butter

For the cream:
250g ricotta
250g cream cheese
200ml full cream
4 tablespoons powdered sugar

For the topping:
200g strawberries
50ml lemon juice, water or dessert wine
50g sugar
50g honey

Using a food processor or blender make biscuits and butter in crumbs. Cover the bottom of the baking form with baking paper and spread the mixture. Press well to the bottom. Refrigerate for half an hour.
Meanwhile prepare the filling - whip the cream with sugar in a separate bowl, mix cream cheese and ricotta, stirring with a wooden spoon. Fold whipped cream into the cheese with a spatula. Pour mixture over cooled biscuit base and return to refrigerator for at least 3 hours.

For the topping - cut strawberries in small pieces (leave a few whole for decoration), mix them in a small dish with honey, sugar, and liquid and boil at medium heat. If the mixture is too thin, reduce for a minute or two. Cool and pour topping over cheesecake. Serve with whole fresh strawberries and mint leaves or lemon thyme.

no bake cheesecake with strawberry topping

Обичате ли чийзкейк?
Спомените ми за тази дума са свързани с една песен на Луис Армстронг и предхождат с около (много) години мига, в който за пръв път опитах чийзкейк. Първите ми стъпки в джаза - чрез репортерски касетофон Филипс и разтегнати от слушане ленти - била съм може би на пет? Навремето баща ми преведе песента като торта със сирене и аз дълго време си мислех, че това е нещо като нашия солен кейк :-) Да е жива и здрава глобализацията и глобалната мрежа, че разсеяха тази заблуда.
Та, след като вече изяснихме какво е това чудо чийзкейк, можем вече и да си го приготвим! Съществуват много рецепти, и много видове - с печене, без печене, с желатин и други добавки. Аз искам да ви предложа една, която е много проста за изпълнение, и рядко може нещо да се обърка. Вкусът е страхотен и освен това подлежи на импровизации.

Какво ви трябва:
За основата
200г бисквити (аз използвах Petits Beurre)
100г масло

За крема:
250г рикота
250г крем сирене
200мл млечна сметана с висока масленост
4 с.л. пудра захар

За топинга:
200г ягоди
50мл лимонов сок, вода или десертно вино
50г захар
50г мед

С помощта на кухненски робот или блендер направете бисквитите и маслото на трохи. Покрийте дъното на форма за печене с хартия, и изсипете сместа от бисквити и масло. Притиснете добре към дъното. Охладете за половин час.
Междувременно пригответе пълнежа - разбийте сметаната със захарта, в отделен съд смесете рикотата и крем сиренето, като разбърквате с дървена лъжица. Смесете сиренето със разбитата сметана, като обърквате с шпатула. Изсипете сместа върху охладената бисквитена основа и върнете в хладилника за поне 3 часа.
За топинга - нарежете ягодите на дребно (оставете си няколко цели за декор), смесете ги в малък съд със меда, захарта, и течността и кипнете на среден огън. Ако сместа ви се получи по-рядка, редуцирайте за минута-две. Охладете и изсипете топинга върху чийзкейка. Сервирайте с цели пресни ягоди и листенца мента или лимонова мащерка.

24 коментара:

  1. 4 лъжици захар е количеството, което си слагам в чая :)

    ОтговорИзтриване
  2. eee, ххахахах, но все пак бисквитите са сладки, а в топинга сладкото е повече от достатъчно! Повярвай, вкусът е добре балнсиран, все пак не правим Ханъм гьобеи :-)))

    Васко :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Я, тази рецепта освен, че изглежда страхотно - и вкусово и визуално, ми се струва и лесничка. Ще взема да се престраша и аз да се пробвам. Чудна публикация! Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина е много лесно и бързо.Много обичам ягоди,това е любимият ми плод.Прекрасно предложение,благодаря ти,Луиз!

    ОтговорИзтриване
  5. Луиза, какво крем сирене използваш?
    ...Че не е зле да се погрижа да облекча засиленото слюнкоотделяне, което този пост предизвиква....

    ОтговорИзтриване
  6. Диана, ако добре си спомням, е било Филаделфия, класик. Но има и други подобни. Може и с Маскарпоне, но става доста по-калорично, хахах.

    Ваня, пробвай, и чакаме снимките :-)

    Йоли, благодаря и аз.

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусен и лесен изглежда този ягодов чийзкейк!Lois, благодаря ти за предложението:).

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасно изглежда! И аз мисля да го пробвам.
    В каква форма го правиш, с какъв диаметър?

    Хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Райка, в класическа тортена форма, 26см.

    Аелис, благодаря и аз :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Използвах топинга за палачинки, тъй като имаше ягоди в хладилника и ми хрумна. Получи се :)Малко рядък наистина, но вкусен и ароматен.
    Поздрави и успешна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  11. е, да, по-добре е с истински продукти, но когато човек бърза, хахах, са допустими всякакви отклонения :-)
    радвам се, че ти е харесала рецептата!

    ОтговорИзтриване
  12. Лоис, страхотна рецепта! Много обичам чийзкейкове и си копирам рецептата :)
    Поздрави и хубав край на седмицата :)

    ОтговорИзтриване
  13. Един от най-любимите ми чийзове е с ягоди. Твоят изглежда страшно вкусно Луис:)
    Приятен уикенд

    ОтговорИзтриване
  14. страхотно, а може ли да заменим ягодите с боровинки?!?

    ОтговорИзтриване
  15. Не виждам защо не, това от горе е въпрос на лични интерпретации и вкус :-)

    ОтговорИзтриване
  16. ME ENCANTA TU TARTA SE VE RICA Y PRECIOSA,TAMBIEN ME GUSTA LA ELEGANCIA CON QUE PRESENTAS TUS RECETAS,LINDAS FOTOS.ABRAZOS.

    ОтговорИзтриване
  17. А със сладкарска сметана дали ще стане?

    ОтговорИзтриване
  18. Какво разбирате под "сладкарска" сметана? Ако говорите за този продукт с растителните мазнини в него - да, ще стане, но защо е нужно да разваляте сладкиша? Калориите със сигурност не са по-малко, но пък за сметка на това вкусът е ужасен.

    ОтговорИзтриване
  19. Люис, наскоро нправих твоя чийзкейк, с много леки промени. Получи се превъзходно, сладко, ароматно..
    На вид не можах да го докарам толкова красив, колкото твоя, но това е в следствие на безкрайното нетърпение което е типично за мен, що се отнася до сладките неща. Трябваше му още време да стяга,нооо и така беше много вкусен и изяден до последната троха!
    Ето тук можеш да го видиш http://bybyskingdom.blogspot.com/2011/11/no-bake-cheesecake-with-forest-fruits.html

    Поздрави
    Бубу

    ОтговорИзтриване