Orange-Lemon-Almond Cake with Olive Oil ❊ Портокалово-лимонов сладкиш с бадеми и зехтин

Преди няколко месеца имах една поръчка да създам за клиент меню с няколко ястия, които непременно да съдържат зехтин. Да, дори и десерта :). И не че не бях яла вече портокали с мед, орехи и зехтин, но все пак се оказа трики -задачка да създадеш рецепта за десерт, в който има зехтин. В крайна сметка се порових в любимите си италиански кулинарни форуми, и от намерените там съвети и рецепти сглобих свой вариант, който (сигурно тук късметът на новака има пръст) се получи невероятно прекрасен! Целият домашен дегустаторски екип силно го одобри, до такава степен, че трябваше да сложа стража докато свърша със снимките :)
Споделям рецептата с вас, и да ви кажа - освен че е много вкусно, е и супер лесно за приготвяне!

EVA magazine, June 2011

3 яйца
1 чаша захар
¼ ч мляко
½ ч екстра върджин зехтин
настърганата кора и сокът от половин лимон и половин портокал
1 ½ ч брашно
1 пак. бакпулвер
1 щипка сол
40г филирани бадеми
За поръсване:
30г пудра захар
настъргана лимонова и портокалова кора

Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. Смесете млякото, зехтина и сока от цитрусите в чаша. Смесете брашното с бакпулвера и солта в друг съд. Започнете да прибавяте към разбитите яйца по малко от двете, като разбивате с телена бъркалка. Накрая разбъркайте в тестото настърганата цитрусова кора и филираните бадеми.
Изсипете в намазана с масло и посипана с брашно форма с откопчаващи се стени. Изпечете в загрята до 180С фурна за около 20-25 мин, като проверите за готовност с дървена клечица.
Оставете сладкиша да изстине, извадете от формата. Преди да сервирате, поръсете с пудра захар и декорирайте с настъргани лимонови и портокалови кори.

Коментари

  1. Звучи наистина много лесно.
    Имам само един въпрос, млякото не се ли пресича от лимоновия сок?

    ОтговорИзтриване
  2. ха сега де? На мен не ми се пресече. Но то днешното мляко, от кутиите, кой знае какво е. Рядко успявам да се докопам до истинско мляко.

    ОтговорИзтриване
  3. Лоис чудесен и лесен десерт!Много свежо изглежда!Коричките на ренде ли са настъргани или с ножче за цитруси?Срещнах голяма трудност да си намеря ножче за правене на лентички от цитруси!Снимките ми доставят огромно удоволствие!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. С ножче :)
    Обикалях всички магазини за готварски принадлежности месеци наред, до като си купя ножче за зест. Накрая си намерих в Brabantia :) Казаха ми, че винаги имали????

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен десерт! А снимките са истинско вдъхновение! И аз отдавна си търся такова ножче и вече знам къде да го открия :-) благодаря че сподели. Позитивна и успешна седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Това ще се пробва :) снимката е супер!

    ОтговорИзтриване
  7. Тези филирани бадеми се убих днес да ги търся по магазините и никъде не намерих, дали евентуално мога да ги заменя с орехи, които са ми под ръка в момента?

    ОтговорИзтриване
  8. Утре сутрин ще го забъркам, тъкмо ще ухае за кафето;-))))

    ОтговорИзтриване
  9. Много е вкусен, макар че заради некадърността на задтенджерното устройство фасона му малко пострада!;-)))

    ОтговорИзтриване
  10. хахахаах :) Може и с лъжица да се яде :)

    ОтговорИзтриване
  11. Абе фасона... нали все ще се развали, като почне да се яде :)

    ОтговорИзтриване
  12. Prekrasen sladkish! Imashe goliam uspeh sred detsata i sapruga mi!

    ОтговорИзтриване
  13. Красивый пирог)
    отличное фото)
    Обязательно попробую

    ОтговорИзтриване
  14. привет от ме! разкошен кейк наистина, и лесен при това! поздравления, лоис! а, ножчето за зест, къде точно се намира като магазин, би ли казала!

    ралица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, ами ножчета за зест вече има на много места, например миналата седмица си купих от Икеа в комплект с още две други джаджи за смешни пари. Виждала съм из големите супермаркети където се продават неща за кухнята също. Иначе преди време единствено Brabantia имаше, в специализираните им магазини в моловете, това моето го купих от Сердика Mall.

      Изтриване
  15. hi az sum bulgarka ziveeshta v usa :)))) culinar aktior i mnogo drugi neshta - hubavo e che prevejdate Paleo recepti v bg - pohvala a i snimkite sa strahotni

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Белла, радвам се че ти харесват, но рецептата не е преводна, а и за пръв път чувам за Палео рецепти, сори за невежеството :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации