събота, 12 ноември 2011 г.

Caramel-Pecan Pie ❃ Пай с карамел и орехи пекан

Pecan_0011w

Serves 6-8,
Preparation 10min plus cooling time, 40min cooking

For the pastry base

250 g flour
125 g cold butter
2-3 tablespoons cold water

For the filling
200g pecans
300 g sugar
160 ml cream
50 g of butter
pinch of salt

Stir butter and flour into crumbs, add a few tablespoons of cold water as you can get the pastry together. Gather into a ball, wrap in foil and refrigerate for 30 minutes. Roll out a circle and place the dough in a pie shape with a diameter of 26cm. Cover with baking paper, fill with weights or beans and bake in a preheated to 180°C oven for about 20 minutes. Allow to cool.

Prepare the caramel filling. Put sugar and ¼ cup water in a pot, stir until the sugar is dissolved, turn up the heat and cook until light caramel is formed. Add butter, cream and salt. Stir until mixture becomes smooth. Choose whole nuts to decorate the pie, others cut in pieces. Pour caramel filling on top of the pastry crust, sprinkle chopped nuts on top and decorate with the whole nuts alongside the edge. Refrigerate for several hours before serving.

Pecan_0013Aw

Порции 6-8,
подготовка 10мин плюс време за охлаждане, приготвяне 40мин

За основата
250 г брашно
125 г студено масло
2-3 с.л. студена вода

За пълнежа
200 г орехи пекан
300 г захар
160 мл сметана
50 г масло
щипка сол

Направете маслото и брашното на трохи, добавете няколко лъжици студена вода, колкото да получите тесто. Съберете на топка, завийте във фолио и охладете за 30 мин. Разточете на кръг, и поставете тестото във форма за пай с диаметър 26 см. Покрийте с хартия за печене, напълнете с тежести или зърна боб и изпечете в загрята до 180 °С фурна за около 20 мин. Оставете да се охлади.
Пригответе карамеления пълнеж. В съд поставете захарта и ¼ чаша вода, разбъркайте, докато захарта се разтвори, усилете огъня и варете до получаване на светъл карамел. Добавете маслото, сметаната и солта. Разбъркайте, докато сместа се изглади. Изберете цели ядки за декорация на пая, останалите нарежете на едро. Сипете карамеления пълнеж в средата, отгоре посипете нарязаните ядки, а целите наредете по ръба. Охладете за няколко часа, преди да сервирате.

Pecan_0015Aw2

17 коментара:

  1. Луис, снимките и рецептата са много вдъхновяващи!
    Поздрави за юбилейният брой на Good Food, чудесен е, а корицата УАУ! Поздрави, Марияна!

    ОтговорИзтриване
  2. Карамел със щипка сол и ядки = рай! :)
    Прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
  3. благодаря!
    Karolinka, there are pecans in Metro and Hit :)

    ОтговорИзтриване
  4. OI that looks so good! I love how you placed those pecans. Pretty!

    ОтговорИзтриване
  5. Без бой си признавам, че досега не съм опитвала пекани, но само думичката "Карамел" е в състояние да ме изсреля в този мъглив есенен ден да търся по магазините.
    Лоис, излишно е да казвам, колко майсторски са фотографиите ти, просто ме оставяш без дъх всеки път!
    Когато ти остане време намини при мен - очаква те една награда.
    Хубава, топла и уютна неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Тази комбинация от вкусове създава страхотно настроение в есенните недели!Вкусно!

    ОтговорИзтриване
  7. Лоис, прекрасен пай и страхотна комбинация на ядките с леко соления карамел. Просто прелест! :)
    Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно изглежда,
    сметаната заквасена или кондензирана е? :D

    ОтговорИзтриване
  9. Млечна сметана, 35% масленост. Нито заквасена, нито кондензирана. :Р

    ОтговорИзтриване
  10. Добрый вечер. Красиво здесь и счастливыми, чтобы прочитать все. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie.

    ОтговорИзтриване
  11. Absolutely lovely blog and absolutely yummy recipe!!!Kisses from Spain.
    Olga

    ОтговорИзтриване
  12. Изглежда апетитно, направо да си оближеш пръстите. :P

    ОтговорИзтриване