New toy in the house ☀ Нова играчка у дома

Обичате ли пушено свинско филенце? Аз да! Много дори. Но всеки път в магазина хем ми се иска, хем като му прочета етикета и като видя ужасния му мокър вид и ми се отщява. И все се чудя как може да произведа нещо подобно в домашни условия. Е, сега ще ви кажа. (да, добре е да имате и градина все пак, но в крайна сметка доста мои съседи пекат скумрия на терасата, а този процес мирише доста по-малко, хахах!)


От доста време имахме мерак да си намерим/ купим/ направим/ някой да ни подари :) пушилня. Бяхме слушали разкази на колеги рибари и ловци, бяхме гледали филми по National Geografic и дори бяхме опитвали риба, приготвена от познати по метода на топлото пушене. Един щастлив ден, минавайки през Бриколаж за поредната порция винтове за поредната порция ремонти на къщата, видяхме този черен диамант. На всичко отгоре беше с 20% намаление - как да не го натовариш в колата? 
Уредът пристига в малък кашон, разглобен на съставните си части, с шепа винтове и гайки. Сглобяването отне към половин час, докато пийвахме следобедно винце пред камината. След което се започна проучвателната работа в мрежата. 


Оказа се, че ресурси има много. От американците и канадците до руснаците - всеки пуши каквото му хрумне и каквото му е на сърце.  Пълно е с ловно-рибарски форуми и блогове, където всеки излага своята мъдрост и разбиране за най-правилния начин да подходиш към опушването.  Ние се спряхме на няколко неща, но не всички излязоха сполучливи и лицеприятни, затова показвам само едно - свинско контрафиле. 
Първо трябва да си купите по възможност съвсем прясно парче месо - съветът ми е да изберете магазин, където сами транжират месото - в нашия случай Метро. 


След това избирате какви подправки ще използвате за сухата марината. (Съществува и мокра марината, но мен ме домързя, пък и нямах място в хладилника за толкова голям съд). Избрах да използвам черен пипер, бахар, синап, малко розмарин и дафинов лист, и малко лют пипер (накрая се оказа, че съм прекалила с лютото).


Счуках всички подправки в хаванчето, доста едро, и покрих парчето свинско филе от всички страни. След това го сложих в голям полиетиленов плик и го прибрах в хладилника за около 8 часа - една нощ.

На другия ден запалихме пушилнята. Жарта се прави от дървени въглища за барбекю, които се запалват и се оставят да изгорят до бяло. За самото пушене ви трябва ароматен дървесен чипс - продава се готов, или можете да си направите сами - дъб, орех, ябълка, круша, череша - вариантите са много. Ние използвахме смес от дъб и орехови черупки. 


Когато въглищата се разпалиха добре, сложихме предварително накиснатия във вода и отцеден дървесен чипс и го оставихме да запуши.


Поставихме месото (леко поизчистено от сухите подправки). Във ваната над жарта наляхме ароматна смес от вода, бяло вино, клонки мащерка и розмарин и още малко зърна черен пипер и бахар. Затворихме капака и отидохме да обядваме. Чудото има термометър, който позволява да следим как върви вътре огъня. Ако спадне под нужното, добавяме още по едно-две въгленчета. Добре е да имате термометър за месо, и да достигнете до вътрешна температура на месото около 72°C.


И след около 3,5 часа отворихме капака и извадихме готовото филе.  Тук има една подробност, половината от нас смятаха, че трябва да се завие с фолио и да се остави да изстине за около 30 - 40 мин, с което аз не съм съгласна, но може и да излезе вярно. При следващия опит ще сложа две отделни парчета и ще експериментирам по два различни начина, за да мога да сравня.


Ами - това е. От тук нататък не ви трябват повече обяснения - нарязвате на тънки резени, поръсвате със малко сол (в случай че като мен сте забравили да сложите сол в сухата марината и филето е абсолютно безсолно), добавяте филийки хляб и от любимите люти чушки, или пък маслини, червено вино, и така натам.


Нямаше как да минем без едър план :))) Наистина е розово!


Коментари

  1. Честита нова играчка, Люси!
    Чак у дома замириса на пушено, но не е като скумрия :D
    Има чудесен вид!
    Весела Новогодишна нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Весела и щастлива Нова година, Люси. Бъди здрава, все така креативна и усмихната. А филето е просто едно вълшебство!

    ОтговорИзтриване
  3. Лелеее, Люси, прекрасна придобивка! Филето изглежда уникално.
    Весела Нова година!

    ОтговорИзтриване
  4. Люси, блаженство... Честита придобивка, със здраве да си я ползваш. :)
    Весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
  5. Честито, със здраве да си я ползвате и много мезенца да си измайсторите! Това филе е прелестно!!! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Много полезна нова играчка!! Филето изглежда адски облизващо и истинско! Липсата на Е-та само засилва чара му! Приятно и вкусно ползване на опушилнята!
    А тази вечер, весело посрещане на Новата година! Поздрави! Тики

    ОтговорИзтриване
  7. Ovo je prava stvar! Domaće sušeno meso, pravi delikates! Sve najbolje u Novoj godini!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита нова година, с пожелания да е весела, щастлива и успешна !

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте :)
    Много ми стана интересно това филе ;) Искам да попитам случайно дали имате наблюдение колко време може да се пази в хладилника след като е приготвено?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. честно казано, не зная, защото половината замразих, и резултатът след размразяването не беше много добър, някак мокро ми се стори. А другата половина я привършихме за 4-5 дни - нищо му нямаше.

      Изтриване
  10. Hi Lois, I discover your amazing blog after visiting "Oggi pane e salame, domani....". Fantastic recipe of the pork fillet. Once I ate something similar at a friend's from Romanie. It was so good!
    I will read your posts, they are incredibly interesting to me. :-)))
    Giovanna

    ОтговорИзтриване
  11. Леле, Луис, е как чак сега виждам тази публикация? Казвам ти откровено ми потекоха лигите. От години не ям шунки и салами, заради боклуците в тях, но ти направо ме шашна с тази машина, нямах идея, че има такова нещо и честно да ти кажа бих си взела да си опушваме истинско филенце за децата. Страхотно изглежда! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. That looks so good!

    www.highheelsandtutus.com

    ОтговорИзтриване
  13. Que rico se ve! Tienes un blog fantástico me encantan las fotografías, son preciosas. Besos!

    ОтговорИзтриване
  14. Как съм пропуснала тази публикация. :) Страхотна идея! Човек в стремежа си да се храни с истински и вкусни изкушения, се сдобива и с полезни уреди. Много полезен пост, Луиз! Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации