четвъртък, 3 юли 2014 г.

Mulberry Walnut Crumble ☼ Кръмбъл с черници и орехи

Well-well, it's been a while... I know. It feels like trying to revive a deadman, doesn't it. 
But this week I'm enjoying some free time, a short vacation in my favourite summer sea house, and I felt like willing not only to cook something, but also to shoot some pics of it. Really. The today recipe is freshly-hot, I'm still digging in the pan with a tiny spoon :)


Yes, it's not the same. The garden is unkept, the grass is my height and the only flowers that flower are the rose bushes, wild and tall as trees. The trees are looking sad, the leaves are yellow and wrinkled, and there's no fruit on my favourite white mulberry tree. The few that grow are eaten by the birds - they can get even to the highest branches and steal them all.


But I am still lucky because in my mum's garden there is another mulberry tree, a black one and it is in its full plenty. So I am picking some mulberries and they are so many so I decide to make a pud :)


I dig in to the net societies and find the only thing I can make with my limited products and equipment is a crumble. So let it be a crumble then! 


(For text in Bulgarian scroll down)

What you need for a Mulberry-walnut crumble 

For a small 22 cm pan

400 g fresh mulberries
1 cup flour
1 cup brown sugar
1 cup walnuts
60 g butter, cold
small bunch fresh mint


Preheat the oven to 180C.
Grease the pan with a knob of the butter. Put the flour and half the sugar in a bowl and stir. Cut the butter in small dices, add it to the flour and mix with your hands until resemble crumbs. Chop the walnuts or grind them coarsely. Add them to the flour mix and stir.


Put the mulberries into the pan and sprinkle the rest of the sugar on top. Chop the mint leaves and add them over the fruit. Cover with the flour crumbs and bake for 30 min until the fruit bubbles and the top is golden brown. Add some more fresh mulberries on top (if you still have any) and serve warm or cold, with some ice cream or on its own.
You can dig in with a large spoon, it’s lovely when still warm.


Какво ви трябва за един сладкиш с размер 22 см
400 г черници 
1 ч брашно 
1 ч захар 
1 ч орехи 
60 г масло, студено 
малка връзка мента 

Загрейте фурната до 180С. 
Намажете съда, в който ще печете, с малко от маслото.
Сложете брашното и половината захар в купа, разбъркайте. Нарежете маслото на малки кубчета, добавете го при брашното и направете на трохи, най-лесно става с пръсти. Нарежете орехите на ситно, или ги смелете грубо, добавете ги при брашнената смес и разбъркайте. 
Сложете черниците в съда и ги поръсете с останалата захар. Нарежете листата мента и ги поръсете отгоре. Разпределете брашнените трохи върху плодовете и печете около 30 мин, докато плодовете забълбукат, а повърхността стане златисто-кафява. 
Сервирайте топло или студено, с малко сладолед или както си е. Можете директно да го нападнете с лъжица, още докато е топло е най-вкусно и ароматно!

9 коментара:

  1. Ммм, вкусно ухание се разнася от твоята кухня! Чудесна комбинация, красиви и апетитни снимки! Ще се възползвам от рецептата. Прекрасен ден, Люси! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Каква приятна изненада е тази дългоочаквана публикация ! Прекрасни летни снимки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Любим плод! Не съм го срещала в Канада, нито като дърво, нито по магазините, за огромно мое съжаление! Красиво изпълнение!

      Изтриване
  3. Люси, появаваш се с много вкусен крамбъл! Страхотен е!

    И аз го предпочитам горещ, с топка сладолед....:)
    Хубав месец юли!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен е, Люси!
    От черници не съм правила!
    Всякак е вкусен, но със сладолед няма да откажа!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря на всички ви, че се отбихте, и за хубавите думи
    Off toppic дали ще е грубо да ви помоля да не ми казвате Люси? Ако Людмила ви е дълго, ползвайте Луиз :)

    ОтговорИзтриване
  6. Боже, не обичам черници, но след тази порция красота и аромат май ще преосмисля поведението си. Страхотно! Пък и тук тъкмо ги има в изобилие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оу, пък аз колко обичам! Това е, животът е несправедлив :) аз честно казано не бих ги готвила, но нямаше как да ги съхраня, толкова бързо се скапват.

      Изтриване
  7. Hi Lois, I recently visited Sofia (i'm italian) and in a coffee near Rotonda "Sveti Georgi" I drank a chocolat called Chocolat hollandais (Dutch chocolat). Can you tell me what this is? Moreover I do not remember the name of that Coffee, you know?Thanks in advance

    ОтговорИзтриване