понеделник, 2 февруари 2015 г.

Homemade granola



My already grown up teenage daughter is really killing me. So healthy eating! No oil, no butter, no meat, no salt, not even store-bought chocolate since she realised what's in there (soy lecithin!).  So yay for mommy's home made snacks, food, desserts, etc. Poor child, to have a mom working in the food styling and food photography and cooking magazines area.

I admit, I used to cook much more in my boring former life, when I was working in a distant outlying office, and I had the whole day to dream on what the menu will be for dinner.
But, anyway, I'm not saying I do not cook anymore. It's a daily rite in our home, but on weekdays we usually have something quick and easy. I do not make breakfasts with pancakes or french toasts or eggs Benedict, etc, etc. But we do have breakfast, of course, even on Mondays.


So to make this routine easier and to please my daughter the healthy eater, I made for her homemade granola. Healthy, skinny and delicious. And so easy and quick to prepare and eat for breakfast! Even on Monday! (And... psssstt! You do not need to wait for those oats to soak in your milk anymore!)


I was so relieved realising how easy this granola was, so decided to make a short inspirational video, just to get you in the mood of cooking. I hope you will enjoy it and make you own homemade granola very soon.



What you need:
2 cups rolled oats
handful each sunflower seeds and pumpkin seeds
handful cashews
handful dried cherries
2 tbsp brown sugar
2 tbsp honey 
2 tbsp coconut oil 


Put the oats and seeds in a bowl, stir. Chop the cashews and add them to the oats. Add the cherries and sugar, mix again. 
In a separate bowl mix the honey and coconut oil. Heat gently to make it more liquid and pour over the mix. Stir well to coat as much oats and seeds as you can. Transfer on a big baking pan, slightly greased and bake for approx. 20-30 min in preheated to 200°C oven. During that time stir occasionally to prevent the granola from burning and ensure even golden colour. After the granola is baked, take the pan out of the oven and stir with wooden spoon to prevent the oats from sticking together. Let it cool and transfer in a glass jar or paper bag. 

Serve with milk, yogurt, ice cream or on its own, with your favourite fruits. Enjoy!


Какво ви трябва за домашна гранола:
2 чаши овесени ядки
по 1 шепа слънчогледови и тиквени семки
1 шепа кашу
1 шепа сушени череши
2 с.л. кафява захар
2 с.л. мед
2 с.л. кокосово масло

Смесете в купа ядките и семената. Нарежете кашуто, добавете го към ядките заедно с черешите и захарта.
В отделна купа смесете меда и кокосовото масло. Затоплете ги леко, за да се втечнят, разбъркайте и добавете в купата. Разбъркайте с дървена лъжица, за да покриете колкото можете повече от ядките с маслото.
Разстелете върху голяма намаслена тава за печене и печете 20-30 мин в предварително загрята до 220°С фурна. Разбъркайте няколко пъти по време на печенето, за да осигурите равномерно изпичане.
Извадете от фурната, и разбъркайте, за да предотвратите слепването на ядките. Щом изстине, пресипете в буркан или хартиен плик.
Хапвайте с прясно мляко, кисело мляко, сладолед или дори само така, с любимите ви плодове.


7 коментара:

  1. Ами обича се момичето и се грижи за себе си, което само по себе си е похвално. Чудесна гранола!

    ОтговорИзтриване
  2. Луиза, прекрасна презентация и видео ;) Благодаря за интересната и лесна рецепта. Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  3. Гранолата е страхотна! С удоволствие ще я хапвам със сладолед.
    И у дома, дъщеря ми внася, нови и нови продукти, започна и сама да си приготвя разни неща. Забавно е-настоява да пробвам и с любопитство очаква реакцията ми :)

    ОтговорИзтриване
  4. Muito bom o seu blog, estive a percorre-lo li alguma coisa, porque espero voltar mais algumas vezes,
    deu para perceber a sua dedicação em partilhar o seu saber.
    Se me der a honra de visitar e ler algumas coisas no Peregrino e servo ficarei radiante.
    E se gostar e desejar comente.
    Que Deus vos abençõe e guarde.
    António.

    ОтговорИзтриване
  5. I just stumbled upon your blog and wished to say that I've truly enjoyed surfing around your blog posts. http://www.pirostore.net/blog/toko-s-lutena-lampung.html

    ОтговорИзтриване
  6. The granola looks so pretty almost too good to eat . I made something like this toohttp://baketitude.blogspot.in/2014/07/caramel-magic-homemade-granola-bars-and.html?m=0

    ОтговорИзтриване
  7. Голямо благодарско за идеята! Ще си направя и никога повече няма да си купувам готова гранола! Отдавна съм почитателка на Вашия блог - благодарение на дъщеря ми. Желая нови успехи! :)

    ОтговорИзтриване