Summer Escalivada ✺ Лятна ескаливада



As we are sitting, thinking, making plans for our lives, the life spills between our fingers.  More than 3 years had passed and I am still thinking in which direction my own life should go. I have no time energy to do most of the things I really love. I do not have energy shooting and blogging, so you see this place is more orphan than ever, with its last post from Easter, Jesus.


I find it more relaxing and satisfying to spend my free time in the garden, even if some plants are dying under my tender care. But every time I go to my country house my mood gets instantly better and my desire to cook comes back.  Probably this is because of my flourishing (this year at last!) kitchen garden? I have grown so much basil there's enough for the whole Italian population. This summer I gave up from the snails war and planted triple the needed quantity - so there is plenty of basil for the snails, but there is more for us! Did same with the parsley. My oregano, chives, thyme, rosemary are growing carelessly - the snails do not love them :) And my dishes have never been more fragrant and aromatic then now, cooked with freshly cut herbs.


And as I am sitting and browsing trough my mac memory, I find a recipe exactly one year old, which was not posted and it stroked at me: If I continue sitting and thinking and making plans, maybe I will wake up one day and discover I have grand children and a walking stick?
So this is the story of today: live your life as it is, enjoying it.


The recipe is a summer time escalivada - spanish dish, which is very similar to one Bulgarian or better say Balkan recipe - kyopoolu - that is made with peppers, eggplants, garlic and onions.
You can not go wrong with this one - add as more as you want from each vegetable, just use them fresh!

Summer Escalivada 

2 big eggplants
5 or 6 or more green and red or whatever peppers
2 big red onions
1 whole garlic
olive oil
fresh parsley, for garnish


You can roast all the vegetables in your oven, but I find it unbeatable if you bake the eggplants and peppers over open flames or charcoal as it gives them an exquisite smoky flavour. So do what you want, then put the hot peppers and eggplants in a lidded pot and let them sweat for at least an hour.
Meanwhile cut the onions in wedges, and separate the cloves of the garlic. Put the onion and garlic (do not peel it!) together in a baking pan, toss with olive oil and bake in the oven or under the grill until soft and fragrant.
Now peel off your peppers and eggplant. Cut into stripes and put in a bowl. Add the onions. Squeeze the garlic from it peels - this is so easy! - and add it to the other stuff. Now drizzle with more olive oil, season generously and sprinkle with parsley. That's it!
Serve yourself a glass of wine, add some crusty bread and few chorizo slices - isn't life better now?

PP. In my next life I wanna be a cat.


Както си седим, мислим, и правим планове за живота си, животът се изплъзва между пръстите ни. Повече от 3 години седя и мисля в каква посока искам да поеме животът ми. Нямам време енергия да правя нещата, които най-много обичам. Нямам енергия да снимам и поствам истории тук, и виждате, че това място е по-осиротяло от всякога, с последен пост от великден, за бога.
Намирам за по-релаксиращо и удовлетворяващо да прекарвам времето си в градината, въпреки че някои от растенията ми умират под моите нежни грижи.


Всеки път, когато отида в къщата на село, желанието ми да готвя се завръща. Може би се дължи на процъфтяващата ми (най-после!) кухненска градина? Отгледах толкова много босилек, че ще стигне за целия италиански народ. Това лято се предадох пред войната с охлювите и засадих тройно повече отколкото трябваше - сега има обилно количество босилек за охлювите, но има още повече за нас! Направих същото и с магданоза. Риганът, дивият лук, мащерката и розмаринът си растат безгрижно - охлювите не ги обичат. А моите ястия са по-ароматни и уханни от всякога, сготвени с прясно набрани зелени подправки.


И както си седя и си браузвам из паметта на моя мак, намирам една рецепта, която е заснета точно преди една година и не е публикувана, и изведнъж ме връхлита една мисъл. Ако продължа да седя и да мисля и да правя планове, може да се събудя един ден, и да открия, че имам внуци и бастун?
Така че това е днешната история - живейте живота си какъвто е, и му се наслаждавайте.


Рецептата е за Лятна ескаливада - испанско зеленчуково ястие, много подобно на българското или по-скоро балканско кьопоолу - прави се с чушки, патладжан, лук и чесън. Не можете да сбъркате - сложете колкото искате от всеки зеленчук, само нека да са пресни и свежи!

Лятна ескаливада 

2 големи патладжана
5 или 6 или повече зелени или червени чушки
2 големи глави червен лук
1 глава чесън
зехтин
магданоз, за поръсване


Можете да изпечете всички зеленчуци във фурната, но според мен изпичането на патладжана и чушките на открит огън или върху жарава им придава неповторим опушен вкус. Така че направете както решите, после сложете изпечените чушки и патладжани в съд с капак и ги оставете да престоят поне 1 ч.
В това време нарежете лука на полумесеци и разделете скилидките на чесъна. Сложете ги в тавичка, (не белете чесъна!) объркайте с малко зехтин и изпечете във фурната или под грила докато омекнат.
Сега обелете чушките и патладжаните, нарежете ги на тънки ивици и ги сложете в купа. Прибавете лука. Извадете скилидките от обвивките им - става много лесно! - и ги добавете при останалите зеленчуци. Полейте с още малко зехтин, подправете със сол и поръсете с магданоза. Това е! Налейте си чаша бяло вино, добавете малко хрупкав хляб и няколко резена чорисо - не е ли животът по-хубав сега?


ПП. В следващия си живот искам да съм котка.


Коментари

  1. Много е хубаво, когато има нов пост тук. Равно е на интересен разказ, красиви снимки и нещо много вкусно :) !!!!!! Котанка е разкошна... Добре си се завърнала:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации