Qinoa ❦ Киноа
Киноата произлиза от района на Андите в Южна Америка, където е успешно отглеждана за храна още преди 3000 - 4000 години. Хранителния състав на семената му е много благоприятен в сравнение с този на другите зърнени култури. Семената на киноата съдържат незаменими аминокиселини като лизин и сравнително големи количества калций, фосфор и желязо. След прибиране на реколтата, зърната трябва да бъдат обработени, с цел да се премахне външната им обвивка, съдържаща сапонини – вещество, което придава горчив вкус. Обикновено продаваните в магазините пакетирани семена са фабрично предварително третирани.
Киноата е с лека, въздушна текстура, когато e сварена, и има мек, нежен вкус на ядки, което я прави добра алтернатива на белия ориз или кус-куса.
Зърната на киноата като цяло се готвят по същия начин както ориза и могат да бъдат използвани в широк спектър от ястия.
Един от начините за приготовление е да се кипнат две чаши вода с една чаша семена, и да се оставят да къкрят покрити на ниска температура за 10-15 минути, или докато зародишите се отделят от семената. Към киноата могат да се прибавят зеленчуци и различни подправки, да се използват различни бульони. Киноата е подходяща да замести ориза или да го допълни в рецептите за пилаф.
Може също така да се използва и като протеинова закуска, смесена с мед, ядки и плодове, а смляна на брашно може да се употребява като добавка при пшенични или безглутенови печива.
Салата с червена киноа и зелен фасул
Порции: 2, време за подготовка: 10 мин, време за приготвяне: 30 мин.
300 г свеж зелен фасул
½ чаша червена киноа
1 жълта чушка, почистена от семките
1 малка глава червен лук
сол
1 ч.л зехтин
клонка пресен риган
Почистете и нарежете зеления фасул на парчета, задушете го в малко вода и оставете да се охлади. Сварете киноата в обилно количество вода за около 15 минути, или докато видите опашчиците на семената да се отделят. Отцедете от водата и смесете със зеления фасул. Нарежете жълтата чушка на кубчета, а лука на полумесеци, смесете със салатата, посолете. Отгоре поръсете с откъснатите листенца на пресния риган, и полейте със зехтина.
Пилаф с киноа, кафяв ориз и червена леща
Порции 4, време за подготовка: 5 мин, време за приготвяне: 25 мин.
1 глава лук шалот, дребно нарязан
1 средно голям морков, нарязан на колелца
600 мл зеленчуков (или месен) бульон
½ чаша кафяв ориз
½ чаша бяла киноа
½ чаша червена леща
1 ч.л къри
1 ч.л кимион на зърна
2 с.л зехтин
100г бекон, нарязан на ивици
сол, смлян черен пипер
Загрейте зехтина в тенджера и сотирайте шалота и моркова. Добавете ориза, залейте с бульона и варете почти до готовност. Прибавете киноата, варете около 10 мин, след което добавете и червената леща. След като лещата се свари, свалете от котлона, подправете със сол, къри и кимион. Запържете ивиците бекон до златисто, и ги изсипете върху ястието. Поръсете със смлян черен пипер и поднесете топло.
ОтговорИзтриванеMy sweet friend, very nice and interesting you site.
When you want to take refuge in good ballads of yesterday, today and forever in all languages and genres I invite you to visit my blog and listen me.
From this Saturday August 27th I share female singers from Bulgaria and Serbia
I am a broadcaster of Argentina.
Best regards from Rosario-Argentina
Albert.
Много апетитни предложения. Пилафа е изкушаващ, в най-скоро време ще го пробвам! :)!
ОтговорИзтриванеТози пилаф изглежда много вкусно!
ОтговорИзтриванеИнтересна статия. Тук винаги научавам по него ново и интересно.
ОтговорИзтриване