First steps into diplomacy
Обяд в резиденцията на Негово превъзходителство посланикът на Кралицата, лейдис енд джентълмен! Както беше казала дъщеря ми, повод, в който да използваш фразата "Him I've heard of" :)))) Поводът бяха Британските седмици в България, инициатива от повече от двадесет събития в най-различни области от културния и научен живот, протичащи под надслова "This is GREAT Britain". Можете да прочетете с подробности програмата на оставащите събития на страницата на британското посолство. Специално за частта Food is GREAT Britain беше поканен шеф готвачът Алън Коксън, който приготви менюто за въпросния обяд. А обядът, лейдис енд джентълмен, беше наистина камерно събитие - Негово превъзходителство Джон Алън и съпругата му, служител на посолството и ние - петима поканени - все дами от различни медии.
Резиденцията е прекрасна къща, лъхаща на стара аристокрация, с поизтъркан плюш и поизносени мебели, но очарователна с високите си тавани и витаещ британски дух.
фотография Google street view
Настаниха ни в трапезария с огромни прозорци с просто идеалната за
снимки светлина, идваща от дясно - като по учебник! И сега представете
си чувството, когато намерих мястото си на масата точно от дясната
страна на посланика :))). Помислих си със съжаление, че така ще си остане без снимки този обяд, но в мига на сервиране на първото ястие и посланика, и съпругата му извадиха мобилните си телефони и документираха чиниите. Тогава реших, че и аз мога, та ето сега, получавате и снимков материал към разказа.
Менюто беше стегнато и кратко - три ястия, като първото беше абсолютна
изненада, защото името му не ми говореше абсолютно нищо - Tiritas. Оказа се сьомга, приготвена по подобен на севиче начин, гарнирана с
манго, авокадо, червено цвекло и бавно карамелизирани домати, украсена с пържени оризови нудълс, които приятно контрастираха с хрупкавостта си на останалите иначе нежни текстури в чинията. Честно казано, изненадваща комбинация, и не твърде отговаряща на представите ми за баланс.
Основното беше ясно, но това ясно се оказа най-възхитително нежното телешко, което скоро бях опитвала, в пълна хармония със заобикалящите го грейви сос и зеленчуци. Мариновано в продължение на 12 часа със специалния оцет на готвача, приготвено във вакуум на ниска температура за дълго време, то беше почти сурово, а в същото време възхитително ароматно. Енира 2012 му партнираше забележително!
Десертът беше чийзкейк, по думите на Алън Коксън Британски печен чийзкейк, по старинна рецепта от 16 век, намерена в Англия, което определено потвърждавало британския му произход.
Вината, които придружаваха ястията, бяха български, като изключим просекото към десерта.
Като заключение: утре - четвъртък, в пет следобед, Алън Коксън ще прави демонстрационно готвене в Пикадили - Сердика, а в събота в Британската резиденция за пръв път в историята си ще има ден на отворените врати, като всички са добре дошли, а в градината ще се сервира чай със сладки :)
Прекрасно е всичко! Благодаря, че го сподели с нас. Желая ти още много подобни емоции.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Людмила!
И аз благодаря ;)
ИзтриванеИх, защо не съм в София в периода!!! Да снимаш и разказваш, моляяя!
ОтговорИзтриванеЗа съжаление и аз няма да успея в събота, но дано някой да покаже снимки после :)
ИзтриванеМнооогоо изискано и много английско!Радвам се, че сподели това преживяване с нас:)
ОтговорИзтриванеОхх в тази стая всияко нещо беше кадър! Ако ме бяха пуснали с камера и с два часа на разположение поне :)))
ИзтриванеМного ти благодаря за тази виртуална аудиенция!Забележително!Поздравления!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря :)
ИзтриванеНевероятно! Не случайно, англичаните са известни по цял свят със своят изискан вкус!
ОтговорИзтриванеАвтошкола
Ако имате възможност да посетите резиденцията днес, не се колебайте - и посланик Алън, и съпругата му Лиз са страхотни домакини и много френдли двойка. С истинско британско чувство за хумор :)
ОтговорИзтриванеa wonderful place to dine. posh!
ОтговорИзтриванеКакво изискано и класно преживяване!!! Съвсем в аристократичния и кралски дух, който често витае по снимките ти! Пожелавам още много такива емоции :)
ОтговорИзтриване