Chicken Avocado Tacos ❖ Авокадо “такос” с пилешко



Сега ще ви кажа, че изпитвам особена любов към авокадото. Когато бях на 12-13 години, живях с родителите си известно време в Куба. Там за първи път опитах авокадо, и като едно глупаво дете, изобщо не можах да го оценя. Когато тук години по-късно започнаха да продават авокадо, аз най-после го харесах, но то абсолютно рядко беше добро, а и се срещаше намного малко места. Колко пъти съм купувала авокадо и съм го хвърляла директно, не искам да си спомням. Но, животът се променя, и търговските практики на магазините също, за наш късмет. Вече навсякъде има авокадо, и то даже узряло и меко, готово за употреба. 

В последно време обаче има един тренд авокадото да се сервира запечено. Признавам си, че доста ме озадачава и отдавна исках да го пробвам, но все ми беше жал да пъхна прекрасно авокадо във фурната. Но ето тук една рецепта, която съчетава в себе си хем запеченото авокадо, хем сос от прясно авокадо, и да ви кажа, семейните дегустатори я оцениха доста високо, а те всички са едни капризни! Така че можете да се доверите на преценката им и да опитате едно запечено авокадо, не боли :) 




Авокадо “такос” с пилешко


1 чаша черен или червен боб от консерва, отцеден 

1 чаша сварена царевица зърна (изрязани от кочан сварена царевица или от консерва)

1 чаша печено пилешко месо, нарязано на тънки ленти

1 ч.л. неутрално растително олио

1 малка глава лук, нарязан на полумесеци

2 скилидки чесън, ситно нарязани

1 жълта чушка, почистена от семките и нарязана на ивички

люта чушка, по желание, нарязана  

100 г настърган отлежал чедър 

1-2 ч.л. подправка за тако* 

листа кориандър 

3-4 плода узряло, но леко твърдо авокадо 

1 лайм

крем сирене Филаделфия класик 

крем сирене Филаделфия халапеньо 



Загрейте фурната на 220℃ с горен реотан, ако имате функция грил - включете я.

В купа смесете боба, царевицата и пилешкото. Оставете настрана.


Загрейте олиото в тиган и запържете лука за няколко минути. Добавете чесъна и жълтата чушка, както и лютата чушка, ако слагате. Гответе още 2-3 мин, докато всичко леко омекне.


Смесете задушените зеленчуци с боба, царевицата и пилешкото. Добавете половината чедър, повечето от подправката за тако и част от листата кориандър.


Разполовете плодовете авокадо, извадете костилките и изгребете по-голямата част от вътрешността в купа. Ако кората е много нежна, оставете повече от вътрешността. Поръсете половинките авокадо и издълбаната вътрешност със сок от лайм, за да не потъмняват. 



На дъното на всяка половинка авокадо поставете по 1 препълнена лъжица крем сирене Филаделфия класик. Отгоре сложете колкото се събере от пълнежа, и накрая поръсете с още малко настърган чедър. Сложете всички напълнени половинки в тавичка. Запечете под грила за 5-6 мин, докато сиренето се разтопи, а авокадото леко потъмнее по ръбчетата. 



През това време смесете издълбаната вътрешност от авокадото с няколко препълнени супени лъжици крем сирене Филаделфия Халапеньо, добавете останалата част от подправката за тако и объркайте. Ако сместа е гъста, добавете малко сок от лайм или 1-2 с.л. вода - трябва да е като гъста сметана. 



Когато извадите запечените авокадо от фурната, сложете върху всяко по малко от соса и поръсете с още листа кориандър. Поднесете веднага. 



* Ако не разполагате с подправка за тако, е много лесно да я приготвите сами, даже според мен е за предпочитане, защото можете да контролирате качеството и пропорциите на подправките. 

Ето какво ви трябва: 

4 с.л. лют червен пипер

по 1 ч.л. чесън и лук на прах (по желание, защото слагаме чесън и лук в пълнежа)

по 1 с.л. сушен риган, 1 с.л. сладък пушен пипер

по 1 ч.л. смлян кимион, смлян черен пипер, люспи лют пипер. 

Смесете всичко и приберете в бурканче с капачка. Може да се запази за месец-два. 





Коментари

Популярни публикации