Small flourless chocolate cake 🎂 Малка шоколадова торта без брашно


Историята на тази торта може да започне по три различни начина. 

 При последното ми посещение на Женския пазар в една топла слънчева събота се изкуших от примамливо изглеждащи синьочерни огромни смокини. Цената им беше смешна и си отнесох вкъщи цяла една щайгичка с 14 смокини в нея. Късно установих, че както обичайно, всичко купено от Женския пазар е 87% брак - повечето от плодовете бяха започнали да гният от долната страна. Но в името на останалите 13%, които ставаха за ядене, реших да направя една малка шоколадова тортичка, върху която да ги разположа.  

 Преди няколко дни се сдобих с една много красива антикварна порцеланова поставка за сладкиши. Толкова нежна и изящна, че плачеше за торта. И затова реших да направя една малка шоколадова тортичка, която да сложа в нея. 

 Докато чакам един проект да възкръсне от пепелта, в хладилника ми отлежават две кутии шоколадово крем сирене. И както си отлежват, установявам, че крайният им срок е изтекъл преди два дни. И затова решавам да направя една малка шоколадова тортичка, която да украся с част от това крем сирене. 

 Или може би даже по четвърти начин? Толкова обичам шоколад, и така ми се ядеше нещо шоколадово, че реших да направя една малка шоколадова тортичка, която да отговори на този повик на душата ми 😂 

И ето, цялата история сега я получавате и вие. 

Тортата е миниатюрна, и се прави суперлесно. Пък и се цапат само два съда, общо взето. Ако имате миксер, дълбока купа и касерола, сте готови. Единственото умение, което ви трябва, е да разбиете белтъци на сняг, и после, ако решите да правите и крема, да разбиете сметана. Лесно, като детска игра :) 

Тъй като тортата е съставена едва от пет продукта, е много важно какво е тяхното качество. Използвайте хубав шоколад и качествено масло. Също предпочетете яйца от свободни кокошки и добро какао. Захарта може да я подберете по ваш вкус - бяла, кафява, кокосова, каквато и да е. 

Подозирам също така, че от тази смес, която предполагам, че едва ще се стърпите да не преполовите с лъжица, може да се направят малки монотортички, минисуфленца с течен център. Ще пробвам и ще допълня! 


Шоколадова торта без брашно

за форма 16 до 18 см

150 г хубав черен шоколад, нарязан
70 г масло, нарязано
4 средни яйца или 3 големи, около 200 г общо, разделени на белтъци и жълтъци
100 г кристална захар
20 г тъмно какао
¼ ч.л. сол
 
За крема 
100 мл пълномаслена млечна сметана, минимум 30% масленост, студена 
1 опаковка крем сирене с шоколад, на стайна температура 
1 ч.л. ванилов екстракт 

За декорация 
какао за поръсване
смокини, малини, или каквито плодове решите 


 Загрейте фурната на 180℃. Подгответе форма за печене 16 или 18 см, като я намажете с масло и поставите на дъното и стените изрязани по формата ѝ парчета хартия за печене. 

 Сложете в касерола нарязания шоколад и маслото и ги разтопете на водна баня. Дръпнете от котлона и оставете лекичко да изстине. Добавете жълтъците един по един и разбъркайте след всеки, докато се поемат от сместа. 

 Добавете пресятото какао и солта и разбъркайте отново. На този етап сместа ще се сгъсти и може да ви се струва леко зърниста, не се тревожете - накрая всичко ще стане както трябва. 

 В отделна чиста купа разбийте белтъците на пяна, и добавете захарта на няколко пъти, като не спирате да разбивате, докато получите гъст меренг с твърди връхчета. Добавете около ⅓ от меренга в шоколадовата смес и разбъркайте енергично, за да я омекотите. След това добавете останалия меренг на два пъти, като вече внимателно обърквате с шпатула отдолу нагоре. Пипайте нежно, за да не загубите въздуха от меренга - в тортата няма друг набухвател. 

 Пресипете сместа в подготвената форма и заравнете отгоре. Ако сместа е много, спокойно можете да изядете излишното с лъжица - аз лично едвам се удържам да не изям всичко всеки път. Печете в средата на фурната около 30-40 мин, като проверявате за готовност с дървено шишче - забодено в средата, то трябва да излезе с няколко полепнали мокри трохи. Времето за печене зависи от формата - в по-малка форма блатът става по-висок и се изпича за по-дълго време. 

 Извадете от фурната и оставете да изстине за 5-10 мин във формата. След това освободете внимателно и охладете напълно върху решетка. При изстиване тортата ще спадне в средата - това е напълно очаквано, защото в нея няма брашно, което да държи формата ѝ. 

Можете спокойно да спрете дотук, да поръсите с какао и да сервирате - тортата е чудесна и сама по себе си или с топка сладолед. Но можете да отидете и една стъпка напред и да приготвите лесен крем, с който да напълните хлътналата част.

 Пригответе крема: Във висок съд разбийте с миксер студената сметана до меки връхчета. Добавете една трета от крем сиренето и продължете да разбивате още малко, докато получите твърд крем (внимавайте да не прекалите с разбиването, все пак трябва да може да се нанесе върху тортата). След това внимателно смесете разбития крем с останалото крем сирене, като обърквате с шпатула. Разпределете крема върху тортата, украсете с плодове и приберете в хладилника за поне 30 мин, за да се стегне сметановия крем. 


Ще се радвам, ако решите да направите тортата, да споделите впечатленията си ❤️ 
И не забравяйте да я снимате! Публикувайте на стената ми във Facebook или като стори в Instagram и непременно ме тагнете, за да мога да я видя и да я споделя на свой ред ❤️



















Коментари

Популярни публикации