Thai coconut curry with spicy turkey meatballs 🔸Тайланско кокосово къри с пикантни кюфтенца от пуешко
Днес идвам с една (сравнително) бърза рецепта за работните дни.
Не знам за вас, но аз много се отегчавам, ако трябва да готвя (и да ям) едни и същи неща през ден - два. Винаги съм изпитвала любопитство към храната и съм била с отворени сетива към нови продукти и неопитвани комбинации. Едно от любимите ми открития са тайландските кърита. Вероятно моите рецепти са много далеч от оригиналния вкус на тайландската храна, но пък са начин да разнообразя нещата, които сервирам на масата и да възпитам вкус към различни храни у моите сътрапезници. А те са труден народ, повярвайте. Първата им среща беше с едно рибено тайландско къри и дъщеря ми (тогава на около 12) каза: "Това е като сутляш с риба " 😅 Но оттогава мина време, аз продължих да упорствам, и сега сами си поръчват къри, да видиш ти.
Красотата на кърито е в това, че можеш лесно да го нагодиш към вкуса си. Не обичаш много люто - намаляваш пипера и пастата от люти чушки. Не обичаш риба - правиш го с пилешко. Искаш повече зеленчуци - свободен си да го натъпчеш с тиквички, спанак, кейл, каквото се сетиш. Нямаш много време? Купуваш си бурканче с готова къри паста и става за минути. Искаш да си максимално автентичен? Правиш си пастата сам.
Това днешно къри се случи ненадейно. Пазарувайки в един приятен магазин си купих готови пуешки кюфтенца, каквито не бях виждала досега. След два-три дни, като им дойде редът да ги готвя, видях, че в състава им е посочен само лук. Реших, че ще им придам малко повече дзинг с едни тайландски подправки и ето че рецептата сама се оформи в главата ми. Бурканчето с червено къри се оказа празно и в близките ми магазини не открих готова къри паста, и стана така, че приготвих и нея. Не е нищо сложно, повярвайте, само е въпрос на събиране на съставките и завъртане в блендера.
Ако се осмелите веднъж да опитате с домашно направена паста, почти сигурно е, че ще го правите пак - ароматите са несравнимо по-интензивни! Освен това можете да ги балансирате по своя вкус, което не е за подценяване. Само спазвайте технологията на първоначалното готвене на мазнината с подправките, за да извадите всички аромати и вкусове, и сте свободни да импровизирате.
Рецепти за тайландска къри паста има много, тя е продукт с променлив състав. Обичайните съставки са червени люти чушки, чесън, сол, лимонова трева, куркума и паста от скариди. Може да включва джинджифил, галангал, шалот. Подправките обичайно са кимион, зърна кориандър, кайенски пипер, черен пипер, лют червен пипер. Традиционно се прави чрез начукване в хаванче, но съвременният живот ни е дал мелнички за подправки и блендери, така че - win-win! В моята рецепта някои съставки са заменени с подобни, а други са направо пропуснати - нали казах, че не е автентична 😂
Хубавото на кюфтенцата в рецептата е, че можете да ги направите печени във фурната, без да си цапате котлона и да използвате много мазнина. Когато са готови, просто ги добавяте в тенджерата със соса и обърквате.
И така, съберете си продуктите, пригответе първо кюфтенцата, докато отлежават направете къри пастата, сложете кюфтенцата да се пекат и през това време направете соса. Накрая обединете всичко и сервирайте с прост бял ориз или пък без - както решите.
Тайланско кокосово къри с пикантни кюфтенца от пуешко
600 г пуешко смляно месо
1 голямо яйце
1 с.л. соев сос
1 ч.л. оризов оцет
½ ч.л. лют пипер
1 лук шалот, ситно нарязан
1 с.л. джинджифил, ситно нарязан или настърган
2 стръка зелен лук, ситно нарязани
Коментари
Публикуване на коментар