Crispy oven baked vegetable frittata with lemon cream cheese and salmon 🍋 Хрупкава печена зеленчукова фритата с лимоново крем сирене и сьомга

crispy oven baked vegetable frittata with cream cheese and baked salmon

Леката подготовка да се прелеем в есента започна.  Неусетно рецептите се променят, фурната се включва с радост и все по-често. Но в градината все още има по някой останал домат, руколата става за бране и с малко въображение можем да имаме чудесни леки ястия, с които да се сбогуваме с лятото. 

Това тук е една прелестна зеленчукова фритата, състояща се основно от картофи и тиквички, с хрупкавото участие на шепа киноа. Ако сте били скептични доскоро, тази рецепта ще ви убеди в нейните ползи - влагата от зеленчуците изчезва по магически начин, погълната от малките семенца, а фритатата добива допълнителна хрупкавост. 

crispy oven baked vegetable frittata with cream cheese and baked salmon

Тази рецепта ще ви хареса, защото се прави лесно, и ако имате робот, с който да настържете зеленчуците, става и бързо. Номерът е да отцедите колкото можете влагата, и бързо да объркате картофите с малко зехтин и яйце, за да не потъмнеят. 

Колкото до рибата, можете да използвате и друг вид риба. На мен ми харесва как цветът на сьомгата контрастира с останалата част на фритатата, но съм сигурна, че ще се получи чудесно и с пушена пъстърва, или с бяла риба от вида на треската. 

За млечния сос използвах крем сирене Philadelphia, като ако искате да е по-лек, можете да го смесите с малко кисело мляко. Настърганата лимонова кора и копърът правят вкуса му истински свеж, а ароматите се съчетават отлично с рибата. 

crispy oven baked vegetable frittata with cream cheese and baked salmon

Хрупкава зеленчукова фритата с лимоново крем сирене и сьомга

Порции 2 като основно, 4 като предястие 
Време за подготовка: 15 мин, готвене 40 мин

350 г филе от сьомга, с кожата
2-3 стръка копър
няколко резена лимон
няколко резена лимон
750 г картофи, обелени и едро настъргани
1 тиквичка, около 300 г, едро настъргана
1 голява глава бял лук, нарязан
3 яйца, размер М
3 с.л. бяла киноа
няколко стръка копър
няколко стръка копър, нарязани
3-4 с.л. зехтин
1 кутия крем сирене Philadelphia protein 
3 с.л. крем сирене Philadelphia light
настърганата кора от 1 лимон
сокът от половин лимон
2-3 с.л. нарязан копър
връзка рукола
2 с.л. каперси

salmon in white ramekin ready to be baked


Загрейте фурната до 200℃. Поставете сьомгата с кожата надолу в малък огнеупорен съд, застлан с хартия за печене. Посолете и поръсете с черен пипер, поръсете с малко зехтин, поставете отгоре 2-3 стръкчета копър и няколко резена лимон. 

Изпечете за около 15-20 мин, като проверите за готовност с вилица. Не препичайте, за да не изсъхне рибата. Извадете от фурната и оставете настрана.

В купа смесете настърганите картофи, тиквичката и нарязания лук, посолете и оставете да престоят десетина мин. С ръце изстискайте колкото можете повече вода от настърганите зеленчуци и прехвърлете в друг съд. Добавете яйцата, киноата, сол, пипер и нарязания копър, една лъжица от зехтина, объркайте.

cream cheese dip with lemon zest and dill

Увеличете температурата на фурната до 220℃.

Загрейте половината от останалия зехтин в тиган с дебело дъно с диаметър 26-28 см. Добавете зеленчуково-яйчната смес и я загладете с шпатула. Гответе 2 - 3 мин, намажете повърхността с останалия зехтин и преместете тигана във фурната. Печете 15 мин, докато дъното покафенее и краищата станат хрупкави. 

Превключете фурната само на горно печене с функция грил и печете още 5-6 мин, докато повърхността се зачерви. Извадете и оставете леко да се охлади.

Разбъркайте двата вида крем сирене, добавете настърганата лимонова кора и лимоновия сок, нарязания копър, подправете със сол и черен пипер.

Извадете зеленчуковата фритата върху дъска или чиния, разпределете отгоре крем сиренето и декорирайте с листа рукола и стръкчета копър. Начупете с вилица сьомгата и поставете парчетата върху руколата. Поръсете с каперсите и сервирайте.

crispy oven baked vegetable frittata with cream cheese and baked salmon


Коментари

Популярни публикации