Pistachio Cheesecake for Easter ▫️ Чийзкейк с шамфъстък за Великден

Чийзкейк с шамфъстък за Великден



Ако сте от хората, които не държат да имат козунак за Великден, но обичат да правят десерти, тази рецепта е за вас. Чудесен и лек чийзкейк с шамфъстък, който лесно можете да превърнете във Великденски с подходящата украса. 



За основата: 

200 г обикновени бисвити

50 г шамфъстък

100 г разтопено масло

1 белтък (запазете жълтъка за пълнежа)

1 пакетче Финес - аромат лимонови корички


За пълнежа

1 опаковка Специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад

80 г захар

500 мл мляко

300 г крем сирене

2 сл тахан от шамфъстък

1 жълтък и 2 цели яйца

80 г смлян шамфъстък

1 опаковка Бурбонска ванилова захар

1 опаковка Захар с аромат лимон


За декорация

1 чаша разбита сметана 

Бонбони великденски яйца или друго по избор 



Започнете, като приготвите основата: 

Смелете бисквитите заедно с шамфъстъка, пресипете в купа. Добавете маслото и белтъка и объркайте. 

Пресипете в 20 см откопчаваща се форма и оформете първо борда, като се стараете да стане равен, а след това дъното. Притиснете хубаво с ръце или подходящ инструмент. Охладете в хладилник, докато приготвите пълнежа. 




Пригответе пудинга по описанието на опаковката и оставете да изстине. 

Разбъркайте кремсиренето с тахана, добавете на части жълтъка и яйцата, и накрая охладения пудинг. Прибавете смлян шамфъстък и аромати по избор. 


Пресипете пълнежа в охладената основа, заравнете и изпечете на 160°С за около 45-50 мин. Проверете, като разклатите формата - пълнежът трябва лекичко да се мърда в средата. Изключете фурната и оставете чийзкейка да изстине в нея на леко открехната врата. 


Изстудете за една нощ в хладилник. 

Декорирайте чийзкейка с разбита сметана или крем сирене, разбъркано с малко мляко и натрошен шамфъстък. 

Можете да украсите с бонбони великденски яйца за по-празнична визия. 




Коментари

Популярни публикации