Poppy seeds cinnamon roll ❤ Канелено руло с макови семена

Ако обичате канелени рулца, ще харесате и тази рецепта. Това е едно голямо канелено руло, което се приготвя с предварителна закваска и става супер мекичко. А глазурата от пудинг за чийзкейк го прави съвсем истинско ❤️




За закваската: 

60 г брашно

7 г суха мая Dr Oetker

120 мл (125 g) топло мляко (не горещо!)


За тестото:

350 г брашно с висок процент протеин, плюс още малко, евентуално

100 г захар 

1 ч.л. сол

3 средни яйца, + 1 белтък, на стайна температура

цялата закваска

1 пакетче Финес с аромат на лимонови корички Dr Oetker  

100 г масло, на кубчета, меко


За канелената смес:

2 пакетчета бурбонска ванилова захар Dr Oetker

2 сл премиум какао Dr Oetker

1 чл канела

1-2 чл кристална захар (опция)

1-2 сл макови семена 


За намазване:

1 жълтък, за намазване, разбит с 1 чл вода/мляко

1 чл макови семена


За глазурата

1 пакет Специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад Dr Oetker

550 мл прясно мляко

80 г захар

220 г крем сирене

1 пакетче бурбонска ванилова захар Dr Oetker




Смесете продуктите за предварителната закваска, разбъркайте и оставете за 20-30 мин. 

В купата на стационарен миксер сложете брашното, солта, захарта, добавете яйцата и лимоновите корички и на ниска скорост замесете тесто, докато се изглади. Ако ви се струва, че е твърде лепкаво, добавете 1 с.л. брашно, но не повече. 


Започнете да добавяте маслото парченце по парченце, като изчаквате всяко да се поеме от тестото, пради да добавите ново. Оформете тестото на топка и оставете на топло, покрито, докато удвои обема си. 


След като втаса, извадете върху набрашнен плот, разточете до дебелина около половин см и поръсете с приготвената канелена смес. 

Навийте на руло, разделете на четири части и ги поставете една до друга в добре намаслена форма за печене с размери около 22-24 х 10-12 см. 




Оставете оформенето руло да втаса отново, докато изпълни формата.

Намажете с разбит жълтък,  поръсете с макови семена и изпечете в предварително нагрята фурна на 180°C за около 40 минути. 

Оставете изпеченото руло за 5 минути във формата и извадете върху решетка. Оставете да се охлади напълно, преди да нарежете.


Докато рулото се пече и изстива, пригответе пудинга по указанията на опаковката. Оставете да се охлади, покрит плътно с прозрачно фолио. Прибавете крем сиренето и разбийте с пасатор, за да стане гладко. 


Когато рулото е изстинало и сте готови да сервирате, нарежете на резени и полейте с глазурата. 




Коментари

Популярни публикации