понеделник, 29 юни 2009 г.

Fried Courgettes ● Пържени тиквички



Today, at St. Peter's day, at home there are two Peters - Grandfather and son-in-low. At their request I’ve prepared a traditional summer recipe that recently doesn’t show too much at our table because of its nature - not very healthy, and very time-depriving: fried courgettes.

What you need:
Fresh courgettes
Flour
Oil for frying
Yogurt
Dill
Garlic

Cut the courgettes on slices, deep them in the flour and leave to stay on paper for 15-20min. Thus, the flour makes a better seal with the surface of the vegetable, and less of it falls into the frying pan . Pour in a wide skillet generous portion of your favorite oil for frying, and start frying the courgettes. When ready, order them on paper, to reduce some part of the oil.
Serve with yogurt sauce, seasoned with chopped dill and garlic.



Днес, на Петровден, у дома има двама именици. По тяхна молба приготвих една традиционна лятна рецепта, която в последно време рядко се среща у дома, поради своята същност – не твърде здравословна, и много-време-отнемаща: пържени тиквички.

Какво ви трябва –
Свежи тиквички
Брашно
Олио за пържене
Кисело мляко
Копър
Чесън

Нарязвате тиквичките на колела, овалвате в брашното и нареждате като керемидки върху хартия, оставяте ги да постоят 15-20мин. По този начин брашното прави по-добра спойка с повърхността на тиквичката, и по-малка част от него изпада в тигана при пържене. Сипвате в широк тиган щедра порция от предпочитаната си растителна мазнина за пържене, и започвате дългото висене пред котлона – като извадите изпържените тиквички, ги нареждате върху хартия, за да се намали все пак до някъде мазнината им, и слагате нова порция.
Когато изпържите всички, нареждате в чиния и поднасяте със сос от кисело мляко, счукан чесън и нарязан копър.

6 коментара:

  1. Обожаваме ги,да е жива и здрава майка ми която има търпението и ни ги приготвя .Дано ви е било сладко-поздравления за виновниците

    ОтговорИзтриване
  2. MyLastBite, спасибо, but the language I speak is not Russian, but Bulgarian :-)

    Дани, благодаря за пожеланията.

    ОтговорИзтриване
  3. Вкъщи, след като ги оваляме в брашното, ги слагаме за 3-4 часа в хладилника - така поемат двойно по-малко мазнина при пърженето и става далеч по-бързо. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Гергана, благодаря за предложението, ама кой ще ги чака 3-4 часа, много време е това :-)))
    Аз обикновено прилагам още по-бърз номер - намазвам леко със зехтин, никакво брашно, и пека на грил тиган - още по-бързо и определено по-здравословно :-)

    ОтговорИзтриване