сряда, 10 юни 2009 г.

Moussaka, other style

There are some days that one is wondering what to cook. You aren't willing to go shopping, you have no inspiration ... you open the fridge and take out any food found. Sometimes you cook boring dishes, like eggs with something... But sometimes ... you end with rare examples of improvisation! Now I'll tell you about my last successful improvisation.

In the fridge I found - the measures are approximate, you can change them as you wish:
400g. minced beef
120g. bacon
7-8 young potatoes, about 500g.
2 small courgettes
1 carrot
1 onion
1 bunch green onion
1 tomato
150g. yellow cheese

spices --
black pepper
red pepper minced
oregano
thyme
laurel leaves
salt



In a deep vessel that is both for hot plate and oven, heat some olive oil, put cut carrot and onion and when golden, add bacon cut into dice. After two minutes put minced meat, and mix well. When the liquid is evaporated, you may add a small glass of white wine, it adds a nice flavor. Meanwhile you cut the potatoes and courgettes in cubes, and add them into the pot. Now comes the time of spices - put as much as you like. Add cut green onions. If you think that the liquid is insufficient, draw half a cup of water and move the dish in the oven, heated to 200degrres. Shortly before end of baking, slice the tomatoe and ordere them on top and sprinkle with shredded cheese. Roast until the cheese melt and acquire golden color.




Има дни, в които се чудиш какво да сготвиш. Не ти се пазарува, нямаш вдъхновение... Отваряш хладилника, и изваждаш каквото намериш. Понякога произвеждаш гювечета, яйца с нещо си, все скучни манджи. Но пък понякога... се получават редки образци на импровизацията! Ето сега ще ви разкажа за моята последна импровизация.

В хладилника намерих - мерките се приблизителни, можете да ги променяте съвсем спокойно:
400г. телешка кайма
120г. бекон
7-8 млади картофа, около 500г.
2 малки тиквички
1 морков
1 глава лук
1 връзка зелен лук
1 домат
150г. кашкавал

подправки -
черен пипер на зърна
червен пипер
риган
мащерка
дафинов лист
сол

В дълбок съд, който става едновременно и за котлон, и за фурната, загрявате малко зехтин, слагате нарязаните на дребно морков и главата лук, и щом се позапържат, прибавяте и нарязания на зарчета бекон. След минута две слагате и каймата, и хубаво разбърквате. Когато течността поизври, може да сипете и малка чашка бяло вино, придава хубав аромат. Междувременно сте нарязали картофите и тиквичките на кубчета, добавете ги и тях. Сега идва времето на подправките - сложете токлкова, колкото ви харесва. Добавете и нарязания зелен лук. Ако ви се стори, че течността е недостатъчно, налейте половин чашка вода и преместете ястието във фурната, загрята до 200градуса. Малко преди края на печенето,нарежете домата на кръгове, наредете ги отгоре и посипете с настърган кашкавал. Печете, докато кашкавалът се разтопи и придобие златист цвят.

7 коментара:

  1. kакто винаги хубаво и по всичко си личи и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно изглежда, особено с тиквичката :) А телешка кайма, бекон, бяло винце... просто прекрасно :)

    ОтговорИзтриване
  3. Отново изобретателно!
    Имам награди за теб!
    Поздрави,Краси

    ОтговорИзтриване
  4. Отново много вкусно!
    Привет!Имам награди за теб.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. That looks delicious! I sometimes have a hard time coming up with a meal out of all the leftovers, as they sometimes just don't make sense together, but this is a great example of improvising!

    ОтговорИзтриване
  6. Луиз, невероятна си, но ти знаеш моето отношение към теб и твоите произведения, кулинарни и фотографски!
    Приятелска прегръдка от мен за теб!
    Ще я видиш в моя блог :):):)
    http://kemikemikemi.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  7. Следващата ми мусака ще е по тази рецепта!

    ОтговорИзтриване