неделя, 28 юни 2009 г.

Vine leaves rolls ● Лозови сармички



I can remember the long summer holidays spent at the country house of my grandparents. Carefree days, warm nights filled with odours of fruit and flowers, of the cakes that Grandma was making, and the colorful jam jars that were filling the cellar. Scents have always been for me a way to call back memories, wonderful experiences, unforgettable days of that time. One of those flavors is that of a vine leaves rolls that often spark in me in late lazy mornings - a typical summer dish, a favorite of mine from the childhood, wonderful for lunch in a warm Sunday.

What you need:
Vine leaves - fresh, frozen or canned
fresh chopped dill
1 cup of rice
600g of minced veal meat
1 onion
some black pepper
olive oil
salt

Cut the onion, braised it, add the minced meat and rice, stir it well. Add spices and draw a glass of water. Once the water is taken, remove from fire.
If the vine leaves are fresh, it is necessary to slightly boil them; to be more easily to roll them up. In each leaf put a spoon of stuffing and make a tight roll.Arrange the rolls tightly to one another in a pan, pour in two cups of water and put on top a plate in order to prevent the unwrapping . Boil on a quiet fire for about 20-25 minutes.
Serve with yogurt and some fresh chopped dill.



Спомням си дългите летни ваканции, прекарвани в къщата на баба и дядо. Безгрижни дни, топли нощи, изпълнени с ухания на плодове и цветя, на сладкишите, които баба приготвяше, и на сладката, които пълнеха с цветни буркани избата. Ароматите винаги са били за мен начин да върна спомените, прекрасните преживявания, незабравимите дни от онова време. Един от тези аромати е този на лозови сармички, който често ме събуждаше в късните мързеливи сутрини - едно типично лятно ястие, любимо от детството, прекрасно за обяд в топлия неделен ден.

Какво ви трябва:
Лозови листа – пресни, замразени или консервирани
Копър
1 чаша ориз
600г телешка кайма
1 глава лук
няколко зърна черен пипер
зехтин
сол

Нарежете лука на ситно, запържете го, добавете каймата и ориза, хубаво ги разбъркайте. Прибавете подправките и налейте една чаша вода. Щом водата се поеме, свалете от огъня. Ако листата са свежи, е нужно леко да се попарят, за да може по-лесно да се навият сърмите. Във всяко листо поставете по лъжица от плънката и завийте стегнато на руло. Наредете сърмите плътно една до друга в тенджера, залейте с две чаши вода и затиснете с обърната чиния, за да не се развият при варенето. Сварете на тих огън за около 20-25 минути.
Поднесете с кисело мляко и свеж нарязан копър.

4 коментара:

  1. Всичко представено от тебе изглежда вкусно и много красиво.

    ОтговорИзтриване
  2. Много автентични снимки :) Лозовите сърмички са и мое любимо ястие :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. These look delicious! Vine leaves, I hadn't heard of cooking with them before. Thanks for sharing an English version too!

    ОтговорИзтриване
  4. Еос, ghost13, благодаря ви.

    Ann, it's a traditional Middle Eastеrn and
    Mediterranean dish, common for the Bulgarian, Turkish and Greek cuisine, with some variations in the seasoning. Very tasty!

    ОтговорИзтриване