понеделник, 17 май 2010 г.

Green Asparagus For Lunch ᆼ Зелени аспержи за обяд



В един ужасно, ужасно дъждовен ден преди седмица, в който се предполагаше да успеем да прекопаем и оплевим цветните градинки в лятната ни къща, една съседка ни изненада с пресни аспержи от нейната градина. Да, наистина, истински аспержи, прясно откъснати преди половин час. Виреят в български условия, и то доста успешно. Тя самата казва, че ги отглежда от около 4 години. За да започнете да берете аспержи, трябва растенията да станат на поне две :-). Не е работа за бързаци.



Не бях подготвена за специални рецепти, за това ги приготвих по най-елементарен начин - бланширани във вода и леко запържени в зехтин. Единствената добавка беше свеж зелен лук.



Двам си сметка, че много добър принос щеше да даде наличието на малко копър и няколко люспи пармиджано. Но и без тях, с една малка каничка розе от местното вино, нещата се подредиха доста добре.



И така, какво ви трябва:
за 2 до 3 порции:
500-600г аспержи (продават се и в големите магазини)
2с.л. зехтин
няколко стръка зелен лук
няколко стръка копър
30г. прясно настърган пармезан
прясно смляна морска сол и черен пипер

Обелете краищата на аспержите с белачка за зеленчуци, като отрежете най-долната твърда част. Бланширайте ги във вряща подсолена вода за 3-4 минути, не повече. Загрейте зехтина в тиган, сложете аспержите за минута, добавете нарязания лук и копър.
Поднесете, поръсени с прясно смляна морска сол и черен пипер, и гарнирани с настърган пармезан.


10 коментара:

  1. Чудни са, Лоис! Аз също купувам български от време-навреме от една жена на пазара на Графа, но са доооста тънички и крехки, твоите доста едрички, добре са ги отгледали.
    МНОГО ВКУСНО ИЗГЛЕЖДА!

    ОтговорИзтриване
  2. И така изглеждат много вкусни, Лоис :)
    ПОздравления, а по повод отглеждането- то нищо хубаво май не става бързо!
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. благодаря, Кеми, Дани.
    решила съм и аз да опитам, но засега моите са като косми :-))

    ОтговорИзтриване
  4. Mmm... I'm having spaghetti al limone for lunch. I think our two dishes would have gone well together!
    Robyn

    ОтговорИзтриване
  5. Heheheh, you are right, and I loooove spaghetti :-))

    ОтговорИзтриване
  6. Много свежа съседка имаш! И ние искаме такава! :) Много свежо изглеждат тези аспержи. Стоплили са ви в този дъждовен ден. Поздрави и приятна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  7. Станимира, благодаря ти. Аспержите са притеснителни само първия път. След това вече си наясно как трябва да изглеждат, и нещата си идват по местата :-).
    Много е важно да не се преварят, защото тогава никой не иска да ги яде :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Много добре изглеждат, искам и аз такива съседки!И сеседки с броколи, и съседки с брюкселско зеле, и съседки с малки прасенца:-))) Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  9. хихих, нали? Сега съм намислила да се сдобия и със съседка с патенца, тоест, да подаря на съседката патенца :-).
    Само че тя още не знае (rofl)

    ОтговорИзтриване