сряда, 19 януари 2011 г.

Eggs Benedict and The Daring Kitchen

Well, my friends, Happy New Year :-)

Yes, yes, I know how late I am, but this January is so unusual loaded with work and new projects, that I almost forget about posting. Will you forgive me and not throwing me out of your RSS?

As for begging for an excuse I will give you a spectacular recipe for Sunday breakfast or brunch - Eggs Benedict.

Е, приятели, Честита нова година :-)

Да, знам, колко съм закъсняла, но този януари се оказа така необичайно натоварен с работа и нови проекти, че аз почти забравих да поствам тук. Ще ми простите ли и нали няма да ме изхвърлите от списъците си за четене?

Като молба за извинение, ще ви дам една забележителна рецепта за неделна закуска - Яйца по бенедиктински.

Еggs Benedict

Last year I had applied to Daring Kitchen as a Daring Cook and just few days ago I received their mail with the approval! And waiting for the new challenge to be announced, I've decided to make their last challenge for December - the month I joined the Community - Eggs Benedict.

The recipe is quite simple - if you do not decide to fulfill every one step of it - like making English muffins for example - you could do it in half an hour! But as for brand new Daring Cook as I am it was unthinkable to go with store-bought elements, hahah! So I've used the recipe of the CIA where you can find both the recipes and videos.

Well, I started with the making of the English muffins - I made the pastry around seven p.m, left it to rise and baked the muffins around nine. On the other morning I completed the other steps - poched the eggs, toasted the ham and made the Hollandaise souse.

Миналата година кандидатствах в Daring Kitchen - това е едно международно общество, в което всеки месец членовете приготвят една и съща определена рецепта - и преди няколко дни получих техния отговор с покана за присъединяване. И докато чаках да бъде обявено новото предизвикателство, реших да приготвя тяхната последна тема за годината - рецептата от декември - месецът, в който им писах - Яйца по бенедиктински.

Рецептата е доста проста, и ако не решите да проготвите всичко сами (като например да приготвите английските мъфини), може да бъде изпълнена за не повече от половин час. Но като съвсем нов Daring Cook аз реших, че е немислимо да се представя с купени елементи, хахах. Така че използвах рецептата на Кулинарния институт на Америка, където можете да намерите и рецепти, и видео.

И така, започнах с приготвянето на английските мъфини - замесих тестото около 7ч. вечерта, оставих го да втаса и опекох мъфините окло 9. На другата сутрин довърших изпълнението като поширах яйцата, запекох шунката и приготвих холандския сос.

IMG_9287_0394-6w

The assembling is too simple - split the English muffins by pulling them apart with a table fork. Toast them just before serving. Top with the backed ham or bacon, top wit eggs and pour with the souse. Decorate with cut chives. I've made some poched green asparagus too, cause I love them topped with Hollandaise :-)

Сглобяването е просто - разполовете английските мъфини с помощта на вилица, препечете ги леко. Покрийте с резен запечен бекон или шунка, отгоре сложете по едно поширано яйце и залейте с холандския сос. Декорирайте с нарязан див лук. Аз приготвих също и малко поширани аспержи, тъй като ги харесвам много в комбинация с холандския сос :-)

The recipes:

English Muffins
Makes 12 servings

1 1/2 teaspoons active dry yeast
1 cup water, warmed to 110°F
2 cups all-purpose flour
1 tablespoon unsalted butter, softened
1 teaspoon sugar
1 teaspoon salt
1/4 cup cornmeal, or as needed
Oil or solid vegetable shortening, as needed

1. Place the yeast and warm water in the bowl of a mixer and stir to completely dissolve. Let the yeast proof until foamy, about 5 minutes. Add the flour, butter, sugar, and salt to the yeast mixture. Mix ingredients together on low speed using the dough hook until all ingredients are blended, about 2 minutes.
2. Increase the speed to medium-high and mix until the dough is smooth, another 5 minutes.
3. Shape the dough into a ball and place it into a lightly greased bowl. Cover with plastic wrap and let the dough rise in a warm place until doubled in size, about 2 hours. Fold the dough gently over on itself in three or four places and turn the dough out onto a lightly floured work surface.
4. Divide dough into 12 equal pieces. Shape into rounds and place on sheet pans that have been heavily dusted with cornmeal. Turn each muffin over to coat both sides with cornmeal. Cover and let rise until slightly risen, about 30 minutes.
5. Preheat a griddle over medium heat and brush lightly with oil or shortening. Cook the English muffins until lightly brown on the bottom, about 5 minutes. Turn the muffins over and cook until golden brown, another 5 minutes.

Английски мъфини (около 12бр)
1.5 ч.л. суха мая
1ч. хладка вода
2ч. брашно
1с.л. разстопено масло
1ч.л. захар
1ч.л. сол
1/4 ч. царевично брашно или грис
растително олио

Сложете водата и маята в купата на станд миксер и оставете да шупне. Добавете брашното, захарта, солта и маслото и разбъркайте на ниска скорост докато съставките се размесят добре, около 2 мин.
Увеличете скоростта и месете тестото докато стане гладко и еластично - около 5-7 мин. Покрийте купата на миксера с фолио и оставете на топло място да втаса - около 2 часа. Извадете втасалото тесто върху набрашнена повърхност и премесете леко, като овалвате с брашно. Разделете на 12 части и оформете на малки питки, които оваляйте с царевично брашно. Оставете ги да починат около 30 мин. Загрейте незалепващ тиган или плоча, намаслете леко с растително олио и изпечете мъфините докато се зачервят от всяка страна.

Eggs Benedict

Poached Eggs
Makes 8 servings

3 quarts water, or as needed
2 teaspoons salt
6 tablespoons distilled white vinegar
16 large eggs

1. Combine the water, salt, and vinegar in a deep pan and bring to a gentle simmer.
2. Break each egg into a clean cup, and carefully slide each egg into the poaching water. Cook until the whites are set and opaque, about 3 minutes.
3. Remove the eggs from the water with a slotted spoon and blot them on absorbent toweling. Serve immediately or store chilled eggs in the refrigerator until needed.

Поширани яйца (8 порции, така че намалете количеството според нуждите си)
литър и половина вода
2 с.л. сол
6 с.л. оцет
16 големи яйца

Смесете солта и оцета с водата и доведете почти до кипене - около 85 градуса. Счупете всяко яйце в купичка и внимателно ги спуснете във водата, която преди това сте завъхрили на водовъртеж с лъжицата - по 2-3 наведнъж, не повече. Варете яйцата докато белтъците побелеят, около 3-4 мин. Извадете ги от водата с решетъчна лъжица и отцедете върху салфетка.

Hollandaise Sauce
Makes 2 cups

1/2 teaspoon cracked peppercorns
1/4 cup white wine or cider vinegar
1/4 cup water, or as needed
4 large fresh egg yolks
1 1/2 cups melted whole butter, unsalted
2 teaspoons lemon juice, or as needed
2 teaspoons salt, or as needed
Pinch ground white pepper
Pinch cayenne (optional)

1. Combine the peppercorns and vinegar in a small pan and reduce over medium heat until nearly dry, about 5 minutes. Add the water to the vinegar reduction. Strain this liquid into a stainless steel bowl.
2. Add the egg yolks to the vinegar reduction and set the bowl over a pot of simmering water. Whisking constantly, cook the egg yolk/vinegar mixture until the yolks triple in volume and fall in ribbons from the whisk. Remove the bowl from the simmering water and place it on a clean kitchen towel to keep the bowl from slipping.
3. Gradually ladle the warm butter into the egg mixture, whisking constantly. If the sauce becomes too thick and the butter is not blending in easily, add a little water to thin the egg mixture enough to whisk in the remaining butter. Season the Hollandaise with lemon juice, salt, pepper, and cayenne if desired. Serve immediately or keep the sauce warm in a bowl over simmering water.

Холандски сос (2 чаши)

1/2 ч.л. счукан черен пипеп
1/4 ч. оцет
1/4 ч. вода
4 големи жълтъка
1.5 ч. стопено масло
2 с.л. лимонов сок
2 ч.л. сол
щипка млян бял пипер
щипка лют пипер (опция)

Сложете счукания пипер и оцета в малък съд и оставете да се редуцира докато почти изври. Добавете водата към оцетената редукция и прецедете през ситна цедка в стоманена купа. Добавете жълтъците към тази редуцкия и сложете на водна баня. Разбърквайте непрекъснато докато жълтъците побелеят и удвоят обема си. Свалете съда от огъня и постепенно и внимателно добавете стопеното масло, като разбърквате непрекъснато. Подправете със сол, лимонов сок и пипер.

Eggs Benedict

29 коментара:

  1. Просто е уникално. Нищо повече не мога да кажа!!!

    ОтговорИзтриване
  2. The eggs look really amazing!

    Congratulations for the Daring Kitchen!!

    Greetings from Vienna, Svet

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам! Най-най-вкусната закуска, която някога съм яла :-)

    Страхотно изглеждат твоите!

    Между другото, сложила си две еднакви снимки, сигурно по погрешка.

    ОтговорИзтриване
  4. благодаря ви много!
    Ирина, да, благодаря за забележката - смених я :-)

    Thank you!

    ОтговорИзтриване
  5. Yummy!!! This makes my stomach grumbling right away!

    ОтговорИзтриване
  6. Your dish is mouth-watering! I love Eggs Benedict and am impressed you made the components from scratch.

    ОтговорИзтриване
  7. Your photography is simply beautiful! I can't stop looking at those eggs--look at the vibrant color of the yolks. Yum!

    ОтговорИзтриване
  8. What is with the egg yolks?!

    ОтговорИзтриване
  9. Thank you very much for stopping and commenting on my blog!

    Anonymous, I'm not sure I can get your point - the yolk of a poched egg should be runny. And the yellow thing on top is souse.

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотни снимки и ... изглежда ужасно вкусно. Благодаря много и хубава нова година, lois :))))

    ОтговорИзтриване
  11. Лоис, изглеждат страхотно! Останалото е мълчание :)
    И поздравления за Daring Kitchen!

    ОтговорИзтриване
  12. може би нещо не разбирам но не видях текста на български .аз съм ваш голям почитател :)

    ОтговорИзтриване
  13. Успешно и забавно участие в предизвикателствата, Луис!
    Хубава и ползотворна 2011-а!

    ОтговорИзтриване
  14. Мира, Диди - благодаря ви
    Анонимен - ще добавя текста и на български съвсем скоро :-)

    ОтговорИзтриване
  15. ;)Благодаря моля за извинение за прибързаноста,с голям интерес следя постоянно красивите Ви нови и нови истински произведения на Любовта :)

    ОтговорИзтриване
  16. Готово е, и благодаря много за хубавите думи :-)

    ОтговорИзтриване
  17. АААА Благодаряяяяяя :))))





    Анонимен се казва Ая
    ;)

    ОтговорИзтриване
  18. I think anonymous was asking why the yolks are bright red-orange. It weirded me out, too.

    ОтговорИзтриване
  19. Well, those are farmers eggs, it says they are from free-bred hens on the package - otherwise it weired me too, it's quite unusual for store bought eggs :-)

    ОтговорИзтриване
  20. Изглежда така,че сосът е бил пресечен, това може да се каже по парченцата по-тъмен жълтък в него.Освен това е прекалено рядък. Иначе евала за снимките! Красива композиция и красиви прибори!

    ***
    It looks like the sauce has been curdled during the process of work. I could tell that by noticing dark over cooked peaces of yolk in the sauce.
    Also it is a bit thin.
    However, my admiration for the exceptionally good and impressive photos.
    Beautifully arrangement and really fancy cutlery.

    ОтговорИзтриване
  21. You know, you're may be right about the yolk pieces... but I did not feel like starting all over again. I could masked it with some post process but I decided it's OK like that. About the thickness - I like it more that way - otherwise it tastes to me like plastic :-)
    Thank you for stopping and commenting on my post!

    ОтговорИзтриване
  22. Luisa, predi malko zakussihme s tova
    prelestno beshe
    samo iatzata biaha v dosta po-nepredstavitelna forma
    Imash li suvet kak da stoiat po-kompaktni?

    ОтговорИзтриване
  23. Рали, основното е водата да не ври, а да е доста гореща. Малко оцет във водата също помага. Завърташ с лъжицата водата и спускаш нежно яйцето, може и после да врътнеш около него няколко пъти, така белтъците се завихрят и стоят прибрани. Ако има разпиляни облаци, просто ги махаш :-)И по едно-две яйца на веднъж, не повече.

    ОтговорИзтриване
  24. Ми уж това направих, но нещо не стана
    Ще се наложи повторение. Не мисля, че тийна ще е против
    :-)
    Мерси

    ОтговорИзтриване
  25. знаеш ли, има значение и колко са пресни яйцата... на пресните яйца белтъкът е по-компактен.

    ОтговорИзтриване
  26. We featured this awesome recipe in a blog post.

    http://www.recipelionblog.com/national-eggs-benedict-day/

    Thanks for the food and love your site!

    ОтговорИзтриване