неделя, 22 май 2011 г.

Exotic Tartalettes ✤ Тарталети с екзотичен вкус

Преди да са ни заляли летните плодове, и да сме забравили за момент вносните екзотики, ви предлагам едни изящни тарталетки, които са подходящи за завършек на леко меню. Могат да се приготвят предварително (основите и кремът), и да се довършат за нула време в момента на поднасяне. Аз лично намирам, че поканените на масата винаги се впечатляват, когато десертът се финализира пред очите им, и готвачът израства още по-високо на стълбичката на моженето :-) За това гледам да не пропускам такива случаи.

И така, какво ви трябва,
(за 2бр с диаметър 12см)

За тестото
200г брашно
120г масло
1-2с.л. ледена вода
1ч.л. маково семе
1ч.л. вода от портокалови цветчета

За крема:
200мл прясно мляко
плодът на 1 манго, нарязан и пасиран
100мл портокалов сок
2 жълтъка
60г захар
20г царевично нишесте
20г масло

Един портокал, нарязан и почистен от ципите

Tartalette with orange-mango curd and orange wedges

С помощта на фууд процесор направете брашното и маслото на трохи, добавете маковото семе и водата от портокалови цветчета, добавете лъжица-две ледена вода и оформете на топка. Оставете в хладилника около час. Разточете тестото и покрийте формите (предварително намаслени и посипани леко с брашно). Изпечете в загрята до 180 градуса фурна, като покриете тестото с фолио и напълните със зърна за печене или зърна боб. Извадете изпечените тарталети от формите, след като изстинат напълно.
Смесете млякото, портокаловия сок и пасираното манго в тенджерка и ги кипнете. Разбийте в отделен съд жълтъците със захарта, докато побелеят. Добавете нишестето, разбъркайте леко и прибавете една трета от млечната смес. Разбъркайте, за да се темперира, и върнете обратно в тенджерата. Кипнете на тих огън отново, като разбърквате постоянно. Дръпнете от огъня, добавете маслото, разбъркайте и охладете, като поставите съда в купа с ледена вода.
Аранжирайте тарталетите, като напълните всяка с крем и отгоре поставете по няколко почистени резена портокал.

8 коментара:

  1. Страхотно апетитно и сочно изглежда.Прекрасни сладкиши!

    ОтговорИзтриване
  2. Лоис, изглеждат прекрасно и изкушаващо! Много ми допадна идеята за маковото семе и портокаловия цвят в тестото!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, Мира, благодаря ви много

    ОтговорИзтриване
  4. Great recipie Lois.
    When i was kid i used to live in Uruguay a little south american country that in the 30 to 50 recive a lot of european migration. And seems that the tartalettes travel with them becasue they have a passion for them. Always you have tartalettes in birthdays and weddings! Thank you for remember the tartalletes!

    ОтговорИзтриване
  5. I'm so glad I've given you some good memories :-) Me myself got the recipe from a blogger friend, but I don't know where was she born or raised... I have to ask!
    Have a nice day!

    ОтговорИзтриване
  6. Луис, очите ми останаха. Чудесни снимки и още по-апетитни тарталети.Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Представям си колко сочни и вкусни са тези прелести , благодаря за апетитното начало на деня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хах, те бяха предвидени за следобедния чай, но щом ги виждаш тази сутрин, сигурно ще ти върви като по захар днес :)

      Изтриване