Nanaimo Bars ✤ Сладкиш Нанаимо

Дълго се чудих как точно да преведа това bars... Не можах да открия подходяща дума, и затова реших да оставя рецептата и снимката да говорят сами. Специално за вас, които търпеливо изчакахте да мине цял месец от публикуването на снимката на Нанаимо, и за онези, които нямат физическата възможност да си купят списание EVA, пускам рецептата за този наистина феноменален сладкиш (като все пак ви предупреждавам, че е ужасно много сладък и истинска калорийна бомба, и води до пристрастяване, така че да не кажете, че не съм ви предупредила!)

Какво ви трябва:

За основата:
115 г меко масло
50 г захар
5 с.л. какао
2 жълтъка
1¼ чаши едро смлени бисквити
50 г едро смлени бадеми
130 г кокосови стърготини

За крема:
115 г меко масло
40 мл сметана
2 с.л. готова смес за ванилов пудинг
2 чаши пудра захар

За заливката:
30 г масло
150 г черен шоколад

Nanaimo Bars, EVA magazine, May 2011

На водна баня разтопете маслото, захарта и какаото. Дръпнете от огъня и добавете жълтъците, разбъркайте добре. Прибавете смлените бисквити, бадеми и кокоса. Изсипете във квадратна форма 20х20см, притиснете плътно и охладете.
Смесете продуктите за крема и разбийте с миксер до пухкавост. Нанесете върху охладената основа с помощта на шпатула. Върнете в хладилника.
Разтопете внимателно шоколада и маслото. Оставете да се охлади, и докато е още течен изсипете върху сладкиша.
Охладете за няколко часа, нарежете на квадратни парчета и сервирайте с кафе.
(за да нарежете парчетата без да начупите шоколада, преди да е стегнал напълно маркирайте с нож разрезите като внимавате да не засегнете долните два слоя)

Коментари

  1. Лойс, Нанаимо изглежда божествено, аз лично нямам никакви съображения и задръжки пред такива сладкиши:) Много благодаря...За малко да забравя, Екзотичните тарталетите са съвършени:):):)
    Сладки и прекрасни почивни дни:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, ако беше без яйца... просто съм алергична.
    Ще се опитам без тях, дано да се получи.

    ОтговорИзтриване
  3. Луиз,наистина може да е калорийна бомба,но отределено си заслужава.Прекрасен десерт,отново поднесен с много стил.Абе,царица си!!

    ОтговорИзтриване
  4. От време на време една калорийна бомба те зарежда
    прекрасно!!!!
    Луиз, страхотен сладкиш и снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. ооо благодаря, благодаря!
    Ами Блага, всъщност защо пък да не пробваш без яйце, според мен маслото е достатъчно за да спои основата, може би малко да се увеличи, за да замести количеството на жълтъците?

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесен сладкиш!Поздравления.Интересува ме мярката и вида на захарта в крема.Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  7. 2ч - 2чаши, вместимост окл. 200мл, пудра захар

    Craita, thank you.

    ОтговорИзтриване
  8. Колко бисквити се слага,тъй като написаното не е излязло ясно и трябва да налучквам?

    ОтговорИзтриване
  9. една и една четвърт чаша смлени бисквити, макар че не виждам какво ще стане, ако пропуснеш това с четврътинката

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда страхотно, определено ще го пробвам... всичките ти рецепти са невероятни, благодаря ти, че ги споделяш с нас! А дали крема по средата би се получил с белтъци на сняг и сметана?
    Кати

    ОтговорИзтриване
  11. вероятно да, но ще се получи съвсем различен вкус и най-вече консистенция. Кремът, който се получава от посочените продукти, е доста стегнат, и стои плътно, особено когато е студен. А с белтъци и сметана ще се получи лека и въздушна смес, която просто не е това, което представлява Нанаимо.

    ОтговорИзтриване
  12. Кати
    Даа благодаря ти, имах нужда от професионално мнение...със сигурност ще го направя по оригиналната рецепта първо

    ОтговорИзтриване
  13. ще се радвам после да споделиш впечатления от резултата :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Дъщеря ми Джули днес направи НАНАИНДO-то...стана у-н-и-к-а-л-ен!!!Благодаря за хубавата рецепта и прекрасните снимки!MAMA

    ОтговорИзтриване
  15. Извинявай за грешката в изписването...но ти се досещаш, че става въпрос за NANAIMO, нали :)):
    МАМА

    ОтговорИзтриване
  16. Браво на Джули! Радвам се много, че ви е харесала рецептата!

    ОтговорИзтриване
  17. Много обичам този местен десерт! Нанаймо е градче на остров Ванкувър, а по базарите на Ванкувър и кафенетата този десерт задължително присъства в менюто-винаги пресен. Отдавна се каня да публикувам рецепта на Нанаймо бар в моя кулинарен блог, но ето че си ме изпреварила!:))))

    ОтговорИзтриване
  18. Много бих искала да видя презентация от теб на топло-пушена сьомга с кленов сироп върху кедрова планка(!?)- отново местен (Ванкувърски)специалитет.

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте!
    Преди около две години на поредното изложение в Експо центъра - коледният базар на жените - купих от щанда на Кипър голям поднос със сладкиши. Аз ям сладко, ама не много... да ама не... този път изядох почти всичко сама. Беше уникално вкусно! Но то всичко най-вкусен беше един сладкиш, в който днес разпознах тези блокчета - Нанаимо. Разликата там беше, че в блата нямаше какао и вместо бадеми имаше шам фъстък. Дълго време търсих рецептата и сега съм много доволна - най-после, ще мога сама да го приготвя.
    Благодаря, много!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Светлана, според мен няма причина да не покажеш твоята версия на Нанаимо, със сигурност ще е по-автентична от моята, като се има предвид че аз не съм го опитвала никога преди :-)
    За сьомгата... не знам какво да кажа, не познавам тези продукти, но с удоволствие бих научила нещо повече за тях.

    Радвам се, че съм ви полезна, дано да е същото, пък и да не е същото, да споделите после впечатленията си!

    ОтговорИзтриване
  21. Едно малко уточнение за всички, които имат предубеждение към жълтъците - разтопете маслото в тенджерка, добавете какаото и захарта, разбъркайте добре. Отделно разбийте жълтъците и ги добавете с бъркане към маслената смес. След това върнете тенджерката на котлона и бъркайте около минута. Аз го направих по този начин и стана. Ето линка, който ползвах.
    http://www.joyofbaking.com/NanaimoBars.html

    ОтговорИзтриване
  22. Според мен температурата на разтопеното масло е достатъчно висока, за да преминат жълтъците термична обработка и да не са сурови, ако това ви притеснява. Във всеки случай е доста по-висока отколкото температурата на сварената паста в рецептата за спагети карбонара :-)

    ОтговорИзтриване
  23. Изглежда невероятно този десерт! Луис, ще го направя и публикувам да знаеш :)

    ОтговорИзтриване
  24. eй, давай! Ще ми бъде любопитно да чуя дали ще ти хареса :-)

    ОтговорИзтриване
  25. какво значи "2 ч. пудра захар"? 2 чашки или 2 чаени лъжички?

    ОтговорИзтриване
  26. благодаря за отговор. а какви са чаши-кафени или чаени?

    ОтговорИзтриване
  27. В рецептите, в които мерките са указани в чаши, една чаша е с вместимост 200мл.

    ОтговорИзтриване
  28. Сладкишът е невероятен! Мерси за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  29. Луис, направо ни прегази с това сладко изкушение мила :)) Изглежда невероятно, а за вкуса съм убедена! Непременно ще го пробвам някой път. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  30. Четох коментариите,от които разбрах,че някои вече са изпробвали рецептата.И аз искам да направя Нанаимо-то,но се колебая за сметаната.Каква сметана използвате,заквасена ,сладка, сметана за готвене или някаква друга?Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Милена,
      сметаната е млечна, течна, 35% масленост. Най-доброто, което се продава у нас е Президент.

      Изтриване
  31. Пробвано, ометено! Страхотна рецепта, благодаря! Долният слой с бисквитите обаче беше твърде ронлив. Какви бисквити е най-добре да бъдат използвани?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, радвам се.
      Ами не мога да си спомня вече какви точно съм изолзвала тук, но обикновено ползвам petit beurre, така че най-вероятно са били те.

      Изтриване
    2. Благодаря, ще опитам с тях.

      Изтриване
  32. Хубав шоколадов бар,но долната част стана прекалено суха дори с 1 ч ч бисквити и само 90 гр кокос,мисля че има грешка в грамажа за кокоса,следващият път ще го намаля на 50 гр

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации