Nanaimo Bars ✤ Сладкиш Нанаимо
Дълго се чудих как точно да преведа това bars... Не можах да открия подходяща дума, и затова реших да оставя рецептата и снимката да говорят сами. Специално за вас, които търпеливо изчакахте да мине цял месец от публикуването на снимката на Нанаимо, и за онези, които нямат физическата възможност да си купят списание EVA, пускам рецептата за този наистина феноменален сладкиш (като все пак ви предупреждавам, че е ужасно много сладък и истинска калорийна бомба, и води до пристрастяване, така че да не кажете, че не съм ви предупредила!)
Какво ви трябва:
За основата:
115 г меко масло
50 г захар
5 с.л. какао
2 жълтъка
1¼ чаши едро смлени бисквити
50 г едро смлени бадеми
130 г кокосови стърготини
За крема:
115 г меко масло
40 мл сметана
2 с.л. готова смес за ванилов пудинг
2 чаши пудра захар
За заливката:
30 г масло
150 г черен шоколад
На водна баня разтопете маслото, захарта и какаото. Дръпнете от огъня и добавете жълтъците, разбъркайте добре. Прибавете смлените бисквити, бадеми и кокоса. Изсипете във квадратна форма 20х20см, притиснете плътно и охладете.
Смесете продуктите за крема и разбийте с миксер до пухкавост. Нанесете върху охладената основа с помощта на шпатула. Върнете в хладилника.
Разтопете внимателно шоколада и маслото. Оставете да се охлади, и докато е още течен изсипете върху сладкиша.
Охладете за няколко часа, нарежете на квадратни парчета и сервирайте с кафе.
(за да нарежете парчетата без да начупите шоколада, преди да е стегнал напълно маркирайте с нож разрезите като внимавате да не засегнете долните два слоя)
Какво ви трябва:
За основата:
115 г меко масло
50 г захар
5 с.л. какао
2 жълтъка
1¼ чаши едро смлени бисквити
50 г едро смлени бадеми
130 г кокосови стърготини
За крема:
115 г меко масло
40 мл сметана
2 с.л. готова смес за ванилов пудинг
2 чаши пудра захар
За заливката:
30 г масло
150 г черен шоколад
На водна баня разтопете маслото, захарта и какаото. Дръпнете от огъня и добавете жълтъците, разбъркайте добре. Прибавете смлените бисквити, бадеми и кокоса. Изсипете във квадратна форма 20х20см, притиснете плътно и охладете.
Смесете продуктите за крема и разбийте с миксер до пухкавост. Нанесете върху охладената основа с помощта на шпатула. Върнете в хладилника.
Разтопете внимателно шоколада и маслото. Оставете да се охлади, и докато е още течен изсипете върху сладкиша.
Охладете за няколко часа, нарежете на квадратни парчета и сервирайте с кафе.
(за да нарежете парчетата без да начупите шоколада, преди да е стегнал напълно маркирайте с нож разрезите като внимавате да не засегнете долните два слоя)
Лойс, Нанаимо изглежда божествено, аз лично нямам никакви съображения и задръжки пред такива сладкиши:) Много благодаря...За малко да забравя, Екзотичните тарталетите са съвършени:):):)
ОтговорИзтриванеСладки и прекрасни почивни дни:)
Ех, ако беше без яйца... просто съм алергична.
ОтговорИзтриванеЩе се опитам без тях, дано да се получи.
Луиз,наистина може да е калорийна бомба,но отределено си заслужава.Прекрасен десерт,отново поднесен с много стил.Абе,царица си!!
ОтговорИзтриванеОт време на време една калорийна бомба те зарежда
ОтговорИзтриванепрекрасно!!!!
Луиз, страхотен сладкиш и снимки!
ооо благодаря, благодаря!
ОтговорИзтриванеАми Блага, всъщност защо пък да не пробваш без яйце, според мен маслото е достатъчно за да спои основата, може би малко да се увеличи, за да замести количеството на жълтъците?
looks delicious!
ОтговорИзтриванеЧудесен сладкиш!Поздравления.Интересува ме мярката и вида на захарта в крема.Благодаря предварително.
ОтговорИзтриване2ч - 2чаши, вместимост окл. 200мл, пудра захар
ОтговорИзтриванеCraita, thank you.
Колко бисквити се слага,тъй като написаното не е излязло ясно и трябва да налучквам?
ОтговорИзтриванеедна и една четвърт чаша смлени бисквити, макар че не виждам какво ще стане, ако пропуснеш това с четврътинката
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно, определено ще го пробвам... всичките ти рецепти са невероятни, благодаря ти, че ги споделяш с нас! А дали крема по средата би се получил с белтъци на сняг и сметана?
ОтговорИзтриванеКати
вероятно да, но ще се получи съвсем различен вкус и най-вече консистенция. Кремът, който се получава от посочените продукти, е доста стегнат, и стои плътно, особено когато е студен. А с белтъци и сметана ще се получи лека и въздушна смес, която просто не е това, което представлява Нанаимо.
ОтговорИзтриванеКати
ОтговорИзтриванеДаа благодаря ти, имах нужда от професионално мнение...със сигурност ще го направя по оригиналната рецепта първо
ще се радвам после да споделиш впечатления от резултата :-)
ОтговорИзтриванеДъщеря ми Джули днес направи НАНАИНДO-то...стана у-н-и-к-а-л-ен!!!Благодаря за хубавата рецепта и прекрасните снимки!MAMA
ОтговорИзтриванеИзвинявай за грешката в изписването...но ти се досещаш, че става въпрос за NANAIMO, нали :)):
ОтговорИзтриванеМАМА
Браво на Джули! Радвам се много, че ви е харесала рецептата!
ОтговорИзтриванеМного обичам този местен десерт! Нанаймо е градче на остров Ванкувър, а по базарите на Ванкувър и кафенетата този десерт задължително присъства в менюто-винаги пресен. Отдавна се каня да публикувам рецепта на Нанаймо бар в моя кулинарен блог, но ето че си ме изпреварила!:))))
ОтговорИзтриванеМного бих искала да видя презентация от теб на топло-пушена сьомга с кленов сироп върху кедрова планка(!?)- отново местен (Ванкувърски)специалитет.
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеПреди около две години на поредното изложение в Експо центъра - коледният базар на жените - купих от щанда на Кипър голям поднос със сладкиши. Аз ям сладко, ама не много... да ама не... този път изядох почти всичко сама. Беше уникално вкусно! Но то всичко най-вкусен беше един сладкиш, в който днес разпознах тези блокчета - Нанаимо. Разликата там беше, че в блата нямаше какао и вместо бадеми имаше шам фъстък. Дълго време търсих рецептата и сега съм много доволна - най-после, ще мога сама да го приготвя.
Благодаря, много!!!
Светлана, според мен няма причина да не покажеш твоята версия на Нанаимо, със сигурност ще е по-автентична от моята, като се има предвид че аз не съм го опитвала никога преди :-)
ОтговорИзтриванеЗа сьомгата... не знам какво да кажа, не познавам тези продукти, но с удоволствие бих научила нещо повече за тях.
Радвам се, че съм ви полезна, дано да е същото, пък и да не е същото, да споделите после впечатленията си!
Едно малко уточнение за всички, които имат предубеждение към жълтъците - разтопете маслото в тенджерка, добавете какаото и захарта, разбъркайте добре. Отделно разбийте жълтъците и ги добавете с бъркане към маслената смес. След това върнете тенджерката на котлона и бъркайте около минута. Аз го направих по този начин и стана. Ето линка, който ползвах.
ОтговорИзтриванеhttp://www.joyofbaking.com/NanaimoBars.html
Според мен температурата на разтопеното масло е достатъчно висока, за да преминат жълтъците термична обработка и да не са сурови, ако това ви притеснява. Във всеки случай е доста по-висока отколкото температурата на сварената паста в рецептата за спагети карбонара :-)
ОтговорИзтриванеИзглежда невероятно този десерт! Луис, ще го направя и публикувам да знаеш :)
ОтговорИзтриванеeй, давай! Ще ми бъде любопитно да чуя дали ще ти хареса :-)
ОтговорИзтриванекакво значи "2 ч. пудра захар"? 2 чашки или 2 чаени лъжички?
ОтговорИзтриване2 чаши
ОтговорИзтриванеблагодаря за отговор. а какви са чаши-кафени или чаени?
ОтговорИзтриванеВ рецептите, в които мерките са указани в чаши, една чаша е с вместимост 200мл.
ОтговорИзтриванеМммм вкусно :)
ОтговорИзтриванеСладкишът е невероятен! Мерси за рецептата :)
ОтговорИзтриване:) радвам се
ОтговорИзтриванеЛуис, направо ни прегази с това сладко изкушение мила :)) Изглежда невероятно, а за вкуса съм убедена! Непременно ще го пробвам някой път. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеЕх всъщност исках само да ви доставя наслада :)
ИзтриванеЧетох коментариите,от които разбрах,че някои вече са изпробвали рецептата.И аз искам да направя Нанаимо-то,но се колебая за сметаната.Каква сметана използвате,заквасена ,сладка, сметана за готвене или някаква друга?Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Милена,
Изтриванесметаната е млечна, течна, 35% масленост. Най-доброто, което се продава у нас е Президент.
Пробвано, ометено! Страхотна рецепта, благодаря! Долният слой с бисквитите обаче беше твърде ронлив. Какви бисквити е най-добре да бъдат използвани?
ОтговорИзтриванеЗдрасти, радвам се.
ИзтриванеАми не мога да си спомня вече какви точно съм изолзвала тук, но обикновено ползвам petit beurre, така че най-вероятно са били те.
Благодаря, ще опитам с тях.
ИзтриванеХубав шоколадов бар,но долната част стана прекалено суха дори с 1 ч ч бисквити и само 90 гр кокос,мисля че има грешка в грамажа за кокоса,следващият път ще го намаля на 50 гр
ОтговорИзтриване