петък, 30 декември 2011 г.

Tête-a-tête in the New Year's Eve ♡ Тет-а-тет в новогодишната нощ

И така, сред шеги и закачки, избутахме цяла година. Никакви равносметки от мен, никакви списъци с планове, поне до 6 януари!
По-скоро нещо като вътрешна убеденост, че трябва да започна да контролирам времето, а не то - мен :)
И за сбогуване със старата година, която за мен беше доста добра, но все пак приключи, споделям с вас последното меню, което създадох и снимах за новогодишния брой на списание EVA. От януари натам кулинарната рубрика поема в нова посока, която ще ми е любопитно да наблюдавам. Моят ангажимент извървя своя път, като се надявам да съм вдъхновила към готвене или поне опитване на нови храни все някого :)
Сега ви казвам чао, и ви пожелавам весело посрещане на новата година, независимо дали ще е tête-a-tête, или in-a-crowd :) и до нови срещи през 2012!

През декември имаме много поводи за празненства, партита са едно след друго, служебните купони и официалните коктейли сякаш не свършват! Но остава ли ни време да се отпуснем в компанията на любимите си, да се вгледаме в самите нас и да решим доволни ли сме от живота си? Нека да отделим поне един ден, в който да седнем двама на масата, без излишни церемонии, в компанията на бутилка вино и любима музика, а навън да се сипят снежинките.

Мида Сен Жак върху тартар от авокадо и сьомга
За 2 порции

2бр миди Сен Жак
2 тигрови скариди
2 плода авокадо
50г пушена сьомга
сокът от ½ лимон
1 с.л. зехтин
1с.л. червен хайвер от сьомга
4 стръка див лук

Eva_dec_0015A

Загрейте зехтина в тиган и запечатайте мидите и скаридите, гответе около 2-3 мин. Нарежете пушената сьомга на дребни парченца. Обелете и нарежете авокадото на кубчета. Полейте го с лимоновия сок и смесете със сьомгата. С помощта на ринг оформете канапетата в две чинии, отгоре сложете по една мида и една скарида, декорирайте с два стръка див лук и зрънца червен хайвер.

Пълнени руладини от токачка
За 2 порции

2 филета от токачка
50 г галета
50 г пармезан
30 г бадеми
30г сушени червени боровинки
2 с.л. сухо шери
1 шепа листа салвия
сол, смляно индийско орехче
За гарнитурата
12 бр. зелени аспержи
шепа бейби морковчета

Eva_dec_0033A

Разрежете филето от токачка и го изтънете с начукване. Смесете галетата, настъргания пармезан, нарязаните бадеми и салвия, сушените боровинки и подправките с шерито. Разпределете ги върху филетата и навийте на руло. Завържете с конец и изпържете в загрят зехтин за около 7-8 мин.
Сотирайте аспержите и морковите в малко масло, извадете аспержите от тигана, а при морковите добавете 1 ч.л. захар, за да ги глазирате. Сервирайте руладините, нарязани на кръгове, върху канапе от аспержите и гарнирайте с глазираните моркови.

Шоколадов милфьой
За 2 порции

300г черен шоколад, начупен
150мл сметана с 30% масленост
червен касис и перлички за украса

Eva_dec_0053A

Начертайте 6 кръга върху хартия за печене. Разтопете шоколада на водна баня, от половината направете кръгове върху очертания шаблон, и оставете да се стегне. Към другата половина прибавете сметаната, разбъркайте добре и охладете за два-три часа. Разбийте с миксер и прехвърлете в пош със звездовиден накрайник. Сглобете десертите, като шприцовате розички от шоколадовия мус върху шоколадовите дискове и ги подредите един върху друг. Декорирайте с касис и сребърни перли, завършете с воал от ванилена пудра захар.

13 коментара:

  1. Е браво бе! Токачка!Нали разбираш, че сега няма да спя докато не се докопам до това нещо!!!
    Желая ти всичко най- хубаво през следващата година и се надявам да успееш да публикуваш по- често такива невероятни неща:)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно подбрано и поднесено!
    Желая ти една успешна година с невероятни публикации в блога и списанието, което става все по-различно!

    ОтговорИзтриване
  3. uwoelbiam dania z czerwonym kawiorem. Szczęśliwego Nowego Roku 2012!!!

    ОтговорИзтриване
  4. олялала, невероятно меню, а снимките са....

    ОтговорИзтриване
  5. Лоис, честита Нова година! С пожелания за радост, здраве, късмет и още много реализирани прекрасни проекти!
    Менюто е страхотно, но очите ми останаха в десерта :).

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички ви и честита нова година и на вас!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Нова 2012,Люси.Много те прегръщам и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване