вторник, 15 юли 2014 г.

Chocolate mousse with sour cream ♋︎ Шоколадов мус със заквасена сметана


Recently I got an assingment to make and photograph some pudding containing recipes for a brand who sells ready to cook puddings. Most of them were chocolate ones.
As a result I got such chocolate cravings, that I had to make something reaaaally chocolatey and gooey to feed my hunger for sweet. What better than a chocolate mousse? As you may know, I do have my favourite chocolate mousse resipe, The Belgian Chocolate mousse.
But this time, I did not wanted to use coffee, and had on hand a recently bought jar of full fat soured cream, so here it is the new recipe for a Midnight friendly chocolate mousse!


What you need, for approx. 6 glasses:

300 g good black chocolate, something like 70% cocoa
160 ml milk
3 eggs, separated
200 g full fat sour cream
40 g sugar



1. Chop the chocolate to small pieces. Put the milk in a pan, add the chocolate an heat gently, stirring to help the melting process. Once the chocolate is melted, add the egg yolks and stir again. Take off the fire and let it cool slightly.
2. Beat the eggs whites with electric mixer until stiff peaks are formed and set aside. In another bowl beat the sour cream whit the sugar until stiff and fluffy.
3. Add the chocolate mixture to the whipped cream and fold, stirring carefully. Add on batches the whisked egg withes to the mixture, folding gently for preventing the egg whites to collapse.
4. Divide the mousse between 6 glasses and refrigerate for at least 4 hours, or better overnight.
5. Take out the fridge and enjoy :)

(I admit I put the shredded coconut for easier focussing, you just do not need it)



В последните дни имах ангажимент да реализирам няколко рецепти с пудинг за компания, която продава готови продукти за готвене. Повечето бяха шоколадови.
В резултат получих такъв шоколадов глад, че трябваше спешно да приготвя нещо много шоколадово и вкусно, за да задоволя жаждата. Какво по-добро от шоколадов мус? Както може би знаете, аз си имам любима рецепта, тази за  Белгийския шоколадов мус, но този път не исках да използвам кафе, освен това имах под ръка скоро купена пълномаслена заквасена сметана, така че ето я новата рецепта за Безопасен среднощен шоколадов мус :)



Какво ви трябва, за около 6 чаши:

300 хубав черен шоколад, около 70%
160 мл мляко
3 яйца, разделени
200 г заквасена сметана 30%
40 г захар



1. Нарежете шоколада на малки парченца. Налейте млякото в малък съд, добавете шоколада и загрейте на слаб огън, докато шоколадът се разтопи. Разбърквайте, за да улесните процеса. След като шоколадът е стопен, добавете жълтъците и разбъркайте. Дръпнете от огъня и оставете леко да се охлади.
2. Разбийте белтъците на сняг с миксер. В друга купа разбийте сметаната със захарта, докато стане пухкава и стабилна.
3. Добавете шоколадовата смес към разбитата сметана, объркайте внимателно. Добавете към сместа на части разбитите белтъци, като ги смесвате внимателно с шпатула, за да не спаднат.
4. Разпределете муса в 6 чаши и охладете за поне 4 часа, най-добре за цяла нощ.
5. Извадете от хладилника и нападайте!

(Признавам, че сложих кокосовите стърготини, за да фокусирам по-лесно, изобщо не ви трябва)



5 коментара:

  1. Безопасен, безопасен, колко да е безопасен :)
    Невероятно шоколадово изкушение !
    И без кокоса е вълшебен!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно изглежда и много вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Снимките се разтапят... чудесен е!

    ОтговорИзтриване