петък, 28 ноември 2008 г.

Белгийски шоколадов мус




Изкусителен десерт, който определено не е за всеки ден, но когато имате случай да се поглезите - няма да съжалите и за миг, че сте опитали.

300г. черен шоколад min 80%
1чч кафе
100мл течна сметана 40%
3 жълтъка
3с.л. захар

Изсипваме кафето в малка тенджерка, слагаме и начупения шоколад и го стапяме на слаб огън. Добавят се и жълтъците, дръпва се от огъня.
Разбиваме сметаната със захарта, прибавяме в нея
разтопения в кафето шоколад, объркваме внимателно.
Ако искате по-лек вариант, вместо течна сметана, разбийте белтъците на яйцата със захарта, и добавете тях към шоколада. Или пък добавете И сметаната, И белтъците, ще стане по-пухкаво и повече :-).
Насипваме в красиви чаши, декорираме с бишкоти или стърготини шоколад.

12 коментара:

  1. Обожавам шоколадов мус! А твоят просто изглежда невероятно! Ще го направя за някой хубав повод.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. ооо, непременно го пробвай! прекрасен е, наистина.

    ОтговорИзтриване
  3. Пробвах го, стана страхотен!!!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2 май 2009 г., 16:15

    Аромата на кафето... Шоколада... невероятно блаженство... само дето си позволих да направя малка корекция, понеже обичам да борава с подправки. Направих кафето със смачкан кориандър и стана леко трапчиво. Когато добавих и няколко щипки канела, имах чувството, че аромата може да се усети и в космоса :)

    ОтговорИзтриване
  5. Този мус беше първото нещо, което пробвах от блога ти! Доста силен вкус, но в малки количества е несравнимо шоколадово удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  6. strahoten e daje v momenta go pravq :*

    ОтговорИзтриване
  7. Мария, благодаря ти
    mercedes grill thank you

    ОтговорИзтриване
  8. Дали не може да се добави капка ром?

    ОтговорИзтриване
  9. ами защо пък да не може, може, разбира се - извади количеството на алкохола от това на кафето, за да се запази пропорцията. Може и коняк, или ликьор Гран Марние (напоследък ми е страст) или пък Амарето Дисароно :-)

    ОтговорИзтриване
  10. а кафето какво трябва да е ... в смисъл смляно кафе 1 чаша нали така, а не кафе направено на машината

    ОтговорИзтриване
  11. една чаша готово кафе, аз го правя с еспресо, но може да се използва и филтъркафе, и друго също.

    ОтговорИзтриване