Белгийски шоколадов мус
Изкусителен десерт, който определено не е за всеки ден, но когато имате случай да се поглезите - няма да съжалите и за миг, че сте опитали.
300г. черен шоколад min 80%
1чч кафе
100мл течна сметана 40%
3 жълтъка
3с.л. захар
Изсипваме кафето в малка тенджерка, слагаме и начупения шоколад и го стапяме на слаб огън. Добавят се и жълтъците, дръпва се от огъня.
Разбиваме сметаната със захарта, прибавяме в нея
разтопения в кафето шоколад, объркваме внимателно.
Ако искате по-лек вариант, вместо течна сметана, разбийте белтъците на яйцата със захарта, и добавете тях към шоколада. Или пък добавете И сметаната, И белтъците, ще стане по-пухкаво и повече :-).
Насипваме в красиви чаши, декорираме с бишкоти или стърготини шоколад.
Обожавам шоколадов мус! А твоят просто изглежда невероятно! Ще го направя за някой хубав повод.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ооо, непременно го пробвай! прекрасен е, наистина.
ОтговорИзтриванеПробвах го, стана страхотен!!!:)
ОтговорИзтриванеАромата на кафето... Шоколада... невероятно блаженство... само дето си позволих да направя малка корекция, понеже обичам да борава с подправки. Направих кафето със смачкан кориандър и стана леко трапчиво. Когато добавих и няколко щипки канела, имах чувството, че аромата може да се усети и в космоса :)
ОтговорИзтриванеТози мус беше първото нещо, което пробвах от блога ти! Доста силен вкус, но в малки количества е несравнимо шоколадово удоволствие!
ОтговорИзтриванеstrahoten e daje v momenta go pravq :*
ОтговорИзтриванеGood post. Keep it up..
ОтговорИзтриванеМария, благодаря ти
ОтговорИзтриванеmercedes grill thank you
Дали не може да се добави капка ром?
ОтговорИзтриванеами защо пък да не може, може, разбира се - извади количеството на алкохола от това на кафето, за да се запази пропорцията. Може и коняк, или ликьор Гран Марние (напоследък ми е страст) или пък Амарето Дисароно :-)
ОтговорИзтриванеа кафето какво трябва да е ... в смисъл смляно кафе 1 чаша нали така, а не кафе направено на машината
ОтговорИзтриванеедна чаша готово кафе, аз го правя с еспресо, но може да се използва и филтъркафе, и друго също.
ОтговорИзтриване