La focaccia di Recco

Докато се ровех из сергиите със стари списания на Славейков, намерих един брой на някакво италианско издание, притурка към основно списание, което кой знае как беше попаднало сред общата купчина. Споделяла ли съм вече за страстта си към италианската храна? Това е една дълбока, всепоглъщаща и надявам се взаимна любов, която дори ме подтикна да се опитам да науча италиански преди време :-). Естествено, че не устоях, и скоро вече прелиствах рецептите - пък и късмет имах - "Fare pizze e focacce in casa" (да правим пици и фокачи у дома) - така се казваше съкровището.Сега споделям с вас една от рецептите, която опитах още същия ден, разбира се леко изменена, с оглед на обстоятелствата в моя хладилник...
Ето какво ви трябва:
400г. брашно за хляб
около 60мл зехтин
140-160мл вода (добавяйте постепенно, зависи от влажността на брашното)
1 ч.л. сол
около 150-200г. меко сирене.

Пресявате брашното, добавяте солта, зехтина и водата (полекичка с водата!) и замесвате тестото. Месите, докато стане гладко и еластично. Сега можете да си починете, защото здравата се потрудихте, пък и тестото има нужда от сиеста - поне час.

След като вече сте отдъхнали, разделяте тестото на две части - нека са почти еднакви. Разточвате първата - да стане тъничка кора - около 2-3-4мм, и малко по-голяма от тавата за пица, в която ще печем. С помощта на точилката пренасяте кората и застилате тавата - краят трябва да облепи борда.След това намазвате с мекото сирене. Едно леко отклонение. В оригиналната рецепта се говори за crescenza freschissima - бърза справка в Google показва, че това е вид меко сирене, лесно размазващо се и с нежен вкус. С оглед наличностите в моята кухня, то набързо беше заменено от рикота, допълнена с малко заквасена сметана за повече финес. Ако искате да придадете повече аромат, може да наредите върху сиренето нарязани зелени маслини. Разточвате и втората кора, пренасяте я върху първата, и прищипвате крайчето, но нека да останат дупчици тук-там, за да може да диша нашата фокача.Междувременно загрявате фурната на мах (в списанието се говори за 300гр. Ц, но не зная БГ печка да може да ги стигне), намазвате със зехтин и поръсвате с прясно смляна морска сол.Печете на мах температура около 5-7 минути, докато се зачерви, после намалете до 200гр. и печете още към 5-6 минутки.
Поизчакайте я все пак да изстине лекичко, колкото и да е трудно, защото рискувате да си изгорите езика, ако я налапате веднага!:-)

Коментари

 1. Страшно вкусно.
  От вътре стоеше малко сурова, но предполагам, че това е идеята. На снимката и твойта изглежда сурова вътре.
  Абсолютно на секундата се изяде

  ОтговорИзтриване
 2. да. остава леко влажна отвътре, но предполагам, че е от вида сирене. не я знам тази crescenza каква е точно.

  ОтговорИзтриване
 3. и аз го направих с рикота
  Ще пробвам с нещо по-твърдо другия път
  или с настърган кашкавал и чесън :-)

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации