Зелен фасул с кълцано телешко
Има ли храни, които не обичате? Аз не обичам боб. Да, онзи същия боб, който присъства на всяка трапеза доста често, аз не го обичам. Направо никак, още от детската градина, люта омраза. Обаче, обичам зелен фасул! Много! Особено от както свекърва ми ме научи на тази великолепна комбинация от зелен фасул и кълцано телешко.
Ето какво ви трябва за около 4 порции:
почти 1 кг зелен фасул - за предпочитане е онзи плоския, жълтичкия! Като го почистите, ще остане точно колкото трябва :-)
около 600г. кълцано или смляно телешко месо
2-3 моркова, няколко лъжици доматено пюре (през сезона и свежи доматки!)
лук, чесън, малко праз, при добро желание шепа печурки, и подправки - черен пипер, розов пипер, риган, дафиново листо, магданоз. Сол също, разбира се, и малко зехтинче за начало.
Първо слагате тенджерата със малко зехтин надъното да се сгорещи. Запържвате-задушавате лука, праза и морковите - нарязани! След като сметнете, че са готови, добавяте каймата, размесвате я хубаво! Сега е ред на останалите зеленчуци - гъби и зелен фасул. Разбърквате хубаво всичко.
Може да почерпите манджата с половин чашка бяло вино - получава се несравним аромат. Посолете, сложете и останалите подправки, при необходимост долейте и малко вода. Сложете капака и оставете да се задуши на слаб огън, докато фасулът стане нежен. Накрая на процеса разбъркайте с доматеното пюре и нарязания магданоз. Готово!
Ето какво ви трябва за около 4 порции:
почти 1 кг зелен фасул - за предпочитане е онзи плоския, жълтичкия! Като го почистите, ще остане точно колкото трябва :-)
около 600г. кълцано или смляно телешко месо
2-3 моркова, няколко лъжици доматено пюре (през сезона и свежи доматки!)
лук, чесън, малко праз, при добро желание шепа печурки, и подправки - черен пипер, розов пипер, риган, дафиново листо, магданоз. Сол също, разбира се, и малко зехтинче за начало.
Първо слагате тенджерата със малко зехтин надъното да се сгорещи. Запържвате-задушавате лука, праза и морковите - нарязани! След като сметнете, че са готови, добавяте каймата, размесвате я хубаво! Сега е ред на останалите зеленчуци - гъби и зелен фасул. Разбърквате хубаво всичко.
Може да почерпите манджата с половин чашка бяло вино - получава се несравним аромат. Посолете, сложете и останалите подправки, при необходимост долейте и малко вода. Сложете капака и оставете да се задуши на слаб огън, докато фасулът стане нежен. Накрая на процеса разбъркайте с доматеното пюре и нарязания магданоз. Готово!
Коментари
Публикуване на коментар