Chocolate cake with strawberries
It's been a while since I wanted to make this cake. It's from GoodFood and everybody that has made it claims it's the best chocolate cake. Last week I could not find my favorite black chocolate, but yesterday I was prepared and ready to go. Unfortunately I discovered that someone has eaten my frozen raspberries, which were left from baking The best-ever chocolate raspberry brownies, only when my cakes were already baking in the oven!
So I waited my cakes to get baked (I found that 15 min are not enough as the GoodFood recipe calls and baked them for 25-30 min), left them to chill and went raspberries hunting. Well, in my favorite shop there were raspberries, fresh, not frozen, but they were so expensive that my heart ached! But there were fresh strawberries - good looking and quite affordable.
So it will be a chocolate cake with strawberries then! And I added some soft cheese filling just to lighten the overall sweetness a little bit :)
Now, when it's made and half eaten, I can say it's very good indeed. Moist, not so sweet, with intense chocolate taste and fresh strawberry aroma. The rose water added perfumes the chocolate and gives the cake evasive scent. The soft cheese filling balance the sweetness with its slightly salty tang. And the veil of powdered sugar gives that extra touch.
And it's easy, very easy to make :)
Chocolate cake with strawberries
225g dark chocolate , 60% cocoa solids
175g butter, chopped
2 tsp rose water
1 tsp instant coffee powder
100g mix of cashews and almonds, finely ground
2 heaped tbsp flour
½ tsp salt
5 eggs
140g caster sugar
for the filling
6 - 8 fresh strawberries
1 pack Philadelphia cheese
4 tbsp strawberry jam
for the glaze and topping
220g dark chocolate , 60% cocoa solids, chopped
160ml cream
12 - 16 fresh strawberries, halved or quartered
icing sugar for dusting
2. In a bowl mix the ground nuts with flour and salt. Whisk the eggs and sugar with an electric stand mixer until pale and doubled in volume. Fold in the cooled chocolate mixture until just combined. Sprinkle over half the flour mixture and fold in, then the other half. The mixture will be rather runny.
3. Divide between the two tins and bake for about 25 - 30 mins until a skewer comes out with a few crumbs attached - the sponges should be slightly undercooked. Cool in tin, then turn out onto a wire rack. Before assembling the cake the sponges (which are more like brownies) should be completely cold.
4. Choose the less perfect of the two, then set it on a serving plate. Cube the strawberries and stir in the cheese. Spread on the base, then top with the jam and with the other cake.
5. For the glaze, bring the cream to the boil, pour it over the chocolate and whisk until smooth. Leave for a few mins until starting to thicken, then spread over the top and sides to cover. Decorate with strawberries. Chill for up to 24 hrs. Remove from fridge 1 hr before serving, and dust with icing sugar.
От доста време искам да направя тази торта. Рецептата е от GoodFood и всички, които са я правили, се кълнат, че е страхотна! Миналата седмица не успях да купя любимия си черен шоколад, но тази вече бях подготвена. За съжаление, разбрах, че някой ми е изял замразените малини, които бяха останали от най-доброто шоколадово-малиново брауни чак когато блатовете се печаха във фурната. Така че ги изчаках да се изпекат (освен това намирам, че 15 мин, както казва рецептата, не са достатъчни, пекох моите около 25-30 мин), оставих ги да изстиват и тръгнах да търся малини. Е, в любимия ми магазин имаше малини, пресни, но бяха толкова скъпи, че сърцето ме заболя. Но пък имаше също така ягоди, добре изглеждащи и на прилична цена.
Така че, ще стане шоколадова торта с ягоди, явно! Добавих и пълнеж от крем силене, за да олекотя общата сладост поне малко :)
Сега, когато е готова и наполовина изядена, мога да кажа, че е наистина много добра. Влажна, не много сладка, с интензивен шоколадов вкус и свеж ягодов аромат. Розовата вода, която добавих, ароматизира тортата с неуловимо ухание. Пълнежът от крем сирене балансира общата сладост с леко солената си нотка, а воалът от пудра захар добавя финалния щрих. И е лесна, много лесна!
Шоколадова торта с ягоди
225 г черен шоколад 60%, нарязан
175 г масло, нарязано
2 ч.л. розова вода
1 ч.л. инстантно кафе
100 г смесени кашу и бадеми, смлени
2 препълнени с.л. брашно
½ ч.л. сол
5 яйца
240 г кристална захар
за пълнежа
6-8 пресни ягоди
1 кут. крем сирене филаделфия
4 с.л. сладко от ягоди
за глазура и декорация
220 г черен шоколад, 60%, нарязан
160 г сметана
12-16 пресни ягоди, разполовени или на четвъртини
пудра захар за поръсване
1. Загрейте фурната на 160C. Застелете с харитя дъната на две правоъгълни форми за кекс с хартия, а стените намажете леко с масло. Разтопете шоколада и маслото и оставете настрана. Добавете розовата вода и кафето, разбъркайте.
2. В купа смесете смлените ядки с брашното и солта. Разбийте яйцата и захарта в купата на стационарен миксер. Добавете охладената шоколадово-маслена смес и обръкайте внимателно. Добавете брашнената смес на два пъти, като объркате внимателно.
3. Разделете сместа между двете форми и изпечете за около 25-30 мин, докато дървено шишче излезе с полепнали по него малко трохи - блатовете трябва да са леко недопечени. Охладете във формите, след което извадете върху решетка. Преди да сглобявате тортата, блатовете (които са по-скоро като браунис) трябва да са напълно изстинали.
4. Изберете по-малко перфектния от двата, сложете го в чиния. Нарежете ягодите на парченца и ги смесете с крем сиренето. Разстелете пълнежа върху блата, отгоре намажете сладкото и покрийте с другия блат.
5. За глазурата кипнете сметаната, и я излейте върху шоколада. Оставете за малко да започне да стяга и намажете отстрани и отгоре върху тортата. Декорирайте с ягодите и охладете. Извадете от хладилника 1 час преди сервиране и поръсете с пудра захар.
That is indeed an awesome recipe!! :) I have made it couple of times and once I served with orange curd instead of fruits. The citrus was a nice balance.
ОтговорИзтриванеLove the loaf shape. It's so much more conducive to eating slivers guiltfree!
thanks, Asha! I'm curious to try with oranges, one of my favorites combinations is orange and black chocolate :)
ИзтриванеAbout the shape - the truth is I do not have two equal round cake tins :) and the plumcake tins fit perfectly in the oven :)
Прекрасен е !
ОтговорИзтриванеИ бих го хапнала с удоволствие с ягоди!
А кой е любимият ти шоколад ?
И формата ми харесва:)
всъщност имам доста любими, повечето ги продава Карфур :) черен 72% с парченца какаови зърна вътре :)
ИзтриванеБлагодаря, Люси и хубав ден!
ИзтриванеМного красиво предложение, което със сигурност е и също толкова вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
ох греховно е направо, но от толкова шоколад вече ми призля - докато оближа всички съдове :)))
ИзтриванеВ дилема съм кое ми харесва повече - рецептата или снимките... Толкова съблазън има в този десерт! Присъствието на розова вода много ме заинтригува! Тази от аптеките ли да ползвам? Доколкото знам е безвредна.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Ооооо, и аз така ги определям снимките, направо греховни станаха :)))))
ИзтриванеРозовата вода е купена от арабски магазин на Женския пазар, няма вкус, само аромат. Не зная това в аптеките дали е същото? Благодаря
Hi,
ОтговорИзтриванеI'm from Canada and would love to make a Moussaka dish. Can you help me. I love your pictures and steps.
Thanks,
Jo-Anne
Hi, Jo-Anne, yes, I can help. What kind of Moussaka do you want to make? Classical Greek, Turkish, or Bulgarian? The varieties differ slightly on products and spices used.
ИзтриванеHi, I've recently adopted a 7 year old girl from Bulgaria and I know she loved Moussaka (the Bulgarian type I'm sure) that she had at the orphanage. I would love to make this meal providing that I can find all the right ingredients. I am looking forward to your sharing.
ИзтриванеOh! You've done such a noble thing!
ИзтриванеSo you need the typical Bulgarian dish without any fancy staff in it. I can imagine what kind of moussaka your girl had had in that orphanage.... So I will write a short note for you, and if you could give me your e-mail address it will be better :)))
Този коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеHi, that would be great. My email address is petunias27@gmail.com
ИзтриванеThanks!
Tортата е невероятно изкусителна ! Чудесно изпълнение. Направо ме кара да се замисля сериозно за подновяването на абонамента ми за фитнес.
ОтговорИзтриванеДиана, благодаря :)
ИзтриванеHi, I've discovered your blog thanks Culinote and I'm totally in love with it!
ОтговорИзтриванеI'm from Italy and I have a food blog too ;)
Have a nice day
Erika
Hi Erika, thank you! I will come to have a look at your blog too :)
ИзтриванеOh my god .. I also came across your blog through culinote and have to say ... it's visually stunning!
ОтговорИзтриванеYou're a great cook!
Thanks, Deborah, but this cake does not require big skills indeed :)
ИзтриванеThis cake looks so pretty and delicious! Lovely photos as well !
ОтговорИзтриванеthank you, ami
ИзтриванеЕто това вече е истинско изкушение и да ти кажа, твоята интерпретация много повече ми допада, особено що се отнася до пълнежа. За снимките няма нужда и да коментирам, ти си знаеш, че са на международно ниво. Завиждам само за дъските, така ми липсват моите.. :)
ОтговорИзтриванеей, нали се прибираш скоро, ще си видиш дъските :)
ИзтриванеАз пък ти завиждам за всичко останало, хахахахх :)))
Благодаря, Ири
Аз хубаво ще ги видя, ама как ще ги натъпча в куфара, вече е друг въпрос :))
ИзтриванеХахахаах ами освен да купиш няколко и да боядисаш?
ИзтриванеЕ, това е направо декадентско! Опасно греховно и восещо до пристрастяване! Снимките също!
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, Гуинет, наистина е много шоколадова тази торта :)
ИзтриванеHi there, I love your blog and pictures! this cake looks divine, and chocolate being my weakness, I'll be trying it soon.
ОтговорИзтриванеHi Mansi, I hope you like it when you make it! And come to tell how it was :)
ИзтриванеМъжът ми изпадна в ступор при вида на снимките и бях принудена скоростно да тичам до магазина за ягоди. Направих я кръгла /аз пък имам две еднакви кръгли форми :)/ - стана чудесна, прекрасна, невероятна... Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеАууу ето това е вече страхотно :))))
ИзтриванеМежду другото и аз планирам две 20см кръгли форми от сума ти време:))))
Само искам да добавя, че ако блатовете са пекат на "вентилатор", наистина печенето отнема 15-20 минути.
ОтговорИзтриванеДа, възможно е, но аз принципно не харесвам печенето с вентилатор. Струва ми се, че отвън се препича и изсъхва някакси. Може и да не съм права.
Изтриванеhi Lois! i am an Italian foodblogger and I find your blog amazing...beautiful pictures and tasty recipes! I am your follower now, hope you will come & visit me.
ОтговорИзтриванеwww.dolcementeinventando.com
Hi Ale, nice to meet you! Thank you very much and I surely will come over :)
ИзтриванеThis looks delicious!
ОтговорИзтриванеI'm excited to try this out. Thanks for the recipe!
you're awesome :D
thanks :)
ИзтриванеIt looks awesome, really!! Love the photos, the recipe, the cake!!
ОтговорИзтриванеThank you, irenasdots :)
ИзтриванеThis looks amazing! Thank you for the beautiful pictures and delicious recipe. :-)
ОтговорИзтриванеThanks!
ИзтриванеЧерен шоколад и ягоди :) Две неща, които обожавам, превърнати в шедьовър, който принципно не би ме примамил да хапна. Но снимките са така дяволски и греховно хубави, че тортата изкушава и заклет несладкоядец като мен :) Поздравления!!
ОтговорИзтриванеЕй благодаря :) много мило :)
ИзтриванеLois, un delicioso pastel, me gusta mucho.
ОтговорИзтриванеUn beso.
gracias, Irmina, encantada :)
ИзтриванеIt really looks delicious. I like your photos also, congratulations ;)
ОтговорИзтриванеThank you :)
ИзтриванеThis looks amazing! I am going to try this. Thanks for the recipe
ОтговорИзтриванеYour cake is so beautiful and looks delicious .Strawberries and chocolate are my favorite.Yummy.
ОтговорИзтриванеPlease checkout my blog:
http://simplybittenkitchen.net/
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеThis cake looks delicious, beautiful photos. I'm definitely going to try to make it :)
ОтговорИзтриванеЕто това ще е сладкия подарък за рождения ден на съпруга ми, който е роден в сезона на ягодите :) Благодаря за предложението!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеNice post. I want to tell you something that monginis provide chocolate strawberry cake online in India. http://www.monginis.net/strawberry-cakes/
ОтговорИзтриванеЗдравейте, дали ако се изпече наведнъж, в една форма ( силиконова? ) после ще е възможно разрязването на две? И втори вариант, блатовете се пекат един след друг? Благодаря
ОтговорИзтриванеОтговарям си сама, ако някой друг се пита същото, изпичането на два пъти, последователно, в силиконова форма е удачен вариант. Платките се получиха идеални като консистенция, леко напукани, но като се слепят мисля че няма да има проблем. Ухаят разкошно...надявам се на красив финал
ОтговорИзтриванездравейте, Мариана
ИзтриванеСъжалявам че не успях да отговоря веднага, но да, сместа е такава че позволява да се изпекат блатовете един след друг. Разрязването на един блат също е възможно, но трябва да е напълно изстинал, за да не се натроши. Радвам се, че се е получило при вас!
Благодаря много за разясненията, макар и малко по-късно. Тортата стана разкошна, според моите умения и време..., макар и с друга форма и покритие. Жалко само, че беше за подарък и не успях да я опитам, но скоро ще има втори опит :) Хубава вечер!!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеТортата изглежда страшно апетитна! Виждам, че няма набухватели в рецептата и само две лъжици брашно. Това достатъчно ли е?
здравейте,
Изтриванеточно така, 2 л. брашно, но има 100 г смлени ядки, които заместват останалото брашно :)
и да, няма набухвател - блатовете доста приличат на брауни, остават влажни след изпичане.
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеПравя я от мига, когато я видях, преди доста години и тазиятази вечерпвечер я приготвям за приятели. Поканени сме на новата им къща с прекрасна гледка в Балчик!
ОтговорИзтриване