The best-ever chocolate raspberry brownies ● Най-доброто шоколадово-малиново брауни


As a GoodFood magazine editor-in-chief, I'm frequently asked about this or that recipe from our issues. The truth is, the Bulgarian version of GoodFood, as it is with every one except the British, is a licensed magazine. As a licensee, we a have a license fee to pay and no test kitchen :)
Every recipe that comes from our London office is tested many times indeed, but in London, not here in Sofia. That's because we could not share very much personal experience :)
But some times, some recipes of ours are so attractive, that everybody seem making them! That's the case with this Raspberry brownie. 
Two days ago a friend of mine called me with a question. 
"I've done everything the recipe calls for", she said to me. "I'm baking it for an hour now, and it's quite soupy! So soupy it does not seems to bake at all! What I did wrong?" 
I did not know what to tell her, because I haven't tried that brownie. I read all the comments from the English site, and after some thinking I decided to give it a try.  I bought some frozen raspberries, I had some good chocolate left from the Big Christmas Baking and off to the kitchen I went :)

I made some changes in the recipe: because I thought the sugar was too much I cut it in half. When I measured the butter it was only 200 grams, so I put it that way. And swapped the milk chocolate with white one, which I put cut in chunks in the batter.

So after baking it (and eating the major part of it) I can honestly say, that this is truly delicious and quite addictive! I plan to bake it again ASAP!


Best-ever chocolate raspberry brownies
 for a 20x30cm baking pan
adapted from BBC GoodFood :)

200g dark chocolate, cut into tiny pieces
100g white chocolate, cut into chunks
200g butter
200g mixed white and brown sugar
4 large eggs
140g plain flour
50g cocoa powder
200g frozen raspberries

1. Heat oven to 180C. Line a 20 x 30cm baking tray tin with baking paper. Put the dark chocolate, butter and sugar in a pan and gently melt, stirring occasionally with a wooden spoon. Remove from the heat.
2. Stir the eggs, one by one, into the melted chocolate mixture. Sieve over the flour and cocoa, and stir in. Stir in half the raspberries, and white chocolate, scrape into the tray, then scatter over the remaining raspberries.
3. Bake on the middle shelf for 35 mins. Cool before cutting the brownie.


Като редактор на списание GoodFood, често ми задават въпроси за тази или онази рецепта от нашите броеве. Истината е, че българското издание, както и всяко друго освен английското, е лицензно списание. Като лицензианти, ние имаме лицензна такса за плащане, и нямаме тест-кухня :) Да, всички рецепти, които идват от централата ни в Лондон, са тествани много пъти, но в Лондон, а не тук, в София. Ето защо ние не можем да споделим много личен опит. Но понякога, има рецепти, които са толкова привлекателни, че сякаш всички се втурват да ги правят. Такъв е случая с това малиново брауни.
Преди два дни една приятелка ми се обади с въпрос:
"Спазих рецептата съвсем точно", каза ми тя. "Пека го вече цял час, а то стои като супа. Толкова е рядко, че май няма никога да се изпече! Какво се е объркало?"
Не знаех какво да й кажа, защото не бях пробвала рецептата. Прочетох всички коментари в английския сайт и след известен размисъл реших да го пробвам. Купих замразени малини, имах останал хубав черен шоколад от  Голямото Коледно Печене, и запретнах ръкави. 

Направих някои промени в рецептата: 
Намалих захарта на половина, тъй като ми се стори много, а като измерих маслото, се оказа само 200 г. Замених млечния шоколад с бял, който не разтопих, а сложих нарязан на парчета в сместа. 
И така, след като го изпекох (и изядох голяма част от него), мога честно да кажа, че е наистина много вкусно, и доста пристрастяващо, тъй като планирам съвсем скоро да направя пак!





Най-вкусното шоколадово малиново брауни
за тавичка с размери 20х30см
адаптирана от BBC GoodFood :)

200 г черен шоколад, нарязан на дребно
100 г бял шоколад, нарязан на малки парченца 
200 г масло 
200 г смесена бяла и кафява захар 
4 големи яйца 
140 г брашно 
50 г какао 
200 г замразени малини 

1. Загрейте фурната на 180С. Застелете тавата с хартия за печене.  Разтопете черния шоколад, маслото и захарта (най-добре в съд на водна баня), като разбърквате. Внимавайте да не го прегреете! Дръпнете от огъня. 
2. Добавете яйцата, едно по едно, към сместа, като разбърквате след всяко. Пресейте отгоре брашното и какаото, разбъракйте. Добавете половината малини и нарязания бял шоколад, разбъркайте. Пресипете сместа в тавичката и заравнете. Подредете отгоре останалите малини. 
3. Изпечете на средното ниво на фурната за около 35 мин. Охладете добре, преди да нарежете.

Коментари

  1. Изглежда много вкусно, как да не го приготвиш. Почти винаги намалям захарта на рецептите от списанието :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и маслото, аз :))) не знам защо толкова много масло слагат!? особено в кексчетата!

      Изтриване
    2. Защото това е Брауни, с по-малко масло ще е наистина кексче, а не Брауни 🤷🏻‍♀️

      Изтриване
    3. Това е брауни, но англичаните във всеки кейк бухат адски много масло и захар

      Изтриване
  2. Brownies are my biggest weakness when it comes to sweet treats and yours do look like the best ever brownie! I love the combination of raspberry and dark chocolate together and your brownies look like they are so dense, sweet, moist and have such a nice raspberry tang! Also love that they're thick as can be!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oh, thank you so much!
      You've described it so nicely - those were the missing words to my recipe, to make it look even more sinful and seducing :)

      Изтриване
  3. Лоис, човек ще каже, че цялата 2012-та си събирала рецептите, които ни показваш в рамките на последните няколко седмици :))
    Шегата настрана, много ми харесват и снимките и брауниса. Погледнах рецептата и 400г захар ми се струва безумно много, още повече че има и млечен шоколад, който е супер сладък.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност са съвсем пресни :) от брауниса дори имам още, хахах. Но мисля, че трябва да започна да ги нося насам-натам, защото джогингът хич не ми допада като идея :)))
      Не знам защо англичаните така безконтролно пилеят захарта, честно. Мисля тия дни да пробвам една друга рецепта, с лешници, да видим как ще стане.

      Изтриване
  4. Лоис, изглежда невероятно!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Лоис, изглежда невероятно!
    Още като видях снимката във ФБ, си помислих, че ако е рецептата от Good Food от миналия май (или беше юни), ще е убиец :). Аз я правя вече няколко пъти и наистина е най-вкусният браунис, евър! Пробвала съм с малини, боровинки, смес от червени плодове, пресни или замразени... Моите промени са изцяло черен шоколад (64% или 70%), и намалено количество захар (300 г). Грабвам си идеята за белия шоколад и ще я изпробвам в най-скоро време... още идващия уикенд :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Мира! Аз си мисля да пробвам с ядки, а след това с портокалови корички. Съчетанието на портокал с черен шоколад ми е най-любимо :)))

      Изтриване
  6. Наистина изглежда фантастично.Шоколад,малини и масло + твоя майсторлък. Резултат - съвършенство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да, шоколад и масло винаги дават добър резултат :) даже и бе много майсторлък хахахахха. Патешкото горкото само 10% от вниманието на брауниса получи, макар че там трябва повече майсторлък :)))

      Изтриване
  7. Привет, изглежда невероятно вкусно. Но понеже нямам малини под ръка, може ли да заменя малините с ядки в същото количество?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. мисля, че може да понесе всякакви импровизации. Естествено, малините дават една лека свежо-кисела нотка, която ядките нямат, имай пред вид, че ще стане по-тежък като вкус. Може би по-малко от 200 г ядки?

      Изтриване
  8. Ами мислих си за вариант с портокалова есенция, която обожавам с комбинация с черен шоколад и шам-фъстък.Довечера ще пробвам и двата варианта-ще трябва да се ходи за малини :(

    ОтговорИзтриване
  9. вчера съм го пропуснала този разкош, нямам всички броеве на списанието и е супер, че правиш такива вкусни тестове!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) дано само екипът да не надуши, че правя :) спукана ми е работата!

      Изтриване
  10. При тези убийствени снимки,няма как да не получи подобаващо внимание!Който го може,го може!

    ОтговорИзтриване
  11. След месеци мълчание и мнооого незабележима активност, радват твоите постове един след друг - снимки, разкази, прекрасни уютни къщички, вкусотии, браво!!! Така те искаме всички :) Дано успея да опитам скоро това брауни, ако се получи ще съм особено доволна :) Хубава вечер и продължавай :)!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мариана, радвам се, че все още не сте ме изтрили от RSS-а си :)
      На браунито няча какво да му сбъркаш - качествено масло, хубав черен шоколад, и да не отваряш фурната да надничаш :)))

      Изтриване
  12. Размразяваш ли малините предварително
    Извинявай, толкова ме погълна този въпрос, че не успях да напиша колко харесвам блога ти като рецепти, четиво и естетика. Повече от 2 години го имам на фаворити и ежедневно го преглеждам. Мисля, че това е рецепта, която ще ме вдигне от компютъра до кухнята...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не! дори четох, че като слагаш замразени плодове в тестото за сладкиш, това понижавало температурата му, в резултат се изпичало по-добре. Според майсторите-сладкари тестото за блат за торта трябва да е с t 20-21C. Но при маслените теста, както примерно курабийки и основа за киш, тарт, е добре да са по-студени, дори охладени.
      Инак ти благодаря за хубавите думи, надявам се да те вдигна до кухнята, и после да споделиш дали е станало :)

      Изтриване
    2. Ако сложа малини в пресен вид? От кога ги чакам специално за тази рецепта :)

      Изтриване
    3. мисля си, че ще стане перфектно с пресни малини. не съм пробвала, ако го направиш, да споделиш :)

      Изтриване
    4. Стана така че поради липса на малини в точния момент приготвих сладкиша с микс от череши и вишни.
      Получи се много вкусно, плодовете не разводниха, а останаха сочни. Наистина добра комбинация.
      На вид се получи точно като на снимките.
      С не много усилия винаги може да се получи вкусен сезонен десерт :)
      Благодаря за рецептата.

      Изтриване
    5. e, ами страхотно!
      в това е чарът на кулинарното изкуство, винаги можеш да смениш това-онова и да блеснеш с изцяло нова рецепта :)
      пък аз чакам след десетина дни да узреят малините :)))

      Изтриване
  13. Това брауни го видях бързо, естествено снимката ме грабна...сега се върнах да прочета. малините са супер свежа идея, а любим вкус ми е черен шоколад с портокал или шоколад с ром и стафиди...Ще пробвам непременно този вариант с какао. Предполагам, че леко стяга тестото, но допринася за още по-наситен шоколадов вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. абе много е вкусно :) всички дегустатори се изказаха ласкаво :)))

      Изтриване
    2. О, вярвам ти! Ей, щастливци са тия хора! Дегустатор покрай теб да е човек!
      Между другото тествах еклерите от последния брой! Беше голям майтап като отидох в един бар, с едни шишенца и си поръчах три вида ликьор, да ми ги сипят вътре!...После им носих еклери, много се впечатлиха.
      Благодаря за идеята!

      Изтриване
    3. аааааа, това е мега яка идея! аз все се чудя как да направя така, че да имам от всички любопитни ликьори, ами не може по цяла бутилка от всичко! :)))

      Изтриване
    4. мхм, малко гледат странно, но като обясня, че нямам място от продукти и чинии и чашки се усмихват...А и като не пия..

      Изтриване
  14. А това брауни изглежда фантастично вкусно. И аз обикновено намалявам захарта. Ще го направим и него за някой повод. Благодаря ти

    ОтговорИзтриване
  15. Искам да попитам, може ли замразените плодове да ги заменя с такива от сладко. Имам доста гъсто домашно сладко от горски плодове. Проблема е, че в провинцията няма по магазините замразени плодове.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. предполагам, че всичко може. Разбира се, сладкото е много по-сладко от свежите плодове, така че дръжте сметка за захарта. Освен това си мисля, че плодовете от сладко са доста по-тежки и ще потънат, може би да сложите само отгоре някакво количество?

      Изтриване
  16. Най-после се вдигнах до кухнята и го направих, пустото му брауни, след като на три пъти изяждахме белия шоколад, приготвен за целта. Решх да почерпя мъжете около мен за утрешния празник (малко връщане към соцреализма). Иначе стана точно като на картинката, но още не съм го разрязала, ухае приказно. Предполагам, че е и вкусно, от това, което чопнах малко отгоре

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еееее блазе им на мъжете около теб:) хайде после да кажеш дали е било вкусно!

      Изтриване
  17. Сега да си напиша - супервкусно беше! Освен вкусен, бих казала, че сладкишът е и невероятно фин и изискан, просто от него струи благородство. Мисля, че ще го правя доста често, защото освен всичко става много лесно и бързо, а който успя да го опита остана въэхитен. Мисля, че в бъдеще бих опитала да го направя и като заменя черния шоколад с млечен. Имам опита от един друг сладкиш ("Падналият ангел" - също взет от английска кулинарна книга), който става страхотен с млечен шоколад (въпреки, че по рецепта е с черен).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, много се радвам, още повече че казваш, че си се вдигнала до кухнята най-после :))))
      Ами защо не, пробвай и с млечен, може би захарта ще трябва да се намали и също така ползвай някой по-висок клас шоколад, без хидрогенирани мазнини вътре

      Изтриване
  18. Извинявай, може би ставам нахална вече с въпросите си, но за пръв път чувам за по-висок клас шоколади. Поначало съм голям любител на шоколада, но колкото и до се самонавивам за ползата от черния шоколад, някак си не мога да го харесам. да не говорим, че дори ми става лошо от черен шоколад понякога. Затова пък млечен и бял... мога да ги дъвча денонощно. Разбира се, понякога си купувам и по-скъпи шоколади от рода на Линдт, но предполагам, че нямаш предвид това като "по-висок клас шоколад"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-скоро имам предвид сладкарски шоколад, който наистина е малко по-скъп, но пък си струва да го използваш за десерти. Напоследък аз основно използвам готварския шоколад на Гайо, който се продава в био магазините, в него няма дори соев лецитин. Иначе примерно в Карфур или пък в Пикадили се пордават техни марки шоколад за десерти, само с какаово масло, които аз също харесвам. Поне да не е милка или пък своге :)))
      Линдт е пълен с маргарин също, за съжаление..... иначе и аз ги харесвам много, особено някои

      Изтриване
  19. Hi, Lois, thanks for sharing such a great recipe! I had used it to make my Ferrero Rocher Brownies & they are so yummy!

    ОтговорИзтриване
  20. Извинете за невежеството ,което ще покажа,но под "200 г смесена бяла и кафява захар" имате предвид: 100гр бяла и 100гр кафява захар илии по 200гр бяла и 200 гр кафява захар ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 200 г захар общо, може да е една трета бяла две трети кафява, или обратното, или по равно, а може и само с бяла, мисля си :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации