The Christmas Cookies! ☃ Коледните курабийки!

As I notice lately among the bloggers that do not post very frequently there is a trend of making "Big Christmas posts" as an attempt to compensate the lack of regular writing :) And because I am just like them, here it is, my "Big Christmas Post" - The Christmas Cookies! This year I had not any time (as usual, hahah) to try and develop recipes, so I opened Pinterest, and there I went into the sea of cookies. And till the world has not ended yet, here it is my own approach of some of my favorite ones!

First are the Chocolate-Peppermint Wafers, that come from Real Simple




After them I made the Mexcian Chocolate Earthquake Cookies from spoonforkbacon



Then I made the unusual decorated Linzer Cookies from hanielas, which are almost the same as my own, but there's no ground almonds in them (but I put some)




And after that.... I made the  Chocolate brownie cookies from greedygourmand




And in the end, my friends...... :)
I made my own Cantucini di Natale - The Most Incredible Christmas Cantucini Ever 
as I changed slightly the kind of nuts and fruits and flavors for just a little twist :)





And finally an iphone snapshot from today - all the beauties together :)


Както напоследък забелязвам, сред блогърите, които не постват редовно, се наблюдава една тенденция на създаване на "големи коледни постове" :) Нещо като компенсация, като един вид наваксване или кой знае - защита на западащото реноме? Но така се случи и при мен тази година, и без повече приказки на вашето внимание моят Голям Коледен Пост (да не се бърка с постене, защото съдържа ужасно много масло!) - Коледните курабийки! Тази година нямах никакво време (както обикновено, хахах) за да пробвам и измислям рецепти, затова отворих Пинтерест и потънах в морето от курабийки. И докато светът още не е свършил, ето моят прочит на някои от моите любими.

Първи са Шоколадово-ментовите бисквитки, които идват от Real Simple. 

2 ½ ч. (300 г) брашно
¼ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
240 г меко масло
¾ ч. ( 150 г) захар
1 яйце
1 ч.л. ванилов екстракт
150 г разтопен черен шоколад
2 ментови захарни пръчки, натрошени

Смесете в купа брашното, бакпулвера и солта.
С миксер разбийте на крем маслото и захарта, добавете яйцето и разбивайте, докато стане пухкав крем, около 2 мин. Добавете ванилията.
Намалете скоростта на миксера, и постепенно добавете брашното. Бъркайте само докато се смеси. Направете на топка, увийте във фолио и охладете за поне 1 час.
Загрейте фурната на 180°С. Разделете тестото на две. Върху набрашнена повърхност разточете на 3-4 мм дебелина. Изрежете квадратчета около 3-4 см. Прехвърлете в тава, застлана с хартия и охладете за 15-20 мин.
Изпечете за около 12-15 мин, докато леко започнат да се позлатяват. Охладете леко в тавите, след това прехвърлете върху решетка.
Потопете всяко квадратче до средата в разтопения шоколад, отцедете излишното. Подредете върху тава, застлана с хартия и поръсете с натрошените парченца от ментовите захарни пръчици. Оставете да се охладят окончателно.


След тях направих Мексиканските шоколадови земетръсни сладки от spoonforkbacon.  

Мексикански шоколадови земетръсни курабийки


230 г черен шоколад (минимум 60% какао), нарязан
110 г мексикански шоколад с добро качество , нарязан
60 г масло
¼ ч кафе еспресо (или 1 с.л. разтворимо)
2 ч.л. мляна канела
1 ч.л. лют пипер
1 ч.л. кайенски пипер (ако нямате – без него)
1 ч. плюс 2 с.л. смлени бадеми
80 г брашно
¾ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
3 яйца 
-->
½ ч. кристална захар
за овалване:
½ ч. кристална захар
½ ч. пудра захар

Разтопете шоколада и маслото на водна баня, добавете кафето, канелата и пипера, разбъркайте и оставете леко да се охладят.
Смесете брашното, смлените бадеми, солта и бакпулвера в купа.
Сложете яйцата и захарта в купата на миксера и разбийте на пухкав крем. С работещ мотор добавете шоколадовата смес на тънка струйка. Съберете сместа с шпатула и добавете брашното, объркайте. Пресипете сместа в купа, завийте с фолио и охладете за минимум 3 часа (може и цяла нощ).
Загрейте фурната на 170ºС. Направете тестото на топчета, и ги оваляйте първо в кристаланата, а след това в пудра захарта. Работете бързо и със студени ръце, защото тестото е като ганаш и ще се разтопи бързо. Сложете ги върху тава, застлана с хартия, на големи разстояния, защото ще се разлеят. Печете 14-16 мин, докато курабийките се разпукат. Охладете поне 10 мин преди да сервирате :). Трябва да са хрупкави отвън и меки отвътре.

После приготвих необичайно декорираните Линцери от hanielas, които са почти същите като моите, но нямат смлени бадеми (но аз сложих). 

Линцер курабийки
(за около 20-22 двойни)

230 г меко масло
130 г пудра захар
3 жълтъка
2 ч.л. ванилов екстракт
450 г брашно
¼ ч.л. сол

С миксер разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете жълтъците и ваниловия екстракт, разбийте отново. Добавете брашното и леко го разбъркайте с шпатула. Направете го на топка, завийте във фолио и охладете за поне 1 час.
Загрейте фурната на 180ºС, застелете две тави с хартия за печене. Върху набрашнен плот разточете тестото (на порции) с дебелина 3 мм. С форма за линцерови сладки изрежете кръгове, колкото цели, толкова и с дупки. Прехвърлете ги върху тавите и печете 7-9 мин, докато леко порозовеят по ръбовете. Не препичайте! Оставете ги да изстинат напълно. Намажете целите кръгчета със сладко и залепете отгоре кръгчетата с дупките. Можете да поръсите с пудра захар, а можете и да ги направите малко по-специални, като разтопите шоколад и потопите крайчетата им, а после ги поръсите с разноцветни захарни топчета. Добре е да направите това на следващия ден, когато сладкото ще е споило бисквитките.

И след това.... направих Шоколадовите брауни курабийки от greedygourmand.

Шоколадови брауни курабийки

30 г брашно
¼ ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
2 големи яйца
130 г захар
1 ч.л. разтворимо кафе
1 ч.л. ванилов екстракт
30 г масло
150 г черен шоколад, минимум 70%, нарязан
60 г черен шоколад, нарязан
80 г шоколадов чипс (или заменете част от него с нарязани ядки)

Загрейте фурната на 190°С. Застелете две тави с хартия за печене.
В малка купа смесете брашното, бакпулвера и солта. В купата на миксера разбийте леко яйцата, добавете захарта и ваниловия екстракт и разбийте на пухкав крем.
Разтопете шоколада и маслото на водна баня, добавете разтворимото кафе и разбъркайте. Внимателно добавете шоколадовата смес към разбитите яйца и разбъркайте леко, трябва да останат следи като облаци. Внимателно добавете брашното и разбъркайте с шпатула. Добавете шоколадовия чипс (или ядките) и объркайте отново. Ако сместа е твърде течна, оставете я да престои 5 мин. С лъжица направете малки купчинки от сместа върху тавите за печене (оставете разстояние, защото се разливат) и изпечете за 8-9 мин, докато се напукат леко. Охладете върху решетка, преди да извадите курабийките от тавите.

И накрая, приятели мои.... :)
Изпекох моите собствени Най-невероятни коледни кантучини -  The most incredible Christmas cantucini ever,  като леко промених вида на ядките, плодовете и ароматите, за да има нов нюанс :)

След което напълних две кутии със сладки и едната споделих с колегите в редакцията, а другата занесох на приятелския преколеден обяд на Валерия :)

Коментари

  1. Всички са прекрасни! А снимките - забележителни! Благодаря за споделеното коледно настроение!
    Весели празници, Лойс!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни снимки, предложения и рецепти! Великолепие!
    Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Великолепни предложения за пореден път! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. благодаря на всички ви и весели празници и на вас!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни са! Може ли да попитам откъде мога да намеря ментови бастунчета, тъй като масово в търговската мрежа има само сладки, но не и ментови бастунчета :( Благодаря предварително!
    Весели и изпълнени с много уют и топлина празници!

    ОтговорИзтриване
  6. за съжаление и моите бастунчета се оказаха не-ментови... или поне не се усеща много силно аромат на мента. Мисля си, че може да се подсили ароматът като се сложи в тестото няколко капки ментов екстракт - продава се по био магазините.
    Съжалявам,че ве мога да помогна с повече :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации