Meeting with Vietnamese cuisine ☀ Среща с виетнамската кухня
От известно време Ан Фам ми е контакт във Фейсбук. Тя е виетнамка, истинска. Тоест, с двама родители виетнамци, но е прекарала голяма част от живота си в България. Говори български по-добре от мнозина българи. Ан често организира интересни срещи, на които запознава всички желаещи с основите на виетнамската кухня. До скоро само четях за тях, но миналата седмица успях да реагирам навреме и да се запиша, преди местата да се запълнят!
Преди два дни най-после се срещнах с Ан лично. В пространството на кулинарно училище Amuse Bouche, сред червените тенджери и големите ножове, се събрахме 9 души, всеки от нас повече или по-малко изкушен от екзотиката на виетнамската храна. Странно е как хора, напълно непознати, могат да се съберат и да споделят една обща вечер, сякаш са се познавали винаги. Да готвиш заедно с други е преживяване, което неминуемо сплотява хората и изглажда различията. Вярно, между нашата и виетнамската кухня има доста различия, като например един рибен сос, който Ан щедро разливаше във всички ястия, и който сериозно ме беше притеснил в началото :)))
Но в крайна сметка, когато опитах готовата храна, дори ароматът на рибения сос си беше дошъл на мястото и всичко изглеждаше точно така, както трябва да бъде.
Накрая дори си тръгнах с пакет прясна лимонена трева, закупена същата сутрин от истински
Ястията, които приготвихме, бяха съвсем прости, и станаха за нула време.
Традиционен бял ориз, приготвен в уред за варене на ориз на пара (в резултат това е следващата джаджа, която искам да имам, хаха!). Оризът, най-добре жасмин или басмати, се измива добре и се слага в съда. Долива се същото количество вода, капакът се затваря и уредът се включва. Повече нямате грижи с него, той сам върши цялата работа.
Сварени яйца (може и пъдпъдъчи, ако не ви се вижда непосилно да обелите толкова), се заливат с карамел, приготвен от олио и захар, подправят се с рибен и соев сос, смлян черен пипер и се слагат да къкрят на котлона.
Шарено свинско месо, нарязано на ивици, се смесва с карамел, рибен и соев сос, и смлян пипер, и повтаря съдбата на яйцата.
Накрая зеленчуците. Броколи, карфиол, червени чушки и моркови се нарязват на тънки ленти. Морковите получават специално отношение - с надлъжни нарези се превръщат в морковени цветя.
В голям уок се загрява растително олио, запържва се нарязан чесън и всички зеленчуци се изсипват отгоре. Следва вездесъщият рибен сос :) Бързо разбъркване с две дървени лопатки и за минута - две зеленчуците са готови!
Накрая всички се преместихме на масата за вечеря. Купичка бял ориз, карамелизирано свинско месо, онези яйца (които се чудех как ще опитам), и минатите през уока зеленчуци, подправени с вкусните сокове от двете тенджери. И всички ядохме с пръчици!
И всичко това, подправено с разкази за близки и далечни места, и за храната там. Защото всички ние, събрани около масата, определено бяхме изкушени от темата за храната. Макар едни да не харесват джинджифил, а други да намират баклавата за прекалено сладка, всички имахме своите истории, които споделихме едни с други, и мисля, че всеки от нас си тръгна по-богат, защото идеите са за споделяне.
Ех, изглежда така уютно и забавно. Със сигурност сте си изкарали страхотно всички. Благодаря за споделеното. Пренесох се мислено в цялата тази интернационална магия.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благорадя, Гергана. Радвам се, че на още някой му е интересно!
ИзтриванеEй, много се радвам, че се завърна към публикациите и блога! Благодаря за споделянето, идеите и страхотните снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ваня! Действа ми много вдъхновително блогването напоследък :)
ИзтриванеИ тук да ти благодаря за прекрасната изненада! Зарадвах се като дете, че се записа и се запознахме на живо, възгордях се, че Lois Slokoski herself ще снима ястията ми и се надявах единствено да ми ги пратиш по мейла, а ти ме направи героиня в публикация в един от най-любимите ми кулинарни блогове! Нямаш идея колко слънце пълни душата ми, когато още един нов човек си изкара приятно и се заинтригува от виетнамската кухня на моите срещи. Благодаря ти за топлите думи още веднъж!
ОтговорИзтриване(впрочем, магазинът е тъкмо толкова оригинално истински виетнамски, колкото съм и аз ;))
И аз пак да кажа, че за мен беше удоволствие да те срещна, и вечерта беше наистина чудесна вечер. Ястията ти заслужват по-добри снимки! Ще помисля по този въпрос :)))) и по въпроса за нишестето също :)))
ИзтриванеА инфото за магазина ей-сега ще оправя, нещо не съм разбрала явно!
Луиза и ти се отдава блогуването, чудесно написано и снимано, остана ни само да завиждаме:)))
ОтговорИзтриванеМерси, Гале, радвам се да видя, че ме четете! :) Че то иначе половината кеф го няма :)))
ИзтриванеОх, и аз искам такъв уред, и не само такъв,
ОтговорИзтриванено трябва да имам още една стая за кухня :)
Беше ми интересно, защото харесвам сладко-солен вкус.
Карамелът се прави с разтапяне на захарта в олиото ли?
А рибния сос е готов от този в бутилки, който се продава ?
И не на последно място поздравления за Ан.
Впечатли ме колко правилно пише на български, защото
толкова често се сблъсквам с млади хора, които пишат неграмотно!
Хубав ден!
Хаха, това с мястото за джаджи е повсеместен проблем! Можем само да си мечтаем за разтегални кухни :)
ИзтриванеДа, слагаш олио и захар в равни количества в съд на котлона. За подробни указания за карамела, виж в блога на Ан: http://inansroom.com/2013/01/23/vn-dinner-2/.
Рибения сос беше виетнамски, от бяла риба, което значело, че не е толкоз наситено ароматен, колкото онзи от аншоа :))) Ама пак си е доста ароматен!
Благодаря много!
ИзтриванеЛоис, благодаря ти за този пост! Толкова приятно ме зареди - с лъчезарната Ан, с информацията за виетнамската кухня, с чудесните снимки! Възхищавам се на такива хора като Ан! :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
ей, и аз се радвам, че ви харесва! Важното е, че така информацията стига до още ховече хора :)
ИзтриванеСтрахотен разказ, Лоис! Беше ми много интересно как сте приготвили вечерята. Това с яйцата и аз бих се почудила как да го пробвам :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
хахах, нали :) не стига че карамелизирани, ами и с рибения сос.... смелост е нужна! Но в крайна сметка нещата се балансираха някакси, и се оказа вкусно!
ИзтриванеМного интересна публикация, Лоис! И много ме заинтересува!
ОтговорИзтриванеБих опитала всичко, само тези тъмни яйца някак ме "плашат" ;) И рибен сос още не съм се престрашила да ползвам, заради миризмата, не за друго :)
Поздравления и за Ан - много чаровна дама!
Поздрави сърдечни!
Благодаря ти, Ирма, и от името на Ан също :)
Изтриванеrice cooker-ът беше едно от първите неща, които си купух за кухнята, защото обожаваме домашно суши:0 наистина е удобен кухненски уред! нишестето за десерта e възможно да бъде от тапиока, но Ан ще каже?
ОтговорИзтриванеАми тя го каза на виетнамски, което аз не можах да запомня, а на латински не можа да се сети. На бг не го знаше. Не е тапиока (мисля). Но ще попитам!
ИзтриванеЗа rice-cooker-а и аз се замислих много, но това, което открих да се продава в БГ, ми се струва доста надценено. По-скоро ще потърся нещо он-лайн или пък от братята китайци, те поне доставят безплатно :)))
значи нишестето си е баш както предположихте тапиока. Само дето на виетнамски растението се нарича Касава: http://en.wikipedia.org/wiki/Cassava
ИзтриванеЗагадката е разкрита!
Бе на виетнамски се казва bột sắn (cassava е на английски вероятно и е самото растение, иначе познато и като маниока, от което се прави тапиока)... Обаче досега бях убедена, че не е тапиока, защото пък тапиока на виетнамски е bột năng, но се оказа, че е просто друго название на едно и също, така че - да, явно е тапиока... :) Брех! Пък аз реших, че съм оригинална с това нишесте, а то... проста тапиока се оказа! :)))
Изтриванехахахахахахах!!!
ИзтриванеЛоис, беше ми много интересно да прочета за кулинарното ти приключение. Със сигурност ще ми е интересно да присъствам на подобно място и бих пробвала всякакви комбинации от неща стига да не са месо, буболечки и влечуги...А това нишесте ми се струва че е от тапиока, според цвета на струйката, която се вижда.но Ан ще каже. Всъщност никога не съм пробвала виетнамска кухня. От по екзотичните кухни си падам по индийска и мексиканска и малко китайска...
ОтговорИзтриванеБеше ми много, много приятно...
Ей, радвам се!
ИзтриванеАми тези срещи се правят редовно, обявяват се във Фейсбук - срещи с виетнамската кухня: https://www.facebook.com/VNCuisineMeetings
За нишестето, и Светлана по-горе предполага, че е тапиока, но не знам, ще питам :)
Поздравления най-сърдечни за прекрасния кулинарен разказ и неговата авторка! Толкова е впечатляващ, че не можеш да останеш безразличен. Поздравления и за Ан! Вече очаквам с нетърпение месец април, когато "Мулти Култи" ще организира виетнамсака кулинарна среща.
ОтговорИзтриванеУспех!
Боряна
Ооо, да! МКК са страхотни! За съжаление не ми се отдава често да присъствам, макар че сме и партньори по медийна линия :) Но като им гледам снимките, срещите са супер! Бях само на българската среща в Бета хаус, но познавам Кейси и Звезда - огън жени!
ИзтриванеНяяяууу!!! ---> Подробните рецепти! :)
ОтговорИзтриване