Camembert en croute with filo pastry
I've came across with this beautiful idea many times before, but I've never done it till now. I was thinking I should make my own puff pastry cause I do not like the store-bought one because of the hydrogenated fats in it. And this thought was so tiring that I always resigned. But some days ago I was prompted by some of my FB readers that I could do camembert en croute with filo pastry!
And all of a sudden this recipe seemed so easy and quick, so I was not capable to resist. And furthermore, I decided to shoot a tiny video of me, making it. This time I had not an assistant to help, so if it was not a recipe that simple, I could hardly succeed. I hope you like it and give it a try, cause the recipe is so delicious and quick to prepare! You could make it in advance and just pop it in the oven 20 min before dinner or before your guests' arrival. I'm sure you'll have a huge success!
This is what you need to make this recipe:
Camembert en croute with filo pastry
serves 2
2 round blocks Camembert
6 or 8 filo pastry sheets
1 egg, beaten
4 stripes prosciuto or hamon plus extra to serve
2 - 4 tbsp pear jam plus extra to serve
2 - 3 tbsp olive oil
freshly ground black pepper
some almonds, to serve
french baguette or other crunchy bread on your choice
1. Preheat the oven to 190C.
Unwrap the filo pastry, divide in half and trim the edges if necessary so it fits the size of the cheese. Drizzle with olive oil and spread it over with a brush. Put some pear jam, arrange two slices prosciuto and put the camembert on top.
2. Sprinkle with black pepper and brush the edges with the beaten egg. Wrap as a parcel and put on a baking tray covered with paper. Repeat with the remaining products once again.
3. Brush tops with the beaten egg all over, sprinkle with more black pepper and bake for
15-20 min until golden brown. Serve with more jam and prosciuto, if you wish, along with some cut almonds and crunchy bread.
Доста пъти съм искала да направя тази рецепта, но все ме е спирала мисълта за това, колко време ще трябва за нея. Искаше ми се да я приготвя със домашно многолистно тесто, защото не харесвам готовото заради хидрогенираните мазнини в него. И тази мисъл беше толкова уморяваща, че винаги се отказвах. Но преди време някои от моите читатели във ФБ ми подсказаха, че камамбер в коричка може да се направи с кори за баница.
И изведнъж рецептата изглеждаше толкова бърза и лесна, че вече нямаше как да отлагам. Дори реших да направя едно кратко видео на себе си, докато я приготвям. Този път нямах асистент, и ако рецептата не беше толкова проста, надали щях да успея. Надявам се да ви хареса, и да го изпробвате, защото е наистина ужасно лесно и бързо и много-много вкусно! Можете да приготвите всичко предварително и само да изпечете пакетчетата 20 мин преди вечеря или преди пристигането на гостите ви.
Сигурна съм, че ще имате огромен успех!
Какво ви трябва, за да приготвите
Камамбер в коричка
за 2 порции
2 кръгли питки камамбер
6-8 кори за баница
1 яйце, разбито
4 резена прошуто или хамон, плюс още за сервиране
2 - 4 с.л. сладко от круши, плюс още за сервиране
2 - 3 с.л. зехтин
прясно смлян черен пипер
нарязани бадеми, за сервиране
прясна френска багета или друг хрупкав хляб по ваш избор
1. Загрейте фурната до 190С. Разопаковайте корите за баница, разделете ги на две и подрежете краищата, ако е нужно, за да паснат по размер на сиренето. Наръсете със зехтин и го разнесете с четка. Сложете отгоре половината от сладкото, две ивици прошуто и върху тях питката камамбер.
2. Поръсете с черен пипер, намажете краищата с разбито яйце и завийте пакетчето. Сложете върху тавичка, застлана с хартия за печене. Повторете и с останалите продукти.
3. Намажете пакетчетата с разбито яйце и поръсете с още черен пипер. Печете 15-20 мин, докато станат златисто-кафяви. Сервирайте с още сладко от круши и прошуто, ако желаете, с нарязани бадеми и хрупкав хляб.
Това изглежда просто... Думи нямам, а и мисълта ми изчезна. Много, много вкусно и прекрасно поднесено.
ОтговорИзтриванеАма може ли все такива изкушения, само красоти.
Поздрави!
благодаря ти, Гергана :) Радвам се, че ти харесва :)
ИзтриванеЕто гоооооооооооо! Любимото! Откога го чакам, мерси от сърце!
ОтговорИзтриванеееее хахаха, Йоли ти щото не можеш да го направиш, нали :)
Изтриванеgorgeous! i love camembert...in my blog you can find a german recipe: back camembert!
ОтговорИзтриванеhope you come & visit me soon!
Hi Ale! I'm curious to see your post :)
ИзтриванеИзглежда неустоимо вкусно! Люси, признала съм те като многофункционална жена - вкусно, красиво, изящно! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дани
Изтриванечак толкова многофункционална не съм, не плета и не пея в хора :))))
Абе да ти кажа в комбинация сладко, солено и сирене са ми любимите. Наистина е много приятно твоето предложение Луиза!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
хехех
Изтриванеаз не можах да харесам сирене и диня цял живот, но патешко с портокали или пъпеш с прошуто - това го разбирам :)))
Прекрасна и лесна рецепта за дните, в които не ми остава време за готвене! Благодаря ти, Люси! А знаеш ли горе-долу каква е цената на сиренето за 1 кг?
ОтговорИзтриванеАми честно казано, никога не съм се замисляла за цената на килограм. Има различни брандове, и различни магазини - с различен грамаж и различна цена. Ще проверя и ще ти пиша :)
ИзтриванеВеликолепно предястие! Много ми харесва как си го приготвила и непррменно ще се възползвам!
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, радвам се :)
ИзтриванеSuperb!
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение с любимото ми сиренце, а в компанията на прошуто и малко сладко е просто божествено! Хубав петък и прекрасен уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, и на теб хубав петък :)
ИзтриванеLoved the video! This is a stunning and elegant dish to prepare for guests at a dinner party!
ОтговорИзтриванеThanks, Sandra! It could go even more sofisticated if you play more with the filo pastry :)
ИзтриванеМного любима комбинация, особено със сладкото от круши! Не съм скривала досега сиренцето в хрупкава коричка, но съм сигурна, че ще е убийствено вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели!
Благодаря, Бети, радвам се, че ти харесва :)
Изтриване