Making plenty of cake pops ✣ Да направим много кейк попс


Обикновено някакси минавам около модерните кухненски трендове, без много да се напъвам, просто така се случва. Правя клафути години, след като всички са го направили. Престрашавам се да опитам къпкейкс с маслен крем след като вече никой не ги приготвя. Кронъти изобщо не мисля да пробвам. Не мисля да пробвам и облачни яйца, макар още да не е ясно ще станат ли модерни и у нас :). Така беше и с кейк-попса, като всяка жена с дете над първите десет, къде ти ще седна да приготвям кейк попс.
Обаче така стана, че покрай един работен ангажимент, не само че ги приготвих, ами станах кралицата на кейк-попса! Да не ви звучи нескромно, просто е много лесно, а и много забавно. Сега ще ви покажа


Ако сте ужасно себеотдадени и нямате с какво друго да си запълните времето, можете да започнете от предния ден и да приготвите собствен пандишпанов блат, в който да вложите всичките си сладкарски фантазии и умения, любов там, каквото му слагате обикновено. Важно е да престои поне един ден, за да можете да го натрошите на качествени, дребни трохи. Така че продукти за блата - каквито сметнете за нужни.
На мен ми беше важно да докарам формата и външния вид, а и нямах два дни, така че заложих на купени блатове (много здравомислещо), едни такива квадратни, тънки.



В крайна сметка ви трябва: 
400 г блат за торта
200 г заквасена сметана (моята по случайност беше с 30% масленост, ужасна рядкост, на Хармоника, не съм я намирала втори път. Мисля, че с тази част може да се импровизира, като например се използва масло и да речем сладко в равни пропорции, важното е сместта да не стане твърде влажна)
200 г бял шоколад
200 г черен шоколад
Шоколадът е много, и остава, но няма как в по-малко да потопите топчетата, така че, това е положението. 
Дървени шишчета, по-добре от дългите (умна идея е предварително да ги нарежете на различни дължини, или каквито ви трябват, предварително)
Парче дебел стиропор, в което да бодете готовите кейк попс
Цветни украси или пък без :)
Място във фризера и хладилника, където да съберете една доста голяма табла
2 малки метални купички като за крем карамел
 

1. Натрошете блатовете за торта на ситни трохи. Най-лесно става в кухненски робот, но и с пръсти става, мислете за процеса като за терапия. Сложете ги в купа и добавете сметаната или там каквото сте решили да използвате. С ръце объркайте сместа, най-лесно се контролира степента на влажност. Когато всички трохи са влажни, и заприличат на стегнато тесто - готови сте.

2. Разделете сместа на груби топки. За прецизен резултат вземайте от сместа с мерителна лъжичка, аз дори претеглих парченцата, защото ми трябваха еднакви. Моите са с тегло 15 г. Сложете ги върху табла, застлана с хартия за печене и с ръце оформете топчетата. Колкото по-гладки и кръгли, толкова по-представителен резултат.
Сложете ги в хладилника, за да стегнат, докато разтопите шоколада.





3. Начупете или нарежете шоколадите на ситно. Сложете ги в съд на водна баня (поотделно, разбира се) и ги затоплете докато се разтопят. Пресипете всеки в малка метална формичка (важно е да е метална, защото шоколадът изстива, докато работите, и се сгъстява. Трябва да можете да го подгрявате по време на работа. Най-лесно е като сложите металната купичка на много слаб котлон за минута, и разбъркате с дървено шишче).


4. Сега извадете табличката с топчетата от хладилника. Вземете шишчета, потопяйте всяко откъм острата страна в разтопения шоколад (в моя случай всичките ги направих с белия) и забийте по едно шишче във всяко топче. Приберете табличката във фризера, поне за 10 мин. Тази стъпка ви подсигурява, че дори и тежки, топчетата няма да се свличат по шишчето. А охлаждането им гарантира по-бързото изстиване на шоколадовата глазура.
Подгответе стиропореното блокче. Най-добре го завийте във фолио, за да не стане цялата ви кухня в бели топчета.

5. Сега вижте шоколадите си - ако са изстинали и сгъстени, затоплете ги леко, разбъркайте. Извадете част от топчетата, подгответе си захарните украси - имайте предвид, че шоколадът застива много бързо, трябва да ги правите едно по едно, ако искате да имат залепени красоти. Потапяйте по едно топче в чашката с шоколад, цялото. Извадете и леко изтръскайте излишното. След няколко опита ще добиете представа как най-лесно се прави. Поръсете готовото топче с каквото там имате и го забодете в стиропорения блок.



6. Повтаряйте и редувайте, докато ви свършат топчетата или шишчетата, или търпението :)
Ако не сте достатъчно полудели, можете да вържете панделка на всяко топче, гарантирано ще изпотрепете женската публика на възраст около 6-8 години. Ами това е, енджой, и не ги оставяйте като мен без надзор, защото ги изяде кучето.

Коментари

  1. Завиждам му на кучето :D
    Чудесна идея и осъществяване!

    ОтговорИзтриване
  2. Е, не му ли стана малко лошо на кучето да закуси тези красоти :) ама знае какво да яде :)

    ОтговорИзтриване
  3. Такива съм правила, но сега съм запленена от глазурите и декорациите ти и мисля да експериментирам и аз малко.Благодаря за вдъхновението!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте. Колко броя стават от показаното количество продукти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Като гледам количеството продукти и теглото на 1 топче от 15 г - предполагам около 40 бр. Горе-долу :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации